Listeria och toxoplasmos

Vad är egentligen litesteria och toxoplasmos?

Listeria monocytogenes är en bakterie som är vanlig i de flesta råa livsmedel och även i opastöriserade mjölkprodukter. Många tål bakterien, men risken finns att fostret infekteras. Bakterien tål kylskåpsförvaring och även djupfrysning, men dör om maten upphettas till 70 grader. Var därför noggrann om du värmer din mat i mikrovågsugn, eftersom upphettningen ofta blir ojämn. Blanda om då och då och se till att tallriken roterar.

Skölj alltid frukt och grönsaker noga och undvik sallader som varit inpackade i plast- eller vakuumförpackning.

Toxoplasma gondii finns i rått kött, framförallt i gris och får och överlever troligen gravning och kallrökning. Det är lätt att skydda sig mot en infektion. Parasiten dör vid upphettning över 65 grader och vid djupfrysning i minst tre dygn.

Förutom att vara noga med att inte äta dåligt genomstekt eller genomkokt kött ska gravida låta bli att tömma kattens sandlåda. Katters avföring är nämligen den största smittokällan i naturen. Skölj alltid frukt och grönsaker noga.


Källor: Livsmedelsverket, slv.se

Tillbaka till förstasidan för artiklarna om bra mat för dig och barnet

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler