Välkommen på te-party!

Välkommen på te-party!

Välkommen på te-party!

För trött för kvällsfester? Bjud på afternoon tea! Sätt på tekannan, plocka fram de gamla ärvda tekopparna och fyll ett trevåningsfat med sandwichar, scones och kakor av olika slag.

Rättelse

Receptet på engelsk fruktkaka publicerades i Vi Föräldrar nr 13. Dock föll mjölmängden bort i tidningen. Här är det korrekta receptet.

Nyttiga godsaker i engelsk fruktkaka

Till de obligatoriska afternoon tea-tillbehören hör också en engelsk fruktkaka – en riktigt tung, mäktig och saftig kaka med mycket torkad frukt. Här har vi kompletterat russin, aprikoser och katrinplommon med torkad ingefära och tranbär. Kolla i mataffärens natur­godis- och frukosthylla.
Kakan blir lättast att skära om den bakas någon dag i förväg. En engelska fruktkaka med mycket frukt håller sig färsk i åtskilliga veckor.

1 stor kaka
250 g smör, rumsvarmt
2 dl socker, gärna råsocker
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
5 dl torkad frukt i små bitar, till exempel russin, tranbär, aprikoser, katrinplommon och torkad ingefära (torkad ingefära är först syltad och brukar finnas bland hälsogodiset).
Flytande margarin eller smör
En form som rymmer 1,75–2 liter
Mjöl till formen

Värm ugnen till 175 grader.
Börja med att pensla formen med flytande margarin och strö över vetemjöl.
Rör det rumsvarma smöret pösigt med socker. Rör i ett ägg i taget och rör kraftigt till en slät smet. Använd gärna matberedare eller elvisp.
Blanda vetemjöl, bakpulver och den torkade frukten.
Vänd ner mjöl/fruktblandningen i äggsmeten.
Häll i den smorda formen och släta till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 1 timme och 25 minuter, tills kakan släpper kanten.
Låt kakan stå i 10 minuter innan du stjälper upp den.

Scones the british way

Baka ut dem på engelskt vis till runda, höga bullar. Använd antingen ett runt kakmått eller en burk som mått för att få dem riktigt snygga.

Cirka 20 st
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
3 dl kall mjölk
ägg till pensling

Värm ugnen till 250 grader.
Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Skär smöret i små bitar och blanda det med mjölet till en grynig massa.
Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en slät deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta cirka 3 cm hög. Ta ut rundlar med måttet och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Arbeta ihop resten av degen, kavla ut igen och ta ut nya rundlar.
Pensla rundlarna med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills rundlarna har fått fin färg.
Servera bröden varma.
Ät dem på engelskt vis med färskost, typ mascarpone (Obs! Bör vara gjord på pastöriserad mjölk) eller vispgrädde smaksatt med lite kesella och med en klick marmelad eller orange curd.
Dagsgamla scones kan värmas i mikron och blir då som nybakta.

Orange curd – söta pricken över i

Orange curd är mindre syrlig än lemon curd eftersom man tar en apelsin och en citron. Använd bara svenska ägg till krämen. Ägg från andra länder kan bära på salmonellabakterier som överlever eftersom krämen inte ska kokas.

Cirka 3–4 dl kräm
1 apelsin
1 citron
3 ägg
2 dl socker
50 g smör

Bäst är förstås ekologiska frukter men även andra är okej om du skrubbar skalen mycket väl med lite diskmedel och sköljer innan du river skalet av dem. Pressa citronen och apelsinen. Det ska bli ungefär 1,25 dl. Vispa ihop ägg, socker, rivet skal och pressad apelsin och citron i en rostfri kastrull.

Värm försiktigt, svag värme brukar räcka, och rör hela tiden tills krämen tjocknat. Krämen ska inte koka, då skär den sig lätt.

Dra från värmen, låt svalna något och rör i klickar av det kalla smöret. Kyl.
Ät krämen som marmelad men tänk på att den har betydligt kortare hållbarhet. Krämen är också god som tårtfyllning.

Annorlunda äppelkaka

Lite annorlunda är denna äppelkaka, med stora äppelklyftor, lite socker och mycket kryddor.

1 stor kaka
1 kg äpplen
1 dl socker
1–2 tsk malen ingefära
1 tsk riven muskot
2–3 tsk malen kanel
1,5 msk vaniljsocker
2 msk smält smör eller flytande margarin
1–2 msk pärlsocker

Mördeg:
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
4 msk socker
150 g smör
1,5 dl iskallt vatten

Börja med mördegen. Blanda alla torra ingredienser. Hacka i smöret. Blanda snabbt till en smulig deg.
Droppa försiktigt i vattnet och för ihop till en degklump. Platta ut den, lägg i plastpåse och låt vila i kylskåp minst 1 timme.

Värm ugnen till 225 grader. Kavla ut mördegen direkt på bakplåtspapper till en rundel på cirka 30 cm i diameter.
Lägg/lyft över degen till en långpanna eller annan form med kant.

Blanda ihop socker och alla kryddor. Strö hälften över mördegsplattan.
Skölj och skär äpplena i vardera 4–5 klyftor, skär bort kärnhusen. Lägg klyftorna i mitten på degen.

Droppa över smält smör. Strö över resten av sockerkryddblandningen. Vik upp degen runt om äpplena. Nyp ihop den och garnera med någon matsked pärlsocker.
Grädda kakan gyllenbrun i cirka 45 minuter.
Ös kakan någon gång med socker- och smörblandningen som rinner ut på pappret.
Servera äppelkakan ljummen med iskall vaniljsås, vaniljyoghurt eller vaniljglass.

Engelska sandwichar

Här kommer fyra förslag på olika sandwichar. Gör du alla får du 24 små munsbitar. Det räcker gott och väl till ett afternoon tea för sex personer. Läggs smörgåsarna i press mellan skärbrädor och med lite tyngd på håller de ihop bättre. Det brukar räcka att låta dem ligga 10 minuter.

Sandwichar med ägg och tomat
4 skivor ljust bröd
2 ägg
2 msk majonnäs
1 tsk engelsk senap eller annan osötad senap
1 krm chilipeppar
2–3 msk klippt krassea

Hårdkoka äggen: Lägg dem i kallt vatten, koka upp och låt koka i 8 minuter. Spola i kallt vatten och skala. Mosa grovt med en gaffel. Blanda med majonnäs, senap och chilipeppar. Bred ut på två skivor bröd.
Täck med två brödskivor. Lägg i press under skärbräda och tyngd.
Skär bort kanterna och dela varje sandwich i tre rektanglar när det är dags att servera smörgåsarna.

Sandwichar med lax och sallad
4 skivor ljust bröd
150–200 g laxfilé (med skinn)
1 tsk salt
några vitpepparkorn
1 msk vitvinsvinäger
ruccola eller andra salladsblad

Börja med att koka laxen. Lägg i kastrull. Täck med vatten, häll på salt och vitpeppar. Koka upp och låt koka någon minut. Dra från värmen och låt stå i 5 minuter. Kolla att fisken är genomkokt. Det är den om köttet är fast, ogenomskinligt och ljusrosa.
Ta bort skinnet. Mosa fiskköttet lätt med en gaffel. Stänk över vinäger. Smaka av. Det kan behövas lite salt och mer vinäger.
Fördela fisken på två brödskivor. Lägg på ruccolablad och täck till sist med brödskivor. Lägg i press. Skär i rektanglar.

Sandwichar med gurka
4 skivor mörkt bröd
en halv gurka
2 krm salt
bordsmargarin

Skär gurkan tunt. Bred ut på ett fat. Salta skivorna lätt och låt ligga i 10 minuter. Torka av dem med hushållspapper.
Bred två skivor bröd med bordsmargarin och lägg på gurkskivorna. Täck med nya brödskivor. Lägg i press och skär i rektanglar vid serveringen.

Sandwichar med ost
4 skivor mörkt bröd
en halv gul lök
100 g cheddar- eller emmentaler­ost
1 msk olja
0,5–1 krm chilipeppar
1 tomat

Finhacka löken, riv osten grovt. Rör ihop ost, lök, olja och chilipeppar. Fördela på mackorna. Halvera tomaten, peta bort kärnorna och skär tomaten i tunna strimlor. Fördela tomatstrimlorna på osten. Lägg på nya brödskivor. Lägg i press.
Skär bort kanterna och dela i smala rektanglar.

Pyttiga chokladbakelser

Avsluta teet med en liten chokladkaka. Baka ut dem i små folieformar och garnera och smaksätt på flera olika sätt så ser de ut som om det är flera olika bakelser – och det är det ju egentligen trots att basen är densamma.

16–18 st
Chokladbakelser
2 ägg
2 dl socker
150 g smör
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl

Pensling:
Flytande margarin, smält smör
kakao
mazarinformar av folie

Värm ugnen till 225 grader.
Pensla 16–18 formar med flytande margarin och dofta i lite kakaopulver.
Rör smör och socker pösigt. Rör i ägget. Rör kraftigt eller använd elvisp/matberedare.
Blanda kakao, vaniljsocker och vetemjöl. Vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Klicka ut smeten i formarna, ungefär 2/3 av formen ska vara fylld.
Grädda i 10 minuter. Låt svalna något.
Satsen går utmärkt att halvera.

Garnering med sylt eller marmelad
hallonsylt eller citrusmarmelad med ingefära
4 msk florsocker
citron
vispad grädde
cocktailbär eller torkad ingefära

Bred på 0,5 –1 msk hallonsylt eller citrusmarmelad över varje kaka.
Garnering med florsockerglasyr: Pressa några droppar citron över florsockret och rör till en seg och tjock smet. Ringla över kakorna.
Garnering med vispgrädde: Spritsa vispad grädde över marmeladen/sylten och garnera antingen med cocktailbär eller torkad ingefära.

Garnering med chokladtryffel
100 g mörk choklad (70–85 %
kakaohalt)
25 msk smör
1 msk starkt kaffe
0,75 dl florsocker
(0,5 dl vispad grädde)
valnötskärnor

Bryt chokladen i mindre bitar. Lägg i en djup tallrik. Smält chokladen i mikro, kör på högsta effekt i 1 minuts intervaller tills chokladen har smält.
Rör i smör, kaffe och till sist florsocker.
Bred ett ganska tjockt lager på kakorna. Garnera med valnötskärnor.
Spara gärna lite tryffel och blanda, medan den fortfarande är flytande, med lite vispad grädde. Spritsa eller bred över några kakor. $$$

Publicerad i Gravid nr 5, 2009.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler