Föräldrar på gränsen till matsammanbrott

Föräldrar på gränsen till matsammanbrott

Föräldrar på gränsen till matsammanbrott

"Börja med smakportioner när barnet är 4 månader. På det viset får barnet chans att gradvis vänja sig vid att äta riktig mat. Ungefär så lät informationen vi fått från bvc och våra barnhandböcker. Av någon anledning trodde jag därför att det här med smakportioner måste ske på fyramånadersdagen. Dagen P som i mosad potatis inföll alltså exakt när dottern var 4 månader. Enligt det klassiska tipset mosade vi potatisen med bröstmjölk. Fram med dottern och videokameran – maten var serverad.

Men det visade sig att gästen inte uppskattade dagens rätt. Efter att ha fått skeden med moset in i munnen, började hon grimasera och spotta ut. Mosad potatis var inte det hon hade beställt, och det verkade hon övertygad om.

Vi föräldrar var också övertygade, fast om motsatsen. Det tar nog bara lite tid, det känns nog bara lite ovant, tänkte vi. Skeden åkte in ett antal gånger, moset kom ut lika många gånger, och hela tiden rullade videokameran.

När jag tänker tillbaka på den där första gången får jag ont i magen. Jag sitter med dottern i knät, hennes pappa filmar och vi hjälps åt att låta positiva när vi försöker intressera henne för måltiden. Vi är så inställda på att vi ska lyckas med första riktiga måltiden att vi liksom inte vill ge oss. Efter ett par försök låter våra röster mer och mer hysteriska. ”Titta här, åh, vad gott, titta vad du ska få smaka, Emma!”

Våra övertalningsförsök slutar inte förrän dottern till slut kräks. Då stängs videokameran äntligen av. Jag kan knappt titta på den där skräckfilmen. Och jag skäms över mig själv. Varför trodde jag att det var så förskräckligt viktigt att börja mata henne exakt på dagen 4 månader gammal? Varför testade vi inte bara en liten liten stund för att sedan lägga ner försöket?

Vi tog vår föräldrauppgift på så obegripligt stort allvar. Om jag hade kunnat hålla huvudet kallt hade jag insett att hon nog skulle lära sig så småningom. Det fick väl ta lite tid, men hennes lust och förmåga att äta fast föda hade naturligtvis kommit. Man har väl egentligen aldrig sett någon elev i skolmatsalen vars enda rätt är potatis mosad med bröstmjölk… Nej, just det, alla lär sig äta. Varför tänkte vi inte på det?

I det här numret har vi en matspecial. Bland annat skriver mamma Ulrika dagbok från när dottern Elin skulle börja med smakportioner. Och så bjuder vi på ett smakprov (ha ha!) ur Vi Föräldrars nya bok Matlust för barn 0–6 år som vår reporter Mia Coull och dietist Sara Ask har skrivit. Se sidan 29!

Missa inte heller vår jubileumsspecial! I år fyller Vi Föräldrar 40 år och vi passar på att titta tillbaka på hur föräldraskapet har skildrats genom åren.  Och så firar vi förstås med ett härligt vinstregn där du har chans att vinna en massa fint, se sidan 79!"

/Helena Rönnberg, chefredaktör Vi Föräldrar

PS. I förra numret tipsade jag om att ladda ner sommarprogram på sr.se. Ännu en sommarpratare som är värd att lyssna på är David Batra, som berättar underhållande och fint om barnlängtan och ivf. 

Krönikan publicerades i Vi Föräldrar 11/2008
Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler