Matbomba frysen!

Matbomba frysen!

Matbomba frysen!

Passa på att fylla frysen redan nu.

När bebisen är nyfödd går nästan all tid åt till att amma, byta blöjor och försöka få tillräckligt med sömn. Då är det skönt om det redan finns färdiglagad mat i frysen som du bara tar fram och tinar.

En bra idé är också att ha ett extra lager av basvaror hemma – pasta, ris, bulgur, havregryn och grönsaker som håller lång tid i kylen som potatis, rotfrukter, lök och vitlök.

Ställ några favoritkonserver på hyllan. Bönor på burk förstärker enkla grönsaksrätter och konserverade tomater sätter färg och smak på olika typer av rätter. Tonfisk och musslor på burk är bra och billigt protein.

Passa på att laga ”frysmaten” som en middag en vanlig vardag. Ät ett par portioner direkt och frys in det som blev över.


Saffrans- och grönsaksgryta

Här kommer ett recept på en allt-i-ett-gryta som varieras genom att du tillsätter bönor, räkor, korv med mera beroende på vad du är sugen på. Eller gör dubbel sats och smaksätt med alla varianter.  Har du ingen extra smaksättning hemma är grytan också god bara med ett kokt eller stekt ägg.

8 portioner
2 paket (à 0,5 g) saffran
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 stora morötter
1 persiljerot eller palsternacka
1 bit (250 g) kålrot
1 röd paprika
1 broccolistånd
4 msk olivolja
0,5 tsk chili flakes
375 ml vitt vin eller 3,5 dl buljong + 3 msk vit balsamvinäger
1-2 tsk salt

Skala och finhacka vitlök och grovhacka löken.
Skala morötter, persiljerot och kålrot. Skär i tunna slantar och små kuber.
Skölj paprika och broccoli. Strimla paprikan grovt och dela broccolin i små buketter och skiva stammen.
Hetta upp oljan. Strö över saffranet och chili flakesen. Vänd ner vitlök och lök. Låt fräsa någon minut under omrörning.
Tillsätt resten av grönsakerna utom broccolin. Fräs under omrörning några minuter.
Häll på vin eller buljong plus balsamvinäger och strö över salt, den mindre mängden om grytan innehåller buljong. Späd med mer vatten så att grönsakerna nästan täcks av vätska. Lägg på lock och låt puttra i 15-20 minuter. Kålroten och övriga rotfrukter ska var mjuka.
Vänd ner broccoli och koka i 5 minuter.
Förpacka grytan i portionsförpackningar eller några större förpackningar beroende på hur du tror att du kommer att servera maten.

Förstärk varje portion med:
• 1,5 dl kokta bönor eller linser.
Låta koka med på spis eller i mikro. Krydda med salt, peppar och krydda med 2 krm fänkålsfrön.

• 1 kycklingfilé.
Strimla och stek hastigt och vänd ner i den mikorvärmda grytan. Låt efterkoka några minuter. Smaka av med salt och peppar.

• 100 g skalade räkor (ca 250 g oskalade)
Strö över den tinande och uppvärmda grytan. Klipp över lite dill eller persilja.

• 1 styckfryst (125 g) laxfilé
Stek och servera vid sidan om eller dela i bitar och låt koka i grytan. 5 minuter brukar räcka.

• 75 g stark korv typ kabanossen eller chorizo.
Skiva grovt och låt korven koka med i grytan i minst 5 minuter gärna lite längre.


Köttfärsröra på tre vis

Istället för att göra 10-12 portioner vanlig köttfärssås kan du nästan lika enkelt trolla fram 15 portioner av tre vitt skilda grytor.

Smaksätt basgrytan och servera den på olika sätt så blir det mat med smak av Frankrike, Sicilien och Indien.

Basgryta med köttfärs
15 portioner

800 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 stor morot
1 bit (100 g) rotselleri
3 msk olivolja
2 burkar tomater, gärna en burk krossad och en burk körsbärstomater
2 msk köttfond eller 2 buljongtärningar
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Skala löken och vitlöksklyftorna. Grovhacka löken och skiva vitlöken tunt.
Skala morötter och rotselleri. Skär i små kuber.
Hetta upp oljan i en stor stekgryta eller fräs i omgångar i en vanlig stekpanna. 
Fräs grönsakerna några minuter utan att de tar färg i oljan.
Fräs därefter köttfärsen (om du har en stor gryta kan du fräsa tillsammans med grönsakerna) och mosa färsen med en gaffel medan den fräser och får lite färg.
Häll på tomaterna, salta och peppra. Lägg på lock och låt puttra i 15-20 minuter tills rotfrukterna mjuknat.
Förbered smaksättningarna en och en medan basgrytan puttrar.
 
Fransk
5 portioner

1 paket (ca 130 g) bacon eller rökt sidfläsk
200 g (1 liter) färska champinjoner eller annan svamp
1 msk färsk timjan, salvia eller 1 tsk torkad
Salt, peppar

Skölj och skiva svampen. Lägg i kall panna, sätt på högsta värme och låt det mesta av vattnet koka bort.
Skär eller klipp baconet i breda bitar och blanda med svampen och låt fräsa några minuter.
Smaka av med timjan eller salvia.
Blanda med en tredjedel (ca 8 dl) av köttfärsbasen och koka ihop smakerna i 5-10 minuter. Späd med vatten om röran känns för tjock.
Smaka av med salt och peppar.
Förpacka i 5, 3, 2 eller 1 förpackningar beroende på hur stora serveringsportioner du vill ha.
Särskilt gott till den franska grytan är kokt eller ugnsstekt klyftpotatis.

Siciliansk
5 portioner

1 liten (300 g) aubergine
1 grön paprika
2 msk olivolja
3-4 msk kapris
1 msk färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
Örtsalt, svartpeppar

Skölj och skär auberginen i små kuber och paprikan i lite större bitar.
Hetta upp oljan och fräs auberginen och paprikan några minuter under ständig omrörning.
Blanda i en tredjedel (ca 8 dl ) av köttfärsen, kaprisen, rosmarin och späd med lite vatten. Låt koka under lock i 10 minuter.
Smaka av med örtsalt och peppar.
Förpacka i 4, 2 eller 1 förpackningar.
Till Siciliansk mat smakar det bra med spagetti eller couscous.

Indisk
5 portioner

1,5 dl röda (skalade) linser
4 dl kokosmjölk
0,5 msk – 1 msk mild curry
Salt, chilipeppar

Skölj linserna flera gånger. Koka upp kokosmjölken, vispa i curryn och lägg i linser. Koka upp igen. Koka i 5 minuter tills linserna börjar mjukna.
Vänd ner resterande tredjedel (ca 8 dl) av köttfärsbasen och låt koka i 10 minuter.
Smaka av med salt och kanske lite chilipeppar eller curry om du vill ha mer hetta.
Förpacka i frysformar.
Ät linsgrytan med antingen ris, nudlar eller bulgur.


Lunch- eller mellanmålspaj

Gör färdiga munsbitar av paj och ät som mellanmål eller skär större bitar och frys in som lunchmat. En stor fördel med paj är att den kan ätas som fingermat. Med kokt potatis i pajdegen blir den inte så fet.

4-6 portioner

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1,5 dl havrekli
2 krm salt
50 g smör plus 1 kall kokt potatis eller 100 g smör
1 ägg

Fyllning:
2 små (200-300 g) squasher
1 liten purjolök
10 marinerade tomater
3 ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 dl cashewnötter

Börja med att arbeta ihop pajdegen: Blanda mjöl och salt i en bunke. Klicka i små bitar smör. Grovriv potatisen direkt ner i bunken. Häll på ägget. Arbeta ihop degen för hand, med stavmixer eller kör i matberedare. Platta ut degen till en rundel. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåpen medan du gör fyllningen.

Värm ugnen till 225 grader.
Skölj squashen, dela dem på längden och gröp ur kärnorna. Riv dem grovt.
Skär ett snitt i purjolöken från rot till bladspetsarna. Skölj bort sand mellan bladen och skiva purjolöken.
Strimla tomaterna.
Vispa ihop ägg, mjölk, peppar, salt, pressad vitlök och timjan.
Smörj en pajform eller klä den med bakplåtspapper.
Kavla ut pajdegen. Lägg i pajformen och tryck ut degen ytterligare så den täcker formen.
Krama ur vätskan från zucchinirivet och lägg i pajformen. Fördela purjolök och tomaterna ovanpå och häll på äggstanningen. Strö över cashewnötterna.
Grädda tills äggstanningen ”stannat” d.v.s. är fast och fyllningen fått fin färg. Det tar ungefär 40 minuter.
Låt svalna.
Ta ur formen och dela i 6 bitar om pajen ska ätas som mellanmål. Som lunchmat räcker den till 4 portioner. Slå in bitarna i folie och lägg alla tillsammans i en större plastpåse.
Frys in.
Pajen kan sedan värmas med folien i vanlig ugn eller utan folie direkt på tallriken om mikron används.


Paprikafisk – nästan färdig fiskgratäng

Enklare än så här kan du knappast förbereda 8 portioner nästan färdig lunch. Använd dig av styckfryst, okokt fisk och gör ditt eget smaktäcke av Ajvar relish och crème fraiche. Lägger du dessutom fisken på en bädd av färdigkokt bulgur behöver bara rätten kompletteras med lite färska grönsaker eller frukt för att bli en hel måltid.
 
8 portioner
2 paket à 4 bitar djupfryst sejfilé eller Alaska pollok
1 ägg
1 burk ( 400 g ) Ajvar Relish
1 burk (2 dl) crème fraiché
salt

Bulgurbas:
8 portioner bulgur eller ris
2 msk fiskfond eller 2 tärningar fiskbuljong
2 dl finhackad dill
Koka bulgurgrynen enligt anvisningar på paketet. Istället för salt blandar du fiskfond eller buljongtärning i kokvattnet. Förkorta gärna koktiden något och låt grynen eftersvälla när de svalnar så blir de inte torra när de värms igen. Låt grynen bli helt kalla.
Smaksätt de kalla bulgurgrynen med finhackad dill. Fördela i plastformar som tål mikrovågsupphettning.
Vispa upp ägget och blanda med Ajvar relish. Vänd ner cremé fraichen.
Lägg ett fryst fiskblock i varje låda med kall bulgur. Salta. Fördela paprikasåsen ovanpå fisken.
Lägg på lock och ställ genast i frysen.
Tina gärna fiskgratängen några timmar innan den gräddas i mikron, 6-7 minuter på 700 Watt.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 5/2008

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler