Finfina recept till din bebis

Finfina recept till din bebis

Finfina recept till din bebis

Släpp in lek och glädje i köket. Barn är individer och det handlar om att ­hitta vad just ditt barn gillar. Det menar Josefine Haamer von Hofsten, ­som skrivit en bok om barnmat.

För tio år sedan skrev Josefine Haamer von Hofsten en barnmatsbok utifrån sina egna erfarenheter av småbarn. När hon i samband med det började hålla barnmatskurser runt om i landet märkte hon en sak.

Det finns inga som är så oroliga och samtidigt så vetgiriga som förstagångsföräldrar. ”Hur ska man få barnet att överleva när det inte ammas längre?” var den outtalade frågan.

Josefine har åkt runt till öppna förskolor och pratat och visat praktiskt hur man gör, och det är egentligen föräldrarnas alla frågor som ligger till grund för den nya boken Josses barnmat.

Josses frukostbullar, 12 bullar

Finns det något godare än nybakat bröd till frukost? Man gör i ordning degen på kvällen och gräddar nästa morgon när den jäst i kylskåpet över natten.

6 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst
1 tsk salt
3 msk mörk sirap
2 tsk kumminfrön
2 tsk fänkålsfrön
9 dl siktat dinkelmjöl
1 dl boveteflingor
2 dl havregryn
1 dl grovt rågmjöl
2 msk linfrön


Gör så här

Smält jästen i det ljumma vattnet, tillsätt salt och sirap.
Mortla kummin- och fänkålsfröna och häll i.
Blanda i resterande ingredienser och blanda om ordentligt.
Smörj en särskild muffinsplåt med lite rapsolja, eller ställ ut tolv muffinsformar på en plåt.
Klicka degen i muffins­plåten och ställ in den i kylskåpet över natten.
Nästa morgon: Sätt ugnen på 225°C och ställ in plåten i mitten av ugnen direkt.
Grädda i 15–20 minuter tills bröden börjar bli gyllenbruna.

Tips! Allteftersom barnens magar tål mer och mer fullkorn och fibrer kan du öka mängden rågmjöl och minska mängden dinkelsikt. Frys in det som blir över efter frukosten och ta fram senare.

Rött mos

1 1/2 dl sötpotatis, skalad och tärnad
1 1/2 dl morot, skalad och tärnad
1 dl röd paprika, hackad
en kvist timjan
1 msk raps- eller olivolja
2 dl vatten

Gör så här
Fräs grönsakerna lätt i oljan. Krydda med timjan. Häll på vattnet och koka med lock.
När grönsakerna är mjuka, stavmixa till önskad konsistens.

Tips för vuxna: Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär rotfrukterna i bitar och lägg på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Häll på lite olivolja och salta. Placera plåten högt upp i ugnen och tillaga i ca 30 minuter.

Morfars makrill

Makrill är urnyttigt med massor av fina fettsyror. Gott är det också.

1/2 makrillfilé
3–4 färskpotatisar
en knippe färsk dill
en klick smör


Gör så här

Stek makrillen på låg värme i smör tills den är genomstekt. Sära på fiskköttet med gaffel och kniv. Ta bort eventuella hårda stekytor.
Koka potatisen tills den är mjuk. Mosa ihop fisk, kokt potatis och färsk dill som du klipper ner. Om det blir för torrt kan du blanda i lite vatten från potatiskoket.

Tips för vuxnare smak: Salta.

Lax med ­koriander och ingefära

Det här är gott för hela familjen. Laga en större mängd, koka riset för sig, salta och låt bli att mosa så funkar det för er alla.

1/2 dl ris
2 dl vatten
2 broccolibuketter
60 g lax
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk koriander
lite limeskal
1 dl kokosmjölk


Gör så här
Koka riset i vattnet i ca 13 minuter.
Hacka broccolin och skär fisken i bitar. Lägg ner detta i riset. Tillsätt kryddorna och riv över limeskal. Häll i kokosmjölk. Låt puttra ihop tills riset blivit helt mjukt. Mosa med en gaffel till önskad konsistens.

Svartvinbärssmoothie

Svarta vinbär är något av det mest C-vitaminrika vi kan äta. Tillsammans med bananen blir de milda och fina.

1/2 banan
1/2 dl svarta vinbär
2 dl mjölk


Gör så här
Skala bananen. Mixa alla ingredienser med en stavmixer tills blandningen blir helt slät.

Risofrukt

Frågan är om du kan låta bli ditt barns mellanmål… Det här är riktigt smarrigt!

1 dl rundkornigt ris, gärna avorioris
2 dl vatten
1 dl kokosmjölk
1 frukt (till exempel äpple, päron, nektarin eller plommon)
1/2 tsk kanel


Gör så här
Koka riset i vattnet ca 15 minuter tills det är nästan färdigt.
Häll i kokosmjölken och rör om så att riset blir krämigt. Riv i vald frukt och blanda. Koka ihop en kort stund, ca 5 minuter.
Krydda med kanelen. Låt svalna. Vips har du gjort en alldeles egen god ”Risifrutti”.

Sötpotatissoppa

Hur gott som helst till middag, med pannkaka som dessert om det är fest.

1/2 schalottenlök
2 dl sötpotatis i små bitar
1/2 tsk plockad timjan
2 tsk smör
2 dl vatten

Gör så här
Skala och hacka löken. Fräs lök, potatis och timjan i smör utan att det tar färg.
Häll på vatten och låt koka i ca 10 minuter eller tills sötpotatisen känns mjuk.
Mosa blandningen och smaka ev av med mer timjan.

För vuxnare smak: Salta och peppra.

Kokosplättar, 6–8 pannkakor eller 24–30 plättar

Funkar som mellis, dessert eller kanske till och med som lunch beroende på hur resten av dagen ser ut. Välj själv om du gör pannkakor eller plättar.

1 dl kokosflingor
1 1/2 dl dinkelmjöl
3 dl mjölk
3 ägg
smör att steka i


Gör så här

Vispa ihop alla ingredienser. Låt stå några minuter, så att smeten sväller. Värm en stekpanna och klicka i lite smör. Stek plättarna eller pannkakorna gyllene och servera med färska eller frysta tinade bär.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 4, 2010.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler