Gen gör barn kräsna med mat

Gen gör barn kräsna med mat

Gen gör barn kräsna med mat

Många barn vägrar äta grönsaker. Ny forskning kan förklara varför.

När barn är kräsna med maten beror det till så mycket som 78 procent på generna, enligt en brittisk studie som har publicerats i American Journal of Clinical Nutrition.


De ärftliga anlagen har sedan urminnes tider skyddat barn från att äta mat som skulle kunna vara farlig. Anlagen finns kvar än i dag, men har enligt studien olika stor betydelse för olika sorters mat – mest för proteinrik mat som fisk och bönor, minst för efterrätter.


Men trots det genetiska arvet går det att påverka barns matvanor, menar forskarna.

Eva-May Ohlander, nutritionist på Livsmedelsverket, anser att det bästa är att ge små smakportioner redan när barnet är sex månader.

– I den åldern väljer inte barnet aktivt bort. Men med en envis 3-åring som bara äter makaroner och ketcup krävs det mer jobb för att föra in nya smaker, säger hon till Svenska Dagbladet.

Källa: Svenska Dagbladets nätupplaga

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler