Vågar man använda nappflaskan?

Risken för skador är mycket låg eller obefintlig, men är du orolig: välj en nappflaska i annat material än polykarbonplast – eller undvik att värma flaskan i mikro och kassera den om den är repig, råder experten.

Att som konsument bedöma risker utifrån vetenskapliga rapporter (läs mer här) är inte lätt, säger Sten Flodström, vetenskaplig rådgivare vid Kemikalieinspektionen.

I frågan om bisfenol A finns det två aspekter:

– Om man tittar på det rent vetenskapligt så kan vi konstatera att det var mycket vetenskapliga kontroverser när vi skulle riskbedöma ämnet inom EU och fastställa säkra exponeringsnivåer. Vi hade från svensk sida velat ha en hårdare bedömning.

– Om man sedan ser på hur mycket bisfenol A vi människor faktiskt får i oss så är det väldigt stora säkerhetsmarginaler, så de faktiska riskerna är relativt små, kanske rentav obefintliga.

Men är man orolig så är man, och oroliga föräldrar är aldrig bra, säger Sten Flodström. Ett sätt att komma ifrån oron är att inte använda nappflaskor av polykarbonplast, den plast som bisfenol A finns i, säger han.

Hur vet man att nappflaskan är av polykarbonplast?

– Man får fråga i butiken. Om de inte vet ska det kunna ta reda på det. Dessutom finns det ju nappflaskor av andra material än plast också, säger Sten Flodström.

Bör man undvika att värma plastflaskan i mikron?

– Att inte värma nappflaskan i mikron är en allmän försiktighetsåtgärd. Dessutom ökar risken för att kemikalier ska läcka om nappflaskan är repig, så kassera repiga nappflaskor.

NUVARANDE Vågar man använda nappflaskan?
NÄSTA Gravida kan få i sig för lite jod