Middag för starka smaker

Superenkla munsbitar, saffranspasta med nötter och grönt, fruktsallad.

Ibland känner man för lite starkare mat. Munsbitarna passar att äta samtidigt som maten tillagas eller som en enkel förrätt.
Gott att dricka till såväl munsbitarna som saffranspastan är Amé elderberry/lemon, som finns i välsorterade livsmedels- och hälsokostbutiker.

Munsbitar

Starta med de enkla munsbitarna. Superenkla och lagom salta, kanske medan ni tillagar supén.
Lägg en halv burk hela vattenkastanjer i en blandning av 2 msk ostronsås och 1 matsked sirap.   
Dela baconskivor i 2–3 delar.
Det går åt ett helt paket. Slå in varje vattenkastanj i en bit bacon. Lägg på
en plåt. Droppa över lite ostron- och sirapssås. Grilla snabbt på högsta värme under ugnens grillelement.

Saffranspasta med nötter och grönt

I stället för att baka sin egen ravioli kan man lägga fyllningen mellan lättkokta lasagneplattor direkt på tall­riken. Om ni kokar plattorna i saffransbuljong blir det extra gott.    

2 port
6 färska lasagneplattor
4 msk russin
1 msk + 2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
5 msk pinjenötter
0,5–1 tsk chiliflakes
2 små (á 200 g) zucchini
2 salladslökar
150 g fetaost gärna av getmjölk (pastöriserad)
1 kuvert saffran ( 0,5 g)
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk olivolja + 2 msk pressad citron

Börja med fyllningen:
Skölj av russinen så de blir lite mjuka.
Skala och finstrimla vitlöken.
Hetta upp en matsked olivolja i en stekpanna. Fräs vitlöken och chiliflagorna lätt. Lägg i pinjenötter så att även de får lite färg. Blanda i russinen. Häll upp på ett fat efter några minuter.
Skölj, dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna. Skiva zucchinin. Skölj och strimla salladslöken.
Hetta upp 2 msk olivolja i stekpannan. Fräs zucchini och salladslöken några minuter tills zucchinin är mjuk. Mosa i fetaosten. Blanda ner hälften av russin-pinjenötsblandningen. Häll på några matskedar vatten, lägg på lock och ställ åt sidan.
Koka upp 5 dl vatten med saffran, grönsaksbuljong och olja. Lägg i lasagne­plattorna. Koka dem knappt mjuka, det brukar räcka med några minuter. Späd med mer vatten om det behövs.
Drag åt sidan men häll inte av kokvattnet från pastan.
Värm på zucchinifräset. Pressa över citron. Varva lasagneplattor och zucchinifräs i förvärmda tallrikar. Skär till lasagneplattorna först om de är för stora och lägg spillbitar längst ner.
Ringla över lite saffransbuljong som blivit över och toppa till sist med russin-pinjenötsblandningen.

Fruktsallad

Gör så här:
Halvera en mogen ananas på längden. Skär bort mittenstocken och gröp ur fruktköttet ur ananasen. Skär fruktköttet i bitar.
Blanda ananasbitarna med bitar av kiwi, persika, plommon och andra frukter du gillar och som just nu
är billiga och av bra kvalitet.
Servera salladen som den är eller med lite lättvispad grädde.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2008

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler