Så äter barnfamiljer till vardags

Så äter barnfamiljer till vardags

Så äter barnfamiljer till vardags

Köttbullen är kung på många barnfamiljers matbord idag, visar en undersökning om våra matvanor.

Forsknings- och konsultföretaget Kairos Future har gjort en studie på hur 15 storstadsfamiljer (av medelklass och med barn mellan 3–15 år) ser på det här med matlagning.

Studien har därefter följts upp med en enkätstudie av en större grupp för att säkerställa de trender, beteenden och fenomen som kommit fram i den tidigare studien.
– Vad som är matlagning har förändrats, konstaterade Pernilla Jonsson, doktor i ekonomi, vid en presskonferens.
– Vi ser inte längre ketchup och majonnäs som halvfabrikat. Även falukorv ses som en grund­ingrediens, liksom krossade tomater.

På tio år har, enligt SCB, tiden för matlagning minskat med 17,5 procent. (1990 jämfört med 2000). Men maten ska fortfarande vara god och spännande.
– Samtidigt har matlagningskunskaperna minskat, enligt Pernilla Jonsson.

Om 1950-talets hemmafruar kunde leva efter devisen ”man tar vad man har” så vet inte alla idag vad man kan göra av några morötter och rester från söndagssteken (om man har sådan.) Vi har heller inte längre samma kunskap om råvaror. Konsekvensen kan bli att alltmer mat slängs. Enligt en uppskattning slänger butikerna cirka 9 miljoner kilo kött per år, det vill säga ungefär 1 kilo per person. Förmodligen slängs betydligt mer i hemmen.

Eftersom många lever efter idén att barn ska ha ätit innan klockan 18 på kvällen får maten inte ta för lång tid att laga eller vara komplicerad. Kanske är det därför som barnfamiljernas topplista över livsmedel innehåller följande:
Köttfärs, kyckling, köttbullar, korv och lax. Även frysta grönsaker har smugit sig in i toppen av de matvaror som nästan alltid finns hemma.
Men. Köttbullen är kung:
– Den symboliserar barnfamiljens vardag, enligt Pernilla Jonsson, och ingår på många sätt i vardagsmaten.

För att få fram mat på bordet i tid har vi tre strategier när vi har bråttom, fortsätter hon:
1. Fuskmat: att inte laga mat från grunden, att till exempel använda smördeg i en paj.
2. Nödmat: att snabbt svänga ihop sådant som finns färdigt i frysen, som köttbullar, med något från skafferiet som pasta.
3. Katastrofmat: När skåpen gapar tomma kan man kanske hitta en djupfryst pizzabit i frysen att värma i micron.

Snabblagade korvspett

4 spett
4 grillkorvar
1 röd paprika
1 liten burk skivad ananas
1 skalat äpple
8 köttbullar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Dela korv, paprika, ananas och äpple i bitar, trä på grillspett tillsammans med köttbullarna och grilla i cirka tio minuter. Servera med klyftpotatis och ketchup. (Grillspett av trä behöver först blötläggas i vatten.)

Recept: Barnens Bästa Grillkorv, Lithells

Publicerad i Vi Föräldrar nr 14 2008.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler