Smarta recept till barnfamiljen

Extra saftig köttfärssås, laxpasta, potatiskaka i ugn och krispig kyckling med cornflakes och kokos – det är  smart och god mat till barnfamiljen.

Extra saftig köttfärssås

En helt vanlig köttfärssås blir lite extra saftig och vitaminrik med ett par nävar finrivna morötter. Morötterna blandar sig så bra med färsen att de oftast inte märks alls. Skvätten matlagningsgrädde rundar av smaken fint, men den är absolut inte nödvändig.

6 portioner:
0,5 lök
100 g champinjoner
rapsolja, olivolja eller flytande margarin till stekningen
en burk krossade tomater (500 g)
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
400 g köttfärs
4–5 dl morötter (300 g)
3 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1–2 vitlöksklyftor
1 knapp tsk svartpeppar (25 drag med kvarnen)
0,5 dl matlagningsgrädde

Gör så här: Hacka löken fint. Skär svampen i bitar. Fräs lök och svamp i en gryta. Häll på tomatkross, vatten och buljongtärning och låt koka upp. Tillsätt köttfärsen och rör om så att den blandar sig.
Riv morötterna fint och blanda ner. Tillsätt tomatpuré, oregano (smula ner den, så smakar den mycket mer), pressad vitlök och rejält med svartpeppar. Häll i matlagningsgrädden. Efter att såsen kokat cirka 15 minuter eller mer är den klar att serveras med nykokt pasta och riven parmesan. Kokt broccoli är också gott till.


Laxpasta

I den här laxrätten får pastaskruvarna extra smak av en god dressing på gräddfil och dill. Ärter, broccoli och avokado är grönsaker som kan falla barn i smaken, åtminstone efter några provsmakningar. Rödlöken kan du servera rå i en skål bredvid om familjen föredrar det.

4 portioner:
280 g pasta, t ex skruvar
200 g små broccolibuketter
0,5 dl finhackad dill
1,5 dl gräddfil
peppar och örtsalt efter smak
1 liten vitlöksklyfta
2 tomater
1 avokado
300 g lax (2–3 bitar
portionslax)
0,5 rödlök

Om man vill:
1–2 dl bladspenat/ruccola
1 msk margarin
2 dl ärter

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på paketet. När det bara är 3–4 minuter kvar av koktiden, tillsätt broccolibuketterna så att de får koka med. Blanda dill och gräddfil i en liten skål. Smaka av med peppar och örtsalt. Pressa i en vitlöksklyfta. Skär tomat, avokado och lax i ganska små bitar. Hacka löken och skölj spenaten/ruccolan.
Häll upp pastan i ett durkslag och ställ tillbaka den tomma kastrullen på plattan med 1 msk margarin i botten. Stek laxbitarna och se till att vända dem då och då så att de inte bränner fast. Salta lite extra om du vill.
När laxen är klar (den brukar bara behöva ett par minuter) blanda ner pastan, dillkrämen och grönsakerna (ärterna kan komma direkt från frysen, de blir varma ändå) i kastrullen. Klart!

Potatispannkaka i ugn

Potatispannkaka är en rätt som lagar sig själv i ugnen sedan man rivit potatisen. Det går jättebra att blanda i lite riven morot också, eller någon annan rotfrukt. Potatispannkakan är god som den är med lite lingonsylt och kanske en vitkålssallad, eller tillsammans med kött av något slag. Om du vill kan du klippa ner lite skinka direkt i smeten.

4 portioner:
6 normalstora potatisar
(ca 500 g)
2 dl mjöl
3/4 tsk salt
5 dl mjölk
3 ägg
2 msk flytande margarin

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala de råa potatisarna och riv dem grovt på ett rivjärn. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll på hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och äggen, ett i taget, och fortsätt vispa. Till sist, tillsätt den rivna potatisen och rör om.
Ringla ett par matskedar flytande margarin i en liten långpanna eller form, cirka 30x40 centimeter och ställ in i ugnen en knapp minut. Ta ut formen igen, häll i pannkakssmeten och ställ in i nedre halvan av ugnen.
Grädda cirka 35 minuter tills potatispannkakan har stannat och fått fin färg.

Krispig kyckling med cornflakes och kokos

Här kommer ett förslag på fredagsmys som inte kräver så mycket förberedelse, det mesta sker i ugnen.

4 portioner:

3 dl cornflakes
2 dl riven ost
3/4 dl riven kokos
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk paprikakrydda
1 tsk dragon
3/4 dl flytande margarin
4 kycklingfiléer

Tillbehör:
2–3 tomater
0,5 rödlök
en liten burk majs
3 dl gräddfil
3 avokado
1 vitlöksklyfta
örtsalt efter smak

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Häll upp cornflakes i en liten skål och krossa dem med handen. Tillsätt riven ost, kokos, kryddorna (smula dragonen, så ger den mer smak) och flytande margarin och rör om. Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsfast form. Om de är väldigt kraftiga går det bra att klyva dem på mitten.
Fördela cornflakesblandningen över filéerna och sätt in formen i nedre delen av ugnen. Ugnsstek i 20–30 minuter, tills kycklingen är genomstekt.
Under tiden kycklingen står i ugnen kan du förbereda tillbehören. Skär tomaterna i små tärningar och lägg i en liten skål. Hacka rödlöken fint och blanda med tomaterna. Häll upp majs och gräddfil i varsin skål. Mosa avokado och tillsätt 3 matskedar av gräddfilen, en pressad vitlöksklyfta och lite örtsalt och där har du en god guacamoleröra.
Ris, couscous, bulgur, klyftpotatis eller pommes frites är gott till, liksom sweet chilisås.


Fotnot: Recepten, som också har publicerats i Vi Föräldrar 11/2008, är hämtade från boken Matlust för barn 0-6 år av Mia Coull.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler