”Krydda gärna burkmaten lite”

Att börja ge sitt barn burkmat är ett spännande steg i utvecklingen. Men varför verkar barnet inte tycka om det man serverar? Vi frågade barndietisten.

– Det är sällan jag hör att första barnet inte vill ha burkmat, det är vanligare att småsyskon ratar burkmat och vill ha samma mat som sina äldre syskon. Men det finns barn som inte gillar burkmat, säger barndietist Sara Ask.
Hur kan man göra burkmaten lite roligare?
– Krydda lite, en del barn är gourmeter och vill ha lite vitlök eller basilika för smakens skull. Burkmat är neutral i smaken.
– Försök att äta samtidigt med barnet, visa att det här äter vi hemma. Barnet gör som de andra vid matbordet. Många föräldrar märker att barnen äter bättre när de börjar förskolan och ser andra barn äta samtidigt.
Hur lång tid tar det att vänja barn vid ”riktig mat” på burk efter att smak­portionerna är avklarade?
– Det kan ta lång tid. Det går inte på några månader. Börja så smått innan barnet är sex månader, då behöver barnet något annat än bara amning eller modersmjölksersättning. Det är framför allt behovet av järn som blir allt större då. Barnet kanske inte alls gillar maten. Smak och konsistens är annorlunda. Barnet kan hulka och kräkas. Barn har sin kräkreflex ganska långt fram i munnen. Bitringar hjälper till att flytta den reflexen längre bak.
Varför tar det så lång tid för barnet att vänja sig?
– Ofta krävs över tio tillfällen innan barnet kan uppskatta nya smaker. Vi är födda med skepsis mot nya smaker, man ska inte vräka i sig vid första anblicken. Stenåldersmänniskan kunde dö då.
– Sedan kanske barnet inte gillar vissa smaker. Det gör inte vi vuxna heller. Och om föräldrarna petar i maten eller har speciell diet, kan det också påverka barnets ätmönster.
Ska man ge beröm för att barnet äter?
– Positiv förstärkning är bra, som ”titta vad gott”, hellre än att säga ”vad duktig du var nu”. Sitter barnet och petar i maten, ignorera det i stället för att tjata.
Hur lång tid ska matstunden ta?
– Så länge barnen är friska gäller följande: Sitt inte och truga mer än max en halvtimme. Lek så lite som möjligt, vill barnet bara ha en tesked så får det bli mer nästa gång. Vill barnet bara ha fruktpurén ibland så är det okej.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2007

NUVARANDE ”Krydda gärna burkmaten lite”
NÄSTA Vilken mattyp är du?