Meny med ugnsbakad lax

Meny med mousserande tranbärsdrink, parmesan- och örtmuffins, ugnsbakad lax med ljummen potatissallad och mintchokladbrownies.

Mousserande tranbärsdrink
Låt gästerna mingla runt med en läskande drink medan det sista ställs i ordning på buffébordet.

1 drink

1 dl mousserande vitt vin eller champagne
1 dl tranbärsjuice

Använd samma mått för att blanda en hel karaff, en del vin och en del juice. Lägg gärna i mycket is och dekorera med bär eller frukt.


Ugnsbakad lax med ljummen potatissallad

8 portioner

1 1/2 kg laxfilé
3 dl grovsalt
ev citron och dill till dekoration
salt och peppar

Ljummen potatissallad
1–1 1/2 kg potatis
4 ägg
200 g sockerärter eller haricot verts
1 knippa rädisor
1 rödlök eller 1 knippa salladslök
1 näve sallat av valfri sort, t ex machésallat
2 dl svarta urkärnade oliver
salt

Dressing
3 dl gräddfil
1/2 dl kaviar på tub, t ex Kalles eller Drott
1 knippa gräslök

Sätt ugnen på 175 grader. Bena ur laxfilén och lägg den på en bädd av grovsalt i en långpanna. Lägg gärna ugnsfolie i botten av pannan som skydd. Salta och peppra lätt ovanpå fisken. Baka laxen mitt i ugnen i 30–40 minuter beroende på hur tjock filén är.

Koka potatisen och förbered under tiden de andra grönsakerna så att salladen kan blandas medan potatisen fortfarande är varm. Koka äggen i 6–8 minuter, de ska vara ordentligt hårdkokta, och låt dem sedan svalna i kallt vatten. Koka sockerärterna i 2 minuter i väl saltat vatten. Var noga så att de inte kokar för länge, de ska behålla sin krispighet. (Om man väljer färska haricots verts ska de koka i cirka 4 minnuter.) Dela rädisorna i halvor och låt dem koka med i cirka 1 minut. Skär löken i tunna skivor.
Dela eller skiva den färdigkokta potatisen och lägg upp den på ett stort fat tillsammans med sallaten. Lägg på sockerärter, rädisor och lökringar. Skär äggen i klyftor och fördela dem jämnt över fatet.

Rör ihop gräddfil, kaviar och finhackad gräslök. Ringla på lite av dressingen på salladen och strö över oliverna. Servera resten av den vid sidan om.

Laxen kan ställas fram på bordet direkt i långpannan. Dekorera gärna med citroner och dill.


Parmesan- och örtmuffins

Matigt bröd som varken kräver smör eller pålägg.

6 stora eller 12 små muffins

5 dl vetemjöl
1 tsk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 dl hackade färska örter, t ex basilika, timjan
2 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta
1 ägg
3 dl mjölk
1/2 dl olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt, örter, ost och pressad vitlök i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk och olivolja i en separat skål. Blanda därefter ihop allting och klicka ut smeten i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Muffinsen går bra att frysa om de inte ska serveras genast.


Mintchokladbrownies

Gör dem gärna dagen innan de ska ätas. Lägg bara upp dem snyggt på festdagen.

Cirka 12 bitar

150 g smör
200 g mörk mintchoklad, t ex Lindt
2 dl socker
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
200 g Philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull. Låt svalna och rör sedan sockret och därefter äggen ett i taget direkt i kastrullen. Blanda i mjölet tillsammans med saltet och vänd till sist ner färskosten. Häll sedan smeten i en väl smord ugnsfast form. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter.

Recepten är hämtade ur Mat i blomstertid (Forum) av Ulrika Jisland och Anna Jonassen.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler