Recept: Kycklinggryta med currysmak

Kocken och matskribenten Jens Linder delar med sig av receptet på hela familjens favoriträtt: kycklinggryta med currysmak.

Det här behövs till fyra portioner:


1 kilo kycklingfiléer
cirka 0,5 tsk salt
1 msk smör
1 msk matolja, till exempel majs- eller rapsolja
svartpeppar från kvarn efter smak, börja t ex med ”10 vrid”
1 gul lök, finhackad
1 msk curry (vanlig svensk på burk)
0,5 msk gurkmeja
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kardemumma
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung
0,5 msk soja
0,5 msk färskpressad
citronsaft
1 dl vatten

Gör så här:
Skölj gärna kyckligen lite för att få bort vätskan den ”självmarinerats” i, och som kan lukta lite äckligt, tipsar Jens. Sedan är hygienen viktig. Rå kycklingsaft kan man bli sjuk av eftersom den kan innehålla en bakterie som heter campylobacter, och som kan orsaka våldsam magsjuka. Skär alltså inte salladen på samma skärbräda och med samma kniv som du skurit kycklingen med. Var också noga med att kycklingen är ordentligt genomkokt och köttsaften ofärgad.

Skär fileéerna i jämnstora bitar, 6–8 per filé ungefär. Salta bitarna runt om. Stek, i en vid gryta, kycklingbitarna i smör (för smakens skull) och majsolja. Majsoljan gör att smöret inte bränns vid.  
När kyckligen är brynt runt om tillsätts finhackad, gul lök som får steka tills den är mjuk. Därefter tillsätts alla goda kryddor: curry, gurkmeja, spiskummin och kardemumma. Låt fräsa lite för smakens skull.

Det sägs att gurkmeja endast tillför färg.

– När jag sa det till en indisk kryddhandlare blev han upprörd och menade att det visst finns arom i gurkmeja, berättar Jens.

Sedan är det dags att hälla i mjölet i grytan. Var noga med att röra runt så att mjölet sugs upp av fettet.

– En del kockar gillar inte att reda med mjöl, konstaterar Jens. De tycker att när grädden kokar ihop så tjocknar såsen, men jag tycker den blir så fet då. Jag reder hellre med mjöl än kokar ihop tills det blir en tjockare (men fet) sås.

Tillsätt 3 dl grädde och sedan de flytande smaktillsatserna: soja, rödvinsvinäger, citronsaft och honung.

– Vinägern ger syrlighet och lite friskare smak när man använder grädde, förklarar Jens.

För att få  ut det sista av grädden i förpackningen, den som stelnat i botten, ställer Jens förpackningen som hastigast på den varma plattan. Resultat: Förpackningen blir svart i botten men grädden rinnig och den sista slatten kommer till användning.

– Ett kocktips, säger Jens.

Tillsätt vatten. Rör om i grytan, sätt på lock och sjud försiktigt i cirka tio minuter.

Om kycklingsåsen tjocknar för mycket kan man tillsätta lite extra vatten.

Till grytan serveras ris.

– Jag har alltid en säck ris hemma, säger Jens, som jag handlar från någon affär som säljer asiatisk mat. Jag tar tre nävar ris och nästan dubbelt så mycket vatten till det. Jag sköljer först riset för att få bort lite stärkelse så att riskornen separeras.

Vill man ha kladdigare ris, att exempelvis äta med pinnar, ska man inte skölja riset, på så sätt blir riset grötigare.

Läs mer


Receptet publicerades i Vi Föräldrar 4/2008

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler