Simma lugnt bland fiskarna

Fisk är nyttigt, men bara viss fisk.

En del fisk kan innehålla skadliga miljögifter och farliga mikroorganismer. All fisk som har hettats upp till 70 grader är säker ur bakterie- och parasitsynpunkt. Däremot försvinner inte miljögifterna när du tillagar fisken.

När du är gravid kan du äta så mycket du vill av:
• Fiskpinnar och fiskbullar
• Inlagd sill
• Kaviar på tub
• Konserverad tonfisk
• Kolja
• Kokt hummer
• Kokta räkor
• Kokta kräftor
• Kummel
• Liten hälleflundra, blåkveite
• Lax från Västkusten
• Odlad lax
• Regnbågslax
• Röding, om den inte kommer från Vättern
• Sej
• Sik
• Sill, om den inte kommer från Östersjön eller Bottniska viken
• Spätta
• Stenbitsrom, förpackad
• Stillahavslax
• Torsk
• Varmrökt fisk om den är nyrökt. I vacuumförpackad rökt fisk finns risk för skadliga bakterier.
• Vitling
• Öring

Ät gärna en gång i månaden, men inte mer:

• Vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller Vättern
• Vildfångad röding från Vättern
• Vildfångad öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern eller Vättern
• Sill/strömming från Östersjön eller Bottniska viken
• Surströmming från Östersjön eller Bottniska viken.

Avstå helt från:
• Abborre
• Gravad fisk
• Gädda
• Gös
• Lake
• Lever från torsk och lake
• Råa skaldjur
• Stor hälleflundra, svärdfisk, haj, rocka, tonfisk (gäller inte konserverad)
• Vakuumförpackad rökt fisk
• Ål

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 4/2007

Tillbaka till förstasidan för artiklarna om bra mat för dig och barnet

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler