”Det blir mest halvfabrikat på vardagarna”

Hemma hos familjen Kjellberg Tjäder blir det gemensamma middagar bara på helgerna. På veckodagarna äter de oftast var och en för sig. "Men frukosten äter vi alltid tillsammans", säger mamma Therése.

Therése tycker att det snobbas en del kring mat och har insett att det går trender även i mat. Själv försöker hon hålla vardagsmaten så enkel som möjligt: halvfabrikat till dottern Ida och fil och flingor till henne själv.

– Allt ska vara så himla nyttigt, det är fullkorn hit och dit. Men jag lagar inget krångligt i veckorna, utan vi kan nöja oss med enkel mat som makaroner med köttbullar. Köttbullarna köper jag frysta, färdigagade. De tar så lång tid att rulla dem själv och jag har inget tålamod. Dessutom kan man inte stå och laga mat i två timmar när man kommer hem från förskolan med ett hungrigt barn. Jag gör helt enkelt så gott jag kan.

Therése äter med sin dotter vid halvfem, medan hennes sambo Tobias äter ensam, lite senare på kvällen.

– På vardagarna äter vi inga familjemiddagar, konstaterar de. Vi är mer noggranna med att sitta tillsammans vid matbordet på helger.

Däremot är familjen noga med frukosten, som de alltid äter tillsammans: Det blir gröt, knäckemackor och juice, för att alla ska få en bra start på dagen. Även frukt och grönt är viktigt, de äter alltid sallad till maten. Något som lönar sig – Ida har nämligen lärt sig älska morötter, gurka och majs, och hon är fullständigt galen i äpplen och päron.

När Ida skulle börja äta riktig mat så tänkte Therése att hon ville vara den ”perfekta mamman” och laga egen barnmat.

– Jag höll på i någon månad och gjorde smakportioner och annat, sedan blev det burkmat tills hon började äta av vår vuxenmat. Det är bekvämt med burkmat. konstaterar Therése.

Therése berättar att Ida kan vara lite knepig med vad hon gillar. Till exempel tycker hon inte om konsistensen på pannkakor eller mjukt bröd. Åtminstone inte hemma. På förskolan äter hon allt, även sådant som barn normalt kanske inte gillar, som sparrissoppa och spenat, men hemma är det alltså tvärstopp. Kokt potatis kan hon äta två, tre stycken av på förskolan, men hemma bara om den är stekt.

Ida gillar kycklinggryta

Om Ida bara petar i maten brukar Therése laga något som Ida tycker om.

– Jag vill att hon får i sig något, annars blir hon gnällig, förklarar hon. Jag håller inte på och ”plågar” henne med att hon måste äta av det som står på bordet. Om hon bara ratar potatisen men äter av köttet, så tycker jag att det räcker.

Idas favoritmat är kycklinggryta med curry.

– Över huvud taget tycker hon om kryddstark mat, som fajitas och tacos, även sådant som vi vuxna tycker bränner till lite på tungan.

För att underlätta i vardagen händer det att Therése lagar storkok och fryser in, allt från köttgrytor till fisksoppor. Hon gör även matlådor som Tobias tar med sig till jobbet på veckodagarna och som Therése själv snabbt kan värma och komplettera med pasta, potatis eller ris när hon hämtat Ida på förskolan.

Therése och Tobias storhandlar varje vecka så att de bara behöver komplettera med färskvaror som mjölk.

De bor i Umeå och har en mil till närmaste affär, så det gäller att lagra sådant som går åt. I skåpen finns alltid pasta och ägg. Och i frysen torskfilé och kyckling.

Therése, som har bott i Stockholm, tycker att det är stor prisskillnad mellan huvudstaden och Umeå,  hon tar blöjor som ett exempel:

– Ett paket kan kosta 150–160 kronor i Stockholm och 95 kronor i Umeå, säger hon.

Totalt kostar familjematen hos Therése, Tobias och Ida runt 4 000–5 000 kronor i månaden, men då ingår hygienartiklar som toalettpapper, schampo, tandkräm – samt en och annan video som lockar på butikshyllan.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 12/2007

NUVARANDE ”Det blir mest halvfabrikat på vardagarna”
NÄSTA ”Visst blir det en del matspill”