Dubbelt så mycket järn i hemlagat

Dubbelt så mycket järn i hemlagat

Dubbelt så mycket järn i hemlagat

En laboratorieanalys visade att hemlagad spaghetti med köttfärssås innehöll dubbelt så mycket järn och protein som de färdiga barnmatsburkarna.

Hur mycket järn respektive protein innehåller spaghetti med köttfärssås från barnmatsfabrikanterna Semper, Nestlé och Hipp jämfört med hemlagat? Det undrade redaktionen på SVT:s konsumentprogram Plus.

Tillsammans med Vi Föräldras barndietist Sara Ask lagade de en hemlagad variant, sedan skickades alla fyra rätter för kemisk analys på laboratorium.

Den hemlagade rätten innehöll ungefär dubbelt så mycket järn och protein som de köpta, visade det sig.

När 1-åringarna Julian och Ture agerade smakpanel blev det dock oavgjort mella hemlagat och färdigköpt – Julian föredrog den hemlagade varianten, Ture den köpta.

Läs mer om testet av barnmaten på svt.se/plus/.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 6, 2011.


 

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler