”Hos oss prioriterar vi maten”

Stina och David är medvetna om vad de äter: ekologiskt, svenskodlat och efter säsong. "Hos oss prioriterar vi maten, vi äter hellre gott än har ett stort hus eller fin bil", säger David.

Hemma hos Stina och David serveras det mycket ekologiska grönsaker, och de odlar en del själva i trädgården.

– Om vi tycker att matkostnaderna blir för höga, gör vi sällan avkall på kvaliteten, säger de. Vi köper lite mindre kött i stället och gör vissa måltider på billiga grönsaker. Morotssoppa med crèpes till efterrätt är toppenmat som inte är dyr, säger Stina.

– Hos oss prioriterar vi maten, vi äter hellre gott än har stort hus eller fin bil. Måste vi spara så köper vi färre kläder, kapitalvaror och äter ute mer sällan.

Stina kommer från Öland, och därifrån köper de lamm av en lokal uppfödare. Övrig mat brukar de storhandla en gång i veckan. Någon av dem tar bilen och åker iväg, behöver de något särskilt skriver de en lista, annars köper de råvaror som ser bra ut.

Familjens mat kostar 4 000–6 000 kronor varje månad, inräknat lunch ute och fika på stan (och en och annan snabbmatsmåltid).

– Då ingår inte vin. Min man är fransman och vi har ett ordenligt vinförråd, säger Stina.

Väljer helst svenskodlat
Lamm, pasta, morötter, lök, färska grönsaker, banan och kaffe är basvarorna hemma hos familjen Barriere. Läsk köper de i ibland, då i småflaskor och bara om de har gäster.

– I Frankrike äter man ofta snacks som chips eller nötter till en aperitif före maten. David brukar välja större förpackningar som räcker längre medan jag brukar köpa dyrare chips i mindre förpackning, berättar Stina.

De väljer helst närproducerat och ekologiskt om det finns. Står valet mellan svensk, konventionell mat och ekologisk utländsk, väljer de svenskt. Mjölk, smör och mjöl väljer de alltid ekologiskt.

När det gäller matsedeln är de ”periodare”:

– På vintern äter vi mycket potatismos med rotfrukter som palsternacka eller jordärtsskocka till kött. En bra sommar, när de svenska tomaterna är fina, äter vi mycket tomatsallad – men i år har inte de svenska tomaterna varit bra. Förra sommaren åt vi enormt mycket bönsallader. Periodvis äter vi mycket röd­betor, säger David.

Har de bråttom händer det att David köper biff och så kokar de någon grönsak till, som haricots verts.  

Dottern Stella, 11 månader, får ofta samma mat som resten av familjen, men med en måltids förskjutning, eftersom hon brukar äta tidigare än resten av familjen.

– På kvällarna brukar en av oss mata Stella medan den andra lagar mat, berättar Stina.

Stina gör gärna storkok med köttfärssås eller grytbitar och fryser in i små portioner, så att Stella kan äta den med till exempel lite snabblagad couscous, och någon grönsak.

– Jag har inte ens tänkt tanken att köpa mat på burk till henne, säger Stina. Vi vuxna äter ju inte burkmat, varför ska då hon göra det?

Särskilt mycket fisk finns inte på menyn, de äter lax eller torsk ibland. Någon gång i månaden handlar de fisk från Årstiderna (en ekologisk matlåda som man kan prenumerera på, reds anm) och får den hemkörd i frigolitlåda med is.

– Det är spännande för då får vi pröva lite nya fisksorter, som vittling till exempel.

På kvällen, efter middagen tar de gärna någon efterrätt. För det mesta blir det något enkelt som yoghurt, glass eller en chokladbit med frukt.    

Stavmixer bästa redskapet
– Visst tycker jag att det är roligt att laga mat, säger Stina, men jag är ingen superkock och gör inga komplicerade saker, så jag tycker inte att det är konstigt eller svårt.

De behöver inte kasta så mycket mat:

– Jag har hört att man kastar ungefär en fjärdedel av maten, säger Stina, men jag tror inte att vi gör det. Mitt tips är att vara noga med att kolla datummärkningen när man handlar – i vissa butiker har bäst före datumet redan gått ut. Men visst, det händer att vi hittar gamla konstiga saker längst in i kylskåpet. Vi köper ofta grädde som vi aldrig använder och leverpastejen har också en tendens att bli för gammal innan vi har hunnit använda den.

Stina och David lagar all barnmat själva utom gröten, eftersom den köpta innehåller järn. Stavmixern gick varm i början när maten skulle puréas, och är det redskap som är mest användbart i barnmatssammanhang. Nu äter ju Stella allt mer mat med bitar i.

– Men visst är den fortfarande användbar för att mixa säsongens frukt som jag sedan fryser in, som plommon och äppelmos, säger Stina.

– Om riset är torrt gör jag sås till henne genom att mixa grönsaker och ha i lite olja eller grädde, tipsar hon.

Davids matfilosofi är att maten ska vara god och nyttig.

– Största skillnaden mellan fransk och svensk mat är att vi i Frankrike nästan alltid äter förrätt och efterrätt också, det gör man inte till vardags i Sverige och det saknar jag.

– När det gäller svensk mat tycker jag om rödbetor, till exempel. I Frankrike äter vi dem inte varma, säger David.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2007

Vardagsmat på 10 minuter

NUVARANDE ”Hos oss prioriterar vi maten”
NÄSTA 3 snabba recept för två personer