Tre puréer
Thinkstock

Barnmaten på bilden hör inte till recepten. Så färgerna stämmer inte, men det är en god idé att återanvända barnmatsburkar på det här sättet till den hemlagade barnmaten.

Tre puréer

Här är recept på tre bra nybörjarpuréer:

Grönsakspuré
Koka upp osaltat vatten. Skölj och skala grönsaken. Skär den i lika stora tärningar och koka tills de är mjuka, ungefär 10 minuter.
Häll av det mesta av kokvattnet, men spara lite så att du har något att späda med. Mixa med stavmixer eller pressa med vitlökspress  (det tar längre tid, men går lika bra). Späd med lite kokvatten eller med bröstmjölk tills det blir en puré. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja.

Fiskpuré
Koka upp osaltat vatten. Tillsätt gärna lite dill eller eventuellt citron. Skölj och rensa fisken. Skär den i lika stora bitar och koka tills fisken är vit och ogenomskinlig, ungefär 5 minuter.
Häll av det mesta av kokvattnet, men spara lite så att du har något att späda med. Mixa och späd med bröstmjölk eller resten av kokvattnet. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja.

Köttpuré
Koka upp osaltat vatten. Skölj och ”putsa” köttet. Skär i lika stora bitar och koka med till exempel lagerblad och kryddpeppar tills köttet är mört, ungefär 15 minuter. Ta bort kryddpeppar och lagerblad och häll av det mesta av kokvattnet. Spara lite att späda med och mixa köttet. Späd med bröstmjölk eller resten av kokvattnet tills det blir en puré. Tillsätt flytande margarin eller rapsolja.

Källa: Mat för barn & deras föräldrar av Latifa Lindberg (Prisma)

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler