Picknick utan barnvagn


Det finns massor av trevliga utflyktsmål för en picknick. Passa gärna på att besöka de mer svårtillgängliga ställena nu, innan ni blir barnvagnsburna.
Som dryck på utflykten föreslår jag en termos med grönt te som smakar bra såväl till färspetten och salladen som till kakorna.

Sallad på stor couscous

Moghrabiah är en annorlunda stor couscous från Libanon som till skillnad från den smågryniga sorten behöver koka i 20–22 minuter.

2 port
1,5 dl Moghrabiahcouscous
5 dl vatten
1 tärning grönsakbuljong eller 1 msk fond
2 mindre morötter
1 halv (200 g) aubergine
2 salladslökar
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
2 msk olivolja
150 g körsbärstomater
1 dl grovhackad färsk koriander
salt, svartpeppar

Gör så här: Koka couscousen i vatten och buljong enligt anvisningen på paketet.

Skala morötterna. Skölj övriga grönsakerna och skär alla i mindre bitar. Löken ska skäras riktigt smått.
Hetta upp oljan och fräs grönsakerna tills de är mjuka.
Skölj tomater och koriander noga. Var särskilt noga med att skölja bort sand och jord på korianderns stjälkar.
Dela tomaterna och grovhacka koriandern.   
Häll av kokvattnet från couscousen. Blanda ner grönsaksfräset, tomathalvorna och koriandern.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Färsspett

Mat på pinne är praktisk utflyktsmat. Lätt att äta och inga bestick behövs.
För att få plats med spetten i en vanlig stekpanna kan du klippa av grillpinnarna av trä till lagom storlek. I stället för blandfärs kan du ta nöt- eller kycklingfärs.

2 port
250 g blandfärs
1 salladslök
1 vitlöksklyfta
rivet skal och saft av 0,5 lime
1 röd chilipepparfrukt
1 dl grovt hackad koriander med stjälkar
1 msk + 1 msk sesam- eller rapsolja
1 tsk salt
1 ägg
1 msk potatismjöl
(sesamfrön)

Gör så här:
Strimla sallads- och vit­löken. Skölj limen. Riv skalet från halva frukten.
Dela chilipepparfrukten på längden. Strimla den men ta inte med mellanväggar och frön (spara om du behöver mer styrka). Var noga med att tvätta händerna ordentligt efteråt – saften som blir kvar på händerna är stark!
Fräs lök, chili, koriander och limeskal lätt i 1 msk sesamolja.
Mixa färs, kryddfräs, salt, ägg, potatismjöl och pressad lime till en smet i matberedare eller för hand.
Stek en provbiff, smaka och kolla om du behöver blanda ner mer hack från chilins frön och väggar eller om det behövs mer av något annat.
Forma 5–6 tunna, avlånga biffar runt pinnarna av färsen. Det är inte nödvändigt men gott att rulla dem i sesamfrö.
Stek i sesamolja. Först i ganska stark värme för att få färg och sen på svag värme tills biffarna blir helt genomstekta. Man kan också genomsteka dem i mikron.

Chokladcookies

Smarriga cookies som ska vara stora och tjocka. Satsen ger 16–18 cookies.

100 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
1 dl hasselnötter
125 g mjukt smör
4,5 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1 dl socker
1 tsk bakpulver
0,5 dl sirap
1 ägg

Gör så här:
Ta fram smöret ur kylen så det blir rumstemperat innan du börjar baka.
Hacka choklad och nötter grovt.
Blanda vetemjöl, kakao, socker och bakpulver. Rör också i choklad och nötter. Klicka i smöret och häll i sirapen.
Vispa upp ägget och häll i. Arbeta samman till en tjock smet. Känns den alltför kladdig kan du ta i någon matsked mer vetemjöl.
Forma till en rulle men ca 8 centimeters snittyta. Slå in i plastfolie och låt ligga kallt i ca 20 minuter.
Värm ugnen till 175 grader. Täck två plåtar med bakpapper eller bakplåtsduk.
Skiva i rullen i 16–18 skivor. Fördela kakorna på de två plåtarna.
Grädda i 15 minuter.
Servera om möjligt med färska jordgubbar som doppas direkt i creme fraiché eller grekisk matyoghurt. Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2008

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler