Savoiarditårta

12 bitar

Botten
3 ägg
3 dl socker
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl special
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och häll i mjölken, rör ner i äggsmeten. Sikta i övriga torra ingredienser och blanda till en jämn smet. Häll upp smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i ca 40 minuter. Vänd upp kakan på ett fat eller på ett galler och låt svalna. Skär upp kakan i tre bottnar.

Fyllning, rårörda jordgubbar
4 dl jordgubbar
2 msk socker

Snoppa jordgubbarna och mosa dem i en bunke med sockret.

Amarettokräm
1 1/2 dl mjölk
1/2 dl grädde
1/2 vaniljstång eller 1/2 msk vaniljsocker av god kvalitet
3 äggulor
1/2 dl socker
2 msk maizena
1 tsk smör, rumstempererat
2 msk Amaretto (mandellikör)

Häll mjölk och grädde i en kastrull, dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg i vaniljstång och -frön i kastrullen och koka upp. Vispa ihop äggulor och socker, häll den varma gräddmjölken över äggsmeten och vispa under tiden.
Rör ut maizena i lite kallt vatten. Häll tillbaka äggsmeten i kastrullen och vispa ner maizenaredningen. Värm till 85 grader eller tills det börjar tjockna, vispa under tiden. Ta av kastrullen från plattan och rör i smör och amaretto. Häll upp i en bunke, sätt på plastfilm och sätt in i kylen.

Fyllning och garnering
4 dl grädde
1 paket savoiardikex (ca 25 st)
nyplockade trädgårdsrosor och färska jordgubbar
ett fint band att knyta runt

Montering
Bred rårörda jordgubbar över den första botten, bre sedan hälften av amarettokrämen över de rårörda jordgubbarna, lägg på ytterligare en botten, bre rårörda jordgubbar över och sedan resten av amarettokrämen. Lägg på den sista botten, vispa grädden och bre över tårtan, sätt savoiardikex runt kanterna, knyt ett band runt och garnera med rosor och jordgubbar.

Receptet är hämtat från boken Älskade jordgubbar - från drink till dessert av Elisabeth Johansson (Albert Bonniers förlag), som kommer ut i handeln i maj.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler