Fortfarande mycket sött i förskolan

Tandläkarförbundet kräver nolltolerans mot socker i förskolan.

När Svenska tandläkarförundet förra året genomförde en kartläggning bland drygt 700 förskolor visade det sig att de flesta av dem, omkring 400, serverade sötade mellanmål upp till tre gånger i veckan. Nu har det gjorts en uppföljande kartläggning.
- Resultatet visar att det fortfarande serveras söta krämer, soppor med mera, även om många förskolor minskat på det söta i mellanmålet sedan förra året, säger Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund. Det är också vanligt med strösocker, sylt och äppelmos som sötningsmedel till fil och yoghurt.
61 procent av de omkring 400 förskolorna har svarat på enkäten. Nästan hälften av dem, 44 procent, ger barnen sötade mellanmål upp till tre gånger i veckan. 1 procent serverar sötade mellanmål varje dag medan 8 procent avstår helt från sötade mellanmål.
Nästan alla intervjuade förskolor - 85 procent - firar dessutom barnens födelsedagar med sådant som saft, bullar, tårta och glass.
Att de flesta förskolor försöker minska på sockret räcker inte, anser Roland Svensson.
- Barn behöver inte socker i maten och förskolan, som ska lära barnen goda kostvanor, bör därför vara en sockerfri zon. Kommunerna, som ansvarar för förskolorna, bör agera mer kraftfullt och ge förskolorna direktiv att ta bort sockret, säger han.Läs kartläggningen på tandläkarförbundets hemsida (pdf)

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler