Saras familjemat: Tema påsk
Ulrika Pousette

Saras familjemat: tema påsk

Saras familjemat: Tema påsk

I Vi Föräldrars påskmeny finns något för alla smaker – lamm, lax och en smaskig tårta.

I mina recept har jag låtit påskens klassiska råvaror ta smak från andra kök: Röd curry som får fräsa i pannan och dofta ljuvligt, kokos som lenar, lime som överraskar och sesamfrön som knaprar. Och koriander, som jag själv länge inte tyckte smakade annat än diskmedel…

Glad påsk på er alla!
Sara Ask, matredaktör

Lammfrikadeller i röd curry och tomat, 4–5 portioner

Den här rätten påminner en hel del om vanliga köttbullar, men istället för att steka dem får de koka i en mustig tomatsås som rundas av med kokosmjölk. Snabbt, enkelt och väldigt gott!

½ rödlök
500 gram lammfärs
3/4 tsk salt
½ tsk kanel
nymald svartpeppar


Sås:
2 tsk röd currypasta
5 dl tomatkross
1 dl vatten
2 dl kokosmjölk
salt
färsk koriander (eller basilika)

Gör så här
Riv eller finhacka löken och lägg tillsammans med lammfärs, salt, kanel och svartpeppar i en bunke och rör ihop.
Rulla små köttbullar.
Värm olja i en panna med hög kant och fräs currypastan så att smakerna väcks till liv.
Häll på tomatkross, vatten och kokosmjölk och låt koka upp.
Smaka av med salt.
Lägg i köttbullarna och låt sjuda några minuter tills de är klara.
Klipp över färsk koriander (eller basilika) och servera med bulgur eller ris och goda grönsaker.

Allergiker i familjen?
Rätten är mjölkfri, glutenfri och äggfri.

Påskkyckling på palett, 4–6 bebisportioner

Även en liten gom kan uppskatta kryddor. Här får provençalska örter och vitlök sätta smak på kycklingfilén, som tillsammans med färgglada grönsaker och en klick lent potatismos blir en läcker palett till familjens minsting.

1 stor kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
provençalska örter (i frysdisken)
raps- eller olivolja
potatis och favoritgrönsaker (t ex morot, palsternacka, sötpotatis eller ärter)


Gör så här
Skär kycklingen i bitar och skiva vitlöksklyftan.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner kycklingbitarna och vitlöken och låt koka tills kycklingen inte längre är rosa i mitten, ca 5 minuter om bitarna inte är så stora.
Häll av det mesta av vattnet och mixa tillsammans med kryddorna och lite olja till önskad konsistens.
Skala och dela potatisarna. Koka dem mjuka i lite vatten, precis så att det täcker. Häll av det mesta av vattnet och mixa till önskad konsistens tillsammans med en skvätt olja. Eller enklare: Ta en potatis från övriga familjens mat och mosa på tallriken.
Morot, palsternacka eller sötpotatis tillagas på samma sätt: Skär i bitar, koka, mixa och tillsätt olja.

Allergiker i familjen?
Rätten är mjölkfri, glutenfri och äggfri.

Sesampanerade laxpinnar, 10–12 stycken

Ett gott och roligt sätt att servera lax på är att panera den med sesamfrön, som får rosta gyllenbruna i stekpannan. Med färgglada grönsaker uppdelade i olika skålar ökar chansen att någon grönsak slinker ner i magen också. Gräddfil med en klick sweetchili-sås är gott till.

3 bitar portionslax á140 gram
ca 2 dl sesamfrö (skalade eller oskalade spelar ingen roll)
salt
peppar


Tillbehör:
majs, ärter, morotsstavar, gurkstavar eller andra färgglada grönsaker
kokt bulgur, couscous eller ris
gräddfil och sweetchili-sås


Gör så här
Skär laxbitarna i 2 centimeter tjocka skivor – enklast görs det när de fortfarande är lite frysta.
Peppra och salta lätt på ena sidan.
Vänd laxbitarna på båda sidorna i sesamfrön på en tallrik. Hetta upp olja i en panna och stek någon minut på vardera sida och servera direkt.

Allergiker i familjen?
Uteslut gräddfilen om någon är ägg­allergiker. Med ris istället för bulgur eller couscous blir rätten glutenfri. Rätten är äggfri.

Örtmarinerad lammstek med ­rostade rotfrukter och basilikaolja, 4–6 portioner

Att helsteka kött i ugn är lättare än man tror, bara man har en stektermometer. Låter man dessutom köttet ligga i en marinad över natten blir resultatet ljuvligt. Förutom basilikaolja passar tzatziki bra till.

Ca 1 kg lammstek, utan ben

Marinad:
½ dl raps- eller olivolja
1 tsk salt
1 msk torkad timjan
20 drag med pepparkvarnen, minst
1 pressad citron
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här
Skär bort synliga hinnor på köttet. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg steken tillsammans med marinaden i en plastpåse och lägg in i kylen. Låt marinera minst en timme, men helst över natten.
Sätt sedan ugnen på 175 grader.
Bryn steken runt om så att den får fin färg. Peppra rikligt och salta.
Sätt i en köttermometer där steken är som tjockast och sätt in den i ugnen. Vid 60–64 grader tycker jag att det är lagom att ta ut den – då är köttet rosa och saftigt. Det tar runt en timme. Föredrar man köttet välstekt ska man vänta till 75–80 grader.
Låt sedan steken vila minst 20 minuter innan du skär upp den.
Under tiden bakas rotfrukterna i ugnen.

Rostade rotfrukter
8–10 potatisar
2 morötter
2–3 palsternackor
Ett par msk raps- eller olivolja
Salt, peppar och torkad rosmarin


Gör så här
Skala potatis, morot och palsternacka och skär potatisen i bitar och morötter och palsternacka i stavar.
Lägg i ugnsfast form och tillsätt olja. Salta, peppra och smula över rosmarin.
Ugnsbaka i 175 grader i 40–50 minuter. Vänd runt ett par gånger.

Basilikaolja
En kruka basilika
3 dl olivolja
Salt och peppar


Gör så här
Plocka basilikan och lägg i en skål.
Häll över olja och mixa.
Smaka av med lite salt och peppar.
Basilikaolja som blir över kan förvaras i kylskåpet och smaksätta grönsaker, pasta eller andra rätter.

Allergiker i familjen?
Rätten är mjölkfri, glutenfri och äggfri.

Påsktårta med lime och kokos, 8–10 bitar

Det här är en underbart god kaka med spännande smak. Jag gillar när den är lite extra saftig i mitten och brukar se till att den inte står för länge i ugnen.

2 dl socker
200 gram smör eller margarin (gärna flytande, D-vitaminberikat, i så fall 2 dl)
3 ägg
1 dl crème fraiche
3 msk limesaft (finns på flaska)
2½ dl mjöl
3 dl kokos
1 tsk bakpulver
ströbröd till formen


Glasyr:
200 gram naturell färskost
1 dl florsocker
2 msk limesaft
Dekoration:
kokosflingor
färgad marsipan


Gör så här
Blanda socker och fett.
Tillsätt ägg, crème fraiche och limesaft.
Blanda mjöl, kokos och bakpulver och vänd ner i smeten.
Smörj och bröa en form, ca 22 i diameter.
Häll i smeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter i 175 grader, tills kakan precis stannat.
Blanda ingredienserna till glasyren och bred över kakan när den svalnat.
Strö över kokos och garnera med marsipanfigurer.

Allergiker i familjen?
Mjölkfri kaka? Använd mjölkfritt margarin. Ta havredryck istället för crème fraiche. Uteslut färskosten ur glasyren och ta istället 2 dl florsocker och 1½ msk limesaft.

Byt ut mjölet och ströbröd mot glutenfria alternativ för en glutenfri kaka.

Äggallergiker? Uteslut äggen och ta ytterligare 2 tsk bakpulver.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler