Magbesvär ofta helt normalt

När små barn har magbesvär är det oftast normalt.

Hälften av alla småbarnsföräldrar upplever att deras barn har problem med magen, enligt en nordisk enkät om barnets mat från 4 månaders ålder.

Anette Järvi, dietist, medicine doktor och nutritionell rådgivare vid Nestlé Nutrition är överraskad över resultatet.

– Många vet inte vad som är normalt, vad som är förstoppning och diarré hos barnet. Man saknar också kunskap om vad som är normalvariation när det gäller barnets mage, säger hon.

– Till exempel kan ett bröstbarn ha från sju avföringar per dag till en avföring på en vecka, utan att det är något som är avvikande. I ytterlighetsfall kan det dröja upp till tre veckor utan att det behöver vara något fel.

Förstoppning hos barn som ammas är däremot mer sällsynt.

Probiotika, det vill säga levande, hälsosamma bakterier som positivt påverkar tarmfloran, finns naturligt i bröstmjölken som ju skyddar barnet mot infektioner. När man börjar att ge barnet smakprover, med målet att så småningom kunna ge ordentliga mål mat, så förändras tarmens bakterieflora hos barnet. Detta kan påverka barnets mage – utan att det är något konstigt eller fel.

Gällande rekommendation säger att man vid 6 månaders ålder kan börja att ge sitt barn smakprover som successivt utökas till att bli portioner. Här är några av Anette Järvis tips för matstarten:

• En del barn kan behöva mer än bröstmjölk tidigare än vid 6 månaders ålder, men inte före 4 månaders ålder. Om ditt barn inte verkar riktigt nöjt eller om det är väldigt intresserat av det ni andra i familjen äter, så be din bvc-sköterska om råd hur du ska göra.

• Introducera smakportioner medan du fortfarande ammar. Då får barnet successivt vänja sig vid fast föda.

• Man kan tycka att barnets smakprover och mat är mesigt i smaken, men för det lilla barnet kan smaken av ett nytt livsmedel vara fullt tillräckligt i jämförelse med hur bröstmjölken smakar. Dessutom har ju mat ny konsistens och temperatur.

• Du kan med gott samvete ge ditt barn såväl hemlagade smakprover som mat från burk.
  
• Undvik salt helt och hållet under barnets första år. Från 1 års ålder kan man använda en pytteliten mängd salt, men man ska gärna fortsätta att vara sparsam med salt. När du använder salt så välj ett salt med jod i (behövs bland annat för ämnesomsättningen).

Fotnot: 500 småbarnsföräldrar deltog i webbenkäten från Nestlé Infakt Nurition.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 2/2009.

NUVARANDE Magbesvär ofta helt normalt
NÄSTA Gravid och mat – vad ska man äta?