Får mitt barn den näring som behövs?

Har du också en liten matvägrare där hemma? Sara Ask lugnar en orolig mamma.

Du vet väl att du kan ställa frågor till Sara Ask, tvåbarnsmamma, dietist och Vi Föräldrars kostexpert och bloggare! Mejla till fragaexperten@vf.bonnier.se

Här svarar Sara på en orolig mammas fråga:

Signaturen ”orolig mamma” har en son på drygt tre, som inte kunde äta bitar som liten. Det visade sig att han hade för stora halsmandlar, och när han var två opererades de bort och han började äta igen, men nu skriver hans mamma:

”…han har blivit kinkig med maten och har en ytterst begränsad meny som består av (frukost) macka med smör utan pålägg, yoghurt, skrammelägg, (lunch/middag), köttbullar, pasta, ris, potatis, kycklingnuggets, kycklingköttbullar fiskpinnar, fiskburgare, schnitzel, pannkakor, ärtor, majs, morötter, paprika. Han avskyr det mesta som är röror, grytor eller annan ihopblandad mat. Så har det varit nu ett tag, men vi känner att han blir orkeslös och är rädd att han inte får i sig det han ska. Han växer som han skall på längden, men har sedan två års ålder legat på ett snäpp under normalkurvan i vikt, det gör han fortfarande. Baserat på menyn ovan kan du se om han missar några viktiga näringsämnen?”

Så här svarar Sara:
Jag tycker att det ser ut som en dröm-meny för vilken treåring som helst! Trygg, förutsägbar – precis som lite matskeptiska barn vill ha det. Och faktum är att alla näringsämnen är representerade.

Ägg och mjölk är väldigt näringsrika livsmedel, även om de inte ger något C-vitamin, men det finns det å andra sidan i grönsakerna och potatisen. Och lite omega-3 får han till och med in, via fisken, även om det förstås finns mer omega-3 i ren fisk.

Mitt råd brukar vara att varva den mat barnet gillar med nya ”vuxenrätter”, gärna såna som man kan ”särskilja”, dvs. inte bara grytor och röror, för många barn tycker att det känns lite läskigt att inte kunna se vad det är de äter. Till en början kan man som förälder vara tvungen att nöja sig med att den nya maten ligger som tittmat på barnets tallrik.

Vad gäller tillväxten tror man lätt att längd- och viktkurvan ska följas åt, alltså att vikten ”ska” ligga på medelkurvan om längden gör det. Men kurvorna ska bedömas separat och det finns marginal nedåt på viktkurvan jämfört med längdkurvan.

Faktumet att ett barn växer bra på längden trots att matintaget känns skralt är ett bra tecken. Men självklart ska barnet vara pigg och ha ork, så hjälper inte bra sömn- och matrutiner bör det kollas upp på vårdcentral.

NUVARANDE Får mitt barn den näring som behövs?
NÄSTA Maria visste inte att hon var gravid