Vilken mattyp är du?

94 procent av alla barnfamiljer tycker att det är viktigt med hälsosam mat – men det är tyvärr lättare sagt än gjort.

Problemen heter oftast tidsbrist och brist på inspiration, visar en undersökning som marknadsanalysföretaget Synovate LUI har gjort. I undersökningen identifieras sju typer av familjehushåll och deras matvanor. Kan du känna igen dig och din familj?

Fattige Filip: Här avgör priset vad som köps och då är röda lappar viktigare än fettinnehåll. Barnen får oftast välja vardagsmaten och middagen ska gå fort och lätt att laga.

Skåpätande Simon: Har hyfsad koll på det här med hälsa, men det hjälper inte eftersom han alltid har godsaker och snacks i skåpen.

Hälsosamma Hanna: Har full koll på de senaste rönen inom hälsoforskning och är noga med att servera nyttig mat till familjen. Hon letar efter produkter med låg fetthalt och väljer genomgående kravmärkt.

Oroliga Ulla: Oroar sig över att barnen ska bli överviktiga. Hon försöker att välja magra alternativ, men det är inte alltid det går. Då får hon dåligt samvete och tänker att ”nästa gång ska det bli något sundare”.

Matlagar-Martin:
Älskar att laga mat. Hälsosam mat betyder för honom att laga maten från grunden med så ”rena” råvaror som möjligt. Det får gärna ta tid att laga mat.

Snabba Sara:
Har ofta ont om tid. Vardagsmaten ska helst vara så färdig som möjligt, att laga till den är ett nödvändigt ont.

Bekymmerslöse Bosse: Har ett avslappnat förhållande till mat och hälsa. Väljer den mat han själv och barnen vill ha, oavsett nyckelhålsmärkning och fettinnehåll. Bosse anser att hälsofanatism är löjligt.
              
Källa: Allt om mat 

NUVARANDE Vilken mattyp är du?
NÄSTA ”Behovsanpassa barngrupperna”