Dietistens bästa recept

Recepten är hämtade ur Latifa Lindbergs bok Mat för barn och deras föräldrar

Första maten: Grönsakspuré

Koka upp vatten. Salta inte! Skölj och skala grönsaken/ grönsakerna. Skär dem i små jämnstora tärningar. Lägg dem i det kokande vattnet, som precis ska täcka.

Koka tills tärningarna är så mjuka att de kan mosas, ca 10 minuter.

Häll av det mesta av kokvattnet, spara lite att späda med. Mixa tärningarna eller pressa dem genom en trådsil. Späd med lite kokvatten eller bröstmjölk till purékonsistens. Tillsätt lite fett, helst flytande margarin eller rapsolja. 


Avocadoröra

2 mogna avocados
1/2 dl citron- eller limesaft
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar   
2 krm mald koriander

Klyv avokadon och ta ur kärnan. Skeda ur fruktköttet. Mosa det med en gaffel.
Tillsätt fruktsaft, salt och kryddor. Servera.
Om röran ska förvaras, droppa över citronsaft och täck med plastfolie, sätt in i kylskåp. Servera som dippsås till grönsaker eller bröd. Även god till kyckling, klyftpotatis, majs.

Potatis- och majsbiffar

4 portioner
Blir ca 20 stycken
Tillagningstid 30–40 minuter.

5 medelstora potatisar
1 liten purjolök
2–3 msk margarin, helst flytande
1 burk (350 g) majskorn
2 dl riven lagrad ost
4 msk vetemjöl
l msk osötad senap
1 ägg
1/2 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
(paprikapulver, oregano)

Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet.
Skölj och finstrimla purjon under tiden. Fräs strimlorna mjuka i lite margarin i en stekpanna.
Låt majsen rinna av.
Mosa potatisen i kastrullen med t ex en potatisstöt. Blanda purjolök, majs, ost, mjöl, senap, ägg, salt, peppar och eventuellt kryddor.
Mjöla händerna och forma smeten till ca 20 biffar. Vänd dem i mjöl så hänger de ihop bättre.
Låt lite margarin bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget, 3–4 minuter på varje sida.
Servera t ex med en blandad sallad, avocadoröra och knäckebröd.


Amerikanska pannkakor

Blir ca 15 stycken á 1/2 dl smet per pannkaka.
Tillagningstid, ca 30 minuter.

3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
3 dl filmjölk eller youghurt naturell
1 msk flytande margarin eller rapsolja
1 ägg
2–3 msk margarin till stekning

Mät mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat i en bunke. Rör ner filmjölk eller yoghurt, matfett och ägg. Smeten ska vara ganska tjock.
Låt lite margarin bli ljusbrunt i en stekpanna. Grädda tjocka pannkakor, 1–2 msk smet per styck, långsamt på medelstark värme. Vänd dem när de jäst upp. Servera genast med lönnsirap eller Ramos.


Wokad biff med mango

4 portioner
Tillagningstid ca 20 min

ca 500 g lövbiff eller utskuren biff
1–2 mogna mangofrukter
2 msk rapsolja
1 dl vatten
1 tsk ingefära, färsk, riven
1–2 st vitlöksklyftor
2 msk kinesisk soja
1/2 krm svartpeppar
salt

Skär köttet i smala strimlor. Skär loss fruktköttet på mangon på båda sidor om kärnan. Skär bort skalet från köttet och skär det i strimlor.
Hetta upp hälften av oljan i en wok eller stor stekpanna. Woka köttet i omgångar under omrörning tills det fått fin färg, ca 2 minuter.
Tillsätt vatten, ingefära, pressad vitlök, soja och peppar. Hetta upp och blanda i mangostrimlorna. Smaka av med lite salt.
Servera med ris och en blandad sallad eller någon kokt grönsak, t ex broccoli.


Pastasås med broccoli och räkor

4 portioner
Tillagningstid, ca 30 minuter, exklusive upptining för räkor.

500 g räkor med skal (ca 200 g skalade)
ca 300 g fryst eller färsk broccoli
ca 1 dm purjolök
2 dl lättcréme fraiche
1 dl mjölk
1 vitlöksklyfta
1/2–1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 1/2 tsk riven färsk ingefära

Tina frysta räkor. Skala oskalade räkor. Ansa färsk broccoli, skär av buketterna och skiva stammen. Snitta, skölj och strimla purjon. Koka broccoli och purjo i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av kokvattnet. Spara några broccolibuketter till garnering. Mixa resten av grönsakerna med mixerstav eller i matberedare. Häll tillbaka moset i kastrullen. Tillsätt créme fraiche och mjölk, pressad vitlök och ingefära. Koka upp. Smaka av med salt, peppar. Garnera med broccolibuketter och räkor.


Ugnsbakade rotfrukter

4 portioner
Tillagningstid ca 45 minuter

1–1,25 kg rotfrukter, t ex potatis, kålrot, morötter, palsternacka, rotselleri, rotpersilja, rödbetor
2 msk raps- eller olivolja
strimlat skal av citron
1 msk rosmarin eller timjan
salt

Värm ugnen till 225 grader. Borsta rotfrukterna, skala dem eventuellt och skär dem i bitar, klyftor eller halvor. Lägg det skurna på ett ugnssäkert fat. Droppa över olja och vänd runt rotfrukterna.
Sätt in fatet i övre delen av ugnen och baka rotfrukterna ca 30 minuter. Vänd dem då och då så att de blir jämnt brynta.
Strö över lite strimlat citronskal och örtkrydda efter halva tiden. Känn med en provnål att rotfrukterna är lagom mjuka. Strö över lite salt.
Servera som ensamrätt med t ex en gräddfilssås smaksatt med hackat kryddgrönt eller till en kött- eller kycklingrätt.
   


Chokladbollar

Ca 40 stycken.
Tillagningstid ca 30 minuter.

100 g fast margarin
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl havregryn
2–3 msk vatten eller drickfärdig apelsinjuice

Garnering: Kokosflingor, pärlsocker, strössel eller tårtpynt

Rör ihop rumsvarmt margarin och strösocker. Tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och vatten eller juice, börja med den mindre vätskemängden. Blanda allt väl.
Bred ut garneringen på en tallrik. Rulla massan till små bollar. Rulla dem i garneringen.
Förvara chokladbollarna svalt i burk med lock.

Recepten publicerades i Vi Föräldrar 12/2006

Läs mer

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler