Norrlänningar bäst på middag med familjen

Norrländska familjer är bäst på att både laga och äta mat tillsammans, sämst är storstadsfamiljerna. Men storstadspappor är bättre än norrlandspappor i köket.

Text: Anna-Maria Stawreberg

Norrlänningar är bäst på att äta middag tillsammans med familjen, 70 procent av familjerna bosatta norr om Umeå gör det. Sämst är storstadsfamiljerna.
Det visar Coops och KF:s nya undersökning, där 10 000 medlemmar deltagit.
– Det visade sig att bara drygt 60 procent av de tillfrågade barnfamiljerna äter middag tillsammans varje dag och att 25 procent äter tillsammans med barnen två till fyra gånger i veckan, säger Latifa Lindberg, dietist på Coop.
– Det kan vara trixigt att få till det så att alla äter samtidigt. Sam­tidigt vet man att det är viktigt att äta tillsammans. För de små barnen blir det sätt att få ett ordentligt ätmönster, träna upp sin motorik och att få bra matvanor. Det är bra för familjesammanhåll-
ningen helt enkelt, säger Latifa Lindberg.
Undersökningen visar också att det är vanligare att laga mat tillsammans i Norrland. Där lagar 22 procent av föräldrarna mat med sina barn. I storstäderna är siffran 13 procent.
– Det är klart att man inte alltid orkar laga maten tillsammans, men barnen blir ju duktigare och till större hjälp, och äter bättre ju mer de får hjälpa till, säger Latifa Lindberg.
Fortfarande sköts 70 procent av matlagningen av kvinnor, men det skiljer sig åt i landet. Bara nio procent av de norrländska papporna lagar mat, jämfört med 15 procent av stockholmspapporna.

Vara med och bestämma
Latifa Lindberg anser att ett litet barn kan hjälpa till med maten redan från det att han eller hon kan sitta. I början kan det räcka att sitta med på diskbänken när mamma eller pappa skalar potatis och lägga potatisarna i kastrullen. Barnet kan också få vara med genom att smaka av, vika servetter, duka och skära grönsaker.
– Jag tycker att man mycket väl kan fråga sina barn vad de önskar sig till middag ibland. Det är bra för matlusten att hela familjen planerar vad man ska äta.
Tolv procent av de familjer som var med i undersökningen äter för det mesta annan mat än barnen. Drygt hälften äter alltid samma mat, hela familjen.
– Generellt tycker jag att man ska äta samma mat. Det är enklare att bara laga en rätt, men man kan också fråga sig hur kul det är för barnen att bara äta korv och köttbullar hela tiden, säger Latifa Lindberg.
– Genom att äta samma mat hela familjen får också barnens mat ett lyft och de lär sig att våga testa ny mat.
Har man en liten mattraditionalist som helt snöat in på köttbullar, kan man bli stressad som förälder. Det viktigaste är att inte tvinga i barnet maten. Introducera nyheterna lite i taget tillsammans med något välbekant.
– Tids nog kommer barnet att smaka, även om det tar tid, säger Latifa Lindberg.

Låt fruktskålen stå framme
I en femtedel av familjerna som var med i undersökningen åt barnen inte frukt varje dag. Det är något som vi vuxna inte heller alltid tänker på.
– Det finns massor av saker man kan göra för att få i sig mera frukt. Det är bra att alltid ha en fruktskål framme. Man kan också testa att köpa exotiska frukter, som brukar vara goda och spännande att äta. Eller ha fruktstunder ihop, gör en frukttallrik och stick tandpetare i frukt­bitarna, tipsar Latifa Lindberg.
Ett barn som är hungrigt innan middagen kan man ge grönsaksstavar att knapra på. Förutom att barnet får i sig en del av den dagliga grönsaksransonen ökar aptiten lagom till middagen. Dessutom spelar det ju ingen roll när barnet får i sig sina grönsaker, äter han eller hon bara kyckling till middag sedan, har ju barnet ändå fått i sig sin grönsaksportion.
– Har man bär i frysen är det enkelt att bara tina upp och äta tillsammans med frukostflingorna eller gröten.
– Se också till att alltid ha frysta grönsaker hemma. Små broccolibuketter, ärtor eller majs brukar uppskattas av små barn. Frysta wokgrönsaker som man fräser upp, kan hotta upp den tråkigaste maträtt, tipsar Latifa Lindberg.

När barnen själva får välja

Här är barnens egna favoriter, enligt undersökningen om svenska familjers matvanor:

1. Spagetti med köttfärssås
2. Tacos
3. Kyckling med ris
4. Pannkakor med sylt
5. Lasagne
6. Korv med makaroner
7. Pizza
8. Köttbullar med potatismos
9. Korv Stroganoff
10. Blodpudding med lingonsylt

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12 2006

NUVARANDE Norrlänningar bäst på middag med familjen
NÄSTA Virka mössan med attityd