Våffeldagen den 25 mars

Våffeldagen den 25 mars

Våffeldagen den 25 mars

En nygravid jungfru Maria har gett upphov till vår våffeldag. Religiös eller inte, men visst tar väl en nygräddad våffla oss rakt upp i himlen!

Våffeldagen inträffar prick 9 månader innan juldagen. Det vi egentligen uppmärksammar denna dag är att Jungfru Maria var nygravid med Jesus.

Förr kallades denna dag "vårfrudagen", efter jungfru Maria. Vårfrudagen blev i folkmun "våffeldagen", vilket förklarar sedan med att äta våfflor denna dag.

Grundrecept frasvåfflor, 8 våfflor

Ingredienser
3,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2,5 dl vatten
100 g smör


Tillagning
Det här receptet ger frasiga, fina våfflor. Vill man bara servera dem som de är bör man tillsätta lite salt och eventuellt lite socker i smeten.

1 Smält smöret och låt det svalna något. Rör samman vetemjöl och bakpulver och vispa samman med hälften av mjölken till en slät smet. Rör ut med resten av mjölken, vattnet samt det smälta smöret. Låt smeten vila i minst 20 minuter.

2 Grädda våfflorna i våffeljärn tills de är gyllenbruna. Låt våfflorna svalna på galler.

Dinkelvåfflor med blåbärssylt, 4 personer

Lite matigare våfflor med dinkelmjöl.

Ingredienser
50 g smör
3 dl mjölk
1,5 msk rapsolja
2,75 dl dinkelfullkornsmjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
1 st ägg


Blåbärssylt med punsch
2 l blåbär, frysta (ca 1 kilo)
7 dl strösocker
1,5 msk punsch


Tillbehör:
vispad grädde eller glass

Chokladvåfflor, 4 personer

Addera kakao och få en helt ny festvåffla! Våfflorna innehåller varken mjöl eller mjölk, vilket gör att även gluten- och laktosintoleranta kan äta dem.

Ingredienser
3 dl majsstärkelse, Maizena
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 msk strösocker
0,5 tsk salt
2 dl vatten
2 msk matolja
4 st ägg
2 msk smör, eller mjölkfritt margarin till gräddning


Tillbehör:
smält mörk och vit choklad, hallon- eller någon annan favoritsorbet.

Tillagning:
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt vatten och matolja, rör till en slät smet. Vispa slutligen i äggen.

2. Värm våffeljärnet, lägg på en liten klick smör eller margarin, häll på ca 1 dl smet och grädda. Lägg våfflorna allt eftersom på galler.

3. Servering: Dela våfflorna i bitar och lägg dem i en hög på tallrikar. Hacka och smält choklad var för sig i bunkar över vattenbad. Ringla chokladen över våfflorna. Lägg på en kula sorbet. Servera genast.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler