Konsten att steka en fläskkotlett

Årets kock tipsar.

Kanske har du erfarenhet av att fläskkotletten blivit en ganska ledsam historia på tallriken, torr och tråkig.

Årets kock Tom Sjöstedt, som tycker att fläskkotlett är ett billigt och lättlagat kött, tror att det beror på att vi steker kotletterna för länge.

– Kotletter måste stekas snabbt och hårt, tipsar han. 

Här är Toms bästa tips:

Salta och peppra köttet ordentligt innan du steker det. Vänta tills pannan är glödhet, på med olivolja och lägg i köttbitarna. Stek sedan kotletterna snabbt på varje sida, kanske bara 30 sekunder till en minut. Ta pannan av plattan och låt vila ett par minuter så att värmen sprider sig genom köttet.

– Efter ett tag lär man sig hur det ska vara. Är man osäker på om köttet är genomstekt eller inte kan man skära igenom med en kniv och titta, säger Tom.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2008

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler