Tv-kocken Sara Begner: "Vi myser kring maten"

Småbarnsföräldrar behöver god mat och romantik för att överleva vardagen med nattvak, skrik och gråtiga barn, tycker tv-kocken Sara Begner. Här delar hon med sig av sina bästa matlagningstips.

Text: Mia Coull

Småbarnsfamiljer behöver en mer lustfylld vardag, tycker Sara Begner, tv-kock i programserien Saras kök med inriktning på ”läcker, nyttig, lättlagad mat”.
– Barnen tillför våra liv massor med sin kärlek, men som vuxen behöver man mervärde i form av god mat och romantik med sin partner för att orka med nattvak, skrik och snoriga barn. Man kan inte bara leva på fredagsmyset, menar hon. Dessutom är det roligare att diska efter en god måltid.

Har ingen veckomeny
Ett sätt att få en mer lustfylld vardag är att äta gott tillsammans på kvällen, och mysa kring maten. Då hjälper någon form av planering för vardagsmaten i stället för att fråga sig ”vad ska vi äta i dag då”, varje kväll.  Planeringen behöver inte innebära att man har veckans matsedel spikad och sedan följer den till punkt och pricka. Man kommer långt bara genom att ha baslivsmedel hemma i frys och skafferi.
Sara själv planerar inte någon veckomeny i förväg. 
– Jag är intuitiv, förklarar Sara. På morgonen kan jag tänka att jag vill ha lax till middag, men när jag kommer hem känner jag kanske för något orientaliskt. Innan jag bestämmer vad jag ska laga, sätter jag på spis, ugn och vatten.
Den som har dåligt matsjälvförtroende kan tycka det verkar svårt att göra egna köttbullar.
– Grundrecepten kan man få i en kokbok. Det gör inget att misslyckas eller att maten ser konstig ut, peppar Sara. Även jag som är utbildad kock lagar äcklig mat ibland – fråga min man… 

Grönsakerna först
Först funderar Sara över vilka grönsaker hon vill använda och sedan lägger hon till kött, fisk eller kyckling.
Därefter väljer hon smaksättare som till exempel soja, basilika, ingefära, vitlök eller citron. Rotfrukter eller gryn till är bra och billig mat, tipsar Sara.
– Om man kokar rotfrukter i buljong och tillsätter lite örter kan man använda en del av örtbuljongen som sky. Den ger så mycket smak att annan sås inte behövs. En bit helstekt lax eller kyckling, tillagad i ugnen, är gott till.
– Eller så kan man rosta rotfrukter skurna i bitar, smaksatta med olja, salt, peppar och någon ört, eller spiskummin och koriander, om man vill ha en mer asiatisk smak. Till det kan man ha en sås gjord på yoghurt, avokado eller hemgjord majonnäs, smaksatt med citron, vitlök, salt och peppar.

Vilt och ekologiskt
Sara och hennes man Magnus delar på matlagning och hushållsarbete. De prenumererar på  Ekolådan, och får då ekologiska rotfrukter, grönsaker och frukt hemkört. De försöker även att köpa ekologiskt kött:
– Hellre ekologisk köttfärs än en billig, dansk fläskfilé från en ledsen gris, förklarar Sara.
De handlar gärna vilt när det är säsong, en hel del lamm, majskyckling eller svensk kyckling och fryst fisk eftersom Sara tycker det kan vara svårt att få tag på riktigt fin och färsk fisk i Stockholm. ”Vi bor ju inte vid västkusten”.
– Barnen älskar makrillfilé, berättar Sara. Vi vänder filéerna i mjöl och steker i lite smör och olja eftersom makrillen är en fet fisk. Vi vuxna fyller filéerna med pesto.

Inte olika rätter
Som regel lagar Sara inte olika maträtter: 
– Barnen ska ju lära sig äta samma mat som vi vuxna. Ger man bara köttbullar kommer de inte att gilla sill. För mig är det viktigt att introducera sådant som är svensk kulturmat. Att tycka om mat är en social tillgång, och har med upplevelser och minnen att göra.
Sara försöker engagera sina barn i mat och matlagning. Numera brukar sonen Alfons ropa att ”Mamma, nu har din ekolåda kommit!”
– Alfons och hans lillasyster Ines tycker om broccoli, blomkål, majs, oliver och gurka medan paprika och tomat inte är så populärt. En höjdare är pizzasallad. Jag värmer vatten, olja, vinäger, salt och peppar och kanske lite italiensk salladskrydda. Sedan häller jag dressingen på den finstrimlade kålen och arbetar in dressingen genom att krama kålen så att den blir mjukare.  (Bränn dig inte om händerna bara!)
När Sara inte är hemma festar familjen på – korv…
– Min man, Magnus, kokar köttkorv (sådan man äter på julen) med senapssås och potatis. Det och fiskpudding är hans paradrätter. Då kokar han ris och lägger i ett fruset fiskblock mot slutet. Sedan lägger han allt i en form, häller över äggstanning och ställer in i ugnen. Serveras med dill och skirat smör.

Låt barnen bli delaktiga
Om man står ut med att barnen kladdar kan de vara fantastisk hjälp i köket, enligt Sara. Att få vara med och laga väcker även matlust och intresse för mat.
– Alfons kan vända ägg, skära med sin ”lagomkniv” och steka. Det är slöseri med tid att sätta barnen framför tv:n medan man lagar middag. Laga maten tillsammans och gör i stället barnprogramstiden till din egen när du kan göra något som är svårt att göra när barnen är i närheten, som att prata i telefon.
Sara tar ofta med sig barnen när hon handlar och pratar om de olika råvarorna.
– Jag var rädd att Alfons skulle tycka jag var barbarisk när jag höll upp en kyckling, men han sa bara ”den kan man äta”. Däremot blev han ledsen när en kanin hoppade runt på tomten och tänkte att den kanske var hungrig och inte hade ens en morot att äta.
Hemma hos Sara går det åt mellan 4 000 och 5 000  kronor per månad till mat. För de pengarna försöker de köpa ekologisk mat.
– Använd så ren mat som möjligt, tycker Sara. För många tillsatser (betecknas E i innehållsdeklarationen) är inte bra, tycker jag.
När det gäller helfeta mjölkprodukter tycker Sara att vi ska släppa kampen och ångesten kring kalorierna. Att den som är smal inte nödvändigtvis behöver vara hälsosam och att man kan vara kraftig och ändå leva ett sunt liv.
– Vi behöver mer lustfylld mat som är så naturlig som möjligt, tycker hon. Man får visst äta grädde och ost ibland – men vi behöver även äta grönsaker och frukt.
­– Det är bättre att köpa en mindre mängd livsmedel av god kvalitet. En stor bit billig choklad kostar kanske mer i längden för hälsan och miljön, än en liten bit handgjord, mörk choklad av god kvalitet.

Äter det mesta
Saras barn äter det mesta som serveras, om det presenteras på rätt sätt…
– Våra barn är superpetiga, säger hon. Allt ska ligga i egna skålar, man kan inte blanda.  
Erbjud inte något jättepopulärt som pannkaka när ni vuxna tänker äta något barnen tycker är tråkigt, tycker Sara. Men tvinga heller inte barnen att äta, det är okej att peta i maten. Låt barnen få vad de vill av det du dukar fram.
Vill barnet inte ha så mycket, äter det säkert mer nästa måltid. Men helst inga ostmackor eller någon specialmat däremellan:
– Samtidigt vet jag att barn som inte ätit kan vara griniga och sova dåligt, så jag har all förståelse för om man kokar makaroner innan läggdags för att få barnen att sova. Allt som ger föräldrarna mer sömn är bra.
– Har man ett barn som bara äter makaroner tänker jag att då får man köra makaroner, men ingen ”fancy” variant, utan vanliga, kokta. Tjata inte. Alla tröttnar på att få samma mat hela tiden. Men fortsätt att ställa fram all annan mat på bordet, mys kring den och pratat om den på ett positivt sätt.

En vanlig matdag hos familjen Begner

Frukost: Naturell yoghurt med färsk frukt, müsli ibland (eller välling till barnen).
Lunch: Enklare måltid, ofta rester från gårdagen.
Mellanmål: Färsk frukt eller smörgås med ost och grönsaker om barnen är väldigt hungriga. Ren juice till, om något kallas juice får nämligen inget extra socker tillsättas.
Middag: Till exempel rotfrukter, kyckling, kallrörd sås på yoghurt, avocado eller majonnäs, eller örtsky.
Att dricka: Naturell yoghurt, vatten, ren juice. Mjölkchoklad gjord på kakao, råsocker och ekomjölk. Ingen läsk.
Lördagsgodis: ”Det är inte synd om barn som inte får lördagsgodis. Gör hembakta kanelbullar i stället”, tipsar Sara.
Frukt och grönt: Att få barnen att äta de rekommenderade 400 grammen av frukt och grönt varje dag, behöver inte svara svårt, menar Sara:
– Om det finns frukt och grönt framme fixar barnen det själva. Tänk också på att inte erbjuda frukt till exempel till mellanmål när barnen är jättehungriga, då passar en smörgås med ost och grönsaker bättre.

Ha alltid hemma

• Fem sorters grönsaker, helst färska för att de smakar bättre än frysta. Näringsmässigt är det ingen skillnad.
• I frysen finns snabblagade filéer av kyckling, lax, makrill och torsk.
• Ris, pasta, bulgur och andra tillbehör som familjen gillar.
• Rotfrukter som morot, potatis, palsternacka, lök, kålrot.
• Mjölksyrad mat, som yoghurt och surdegsbröd (ger enligt Sara ”bättre tarmflora, där immunförsvaret sitter”).
• Russin, nötter, mörk choklad.

Aldrig i Saras kök

• Korv eller färdiglagade köttbullar: ”Om vi tar köttbullar som exempel behöver man fråga sig vad köttbullar som kostar 30 kronor kilot innehåller när ett kilo ren köttfärs kostar mer, och någon dessutom fått betalt för att rulla de färdigköpta… Egna köttbullar gör man på 20 minuter medan pastan kokar.”
•”Lightprodukter är läskiga”, tycker Sara. ”De lurar folk att tro att de äter nyttigt. Välj i stället något som smakar som det ska, men ta mindre av det. Hellre två skivor god Västerbottenost än tio skivor tioprocentig ost som är som gummi.”

Saras bästa take-away

– Vi köper färdig thaimat, till exempel grönsaker, kyckling och cashewnötter. Be om en woksås med så lite socker i som möjligt. Och gärna också extra grönsaker och mindre ris eftersom man får vitt ris till  (fullkornsris är nyttigare).

Recept

• Dinkelscones med skogsbärsmarmelad och färskost
Beräknat för 10 portioner
Tillagningstid: ca 25 minuter

Ingredienser
1 burk Kesella, 250 gram
3 dl standardmjölk
2 st ägg
3 dl fullkornsdinkel
4 dl dinkelsikt
2 dl valnötter, hackade (ersätts med torkad frukt om ni är nötallergiska)
1 dl torkade aprikoser, hackade
2 tsk salt
4 tsk bakpulver
500 g blandade bär
1 dl socker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop Kesella, mjölk och ägg i en bunke. Använd en gaffel och rör så att äggulorna går sönder.
Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke.
Häll över vätskan och rör ihop med en trägaffel.
Ställ 10 stora muffinsformar på en bakplåt. Fyll varje form nästan ända upp med sconessmeten.
Grädda i ugn 15 minuter.
Skogsbärsmarmelad
Lägg bär och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt puttra på medelvärme utan lock i 30 minuter. Servera ljummen till sconesen.

• Mango smoothie
Beräknat för 5 portioner
Tillagningstid: ca 10 minuter

Ingredienser
2 st mangor
0,75 liter yoghurt (vanilj eller naturell)
1 st citron (saften från)
 
Gör så här:
Skär mangon och lägg i matberedare med yoghurt och pressad citron. Du kan använda mixerstav eller blender, men kom ihåg hälla i vätskan först om du kör i blender - annars stannar den. Mixa helt slät.
Mixa helt slätt och häll upp i glas.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 6/2007Läs mer på SVT:s hemsida

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler