Kan barn vara vegetarianer?

Måste barn äta kött? Experten svarar.

Är det farligt för barn att vara vegetarianer?
– Nej, det tror man inte att det är, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.

– Att vara lakto-ovo-vegetarian (det vill säga att förutom vegetarisk kost även äta mejeriprodukter och ägg, redaktionens anmärkning) är okej om man äter klokt.

Framför allt är det viktigt att ersätta köttet med bönor, soja-produkter eller quorn.

Att äta näringsriktigt är extra viktigt när man är vegetarian. Därför blir utrymmet för tomma kalorier, som chips och godis, mindre för barn som äter vegetariskt än för barn som äter kött och fisk.

– Det är också bra att fortsätta amma länge eftersom bröstmjölken bidrar med näring också, säger Åsa Brugård Konde.

Sedan gäller det att se till att barnet får i sig tillräckligt med järn (det finns mer järn i kött än i vegetabilier). Det lilla barnet som växer så mycket på kort tid har ett högt näringsbehov, bland annat av just järn:

– Om barnet dricker välling eller äter köpt barngröt så får det i sig av det nyttiga järnet, eftersom dessa produkter är järnberikade tipsar Åsa Brugård Konde. (Hemlagad gröt eller välling innehåller däremot inte tillräckligt mycket järn!)

Dessutom är det bra att äta bönor någon gång om dagen råder Åsa Brugård Konde. Bönor, ärtor och linser är nämligen rika på både protein och järn.

Järn finns även i fullkornsprodukter samt i gröna bladgrönsaker.

– Om barnet får väldigt fiberrik mat kan det bli mätt innan det fått i sig tillräckligt med mat, säger Åsa Brugård Konde. Det märker man på att barnet inte går upp i vikt som det ska.


Vad ska man tänka på om man är vegan och enbart äter mat från växtriket?
– När det gäller vegankost är det svårare att få i sig det man behöver. Livsmedelsverket rekommenderar därför inte vegankost åt små barn.

Två näringsämnen finns inte i växtriket: Vitamnin D och B12. Det kan också vara svårt att få i sig tillräckligt av kalcium, järn och zink.


Var kan man få råd och stöd?
– Om familjen har vegankost, och även bebisen ska vara vegan, rekommenderar vi att man tar kontakt med en dietist, så att föräldrarna kan få råd om hur de ska göra för att  barnet ska få i sig alla näringsämnen det behöver. Den hjälpen ska barnhälsovården erbjuda, prata med bvc.


Är vegetarianer bättre än andra på att få i sig en fullvärdig kost?
– Traditionellt är det så. Medvetna vegetarianer och veganer är ordentliga med vad de äter, säger Åsa Brugård Konde. Men fler och fler utesluter kött och tänker inte på att ersätta det med något. Det är inte bra att bara ta bort ett livsmedel på det viset. I stället för kött kan man välja soja, quorn, bönor, linser eller ärtor.


Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 3/2008. I papperstidningen blev en mening otydlig, den har här förtydligats.


NUVARANDE Kan barn vara vegetarianer?
NÄSTA Så kan du hitta lusten att föda