Dags att sluta med välling?

Har du också en liten vällingälskare där hemma? Då vet du att flaskan kan vara barnet lika kär som snuttefilten eller gosedjuret. Vi bad vår barndietist Sara Ask om vägledning i vällingfrågan, för sluta med välling ska man väl - eller?

1. När är det dags att sluta med välling?
– Många börjar fundera kring detta när barnet är mellan 1 och 2 år. Kanske störs man av att barnet vaknar på natten och vill ha välling – friska barn som är över halvåret behöver ur näringssynvinkel inte äta på natten. Eller så äter barnet så mycket välling att det påverkar intresset och lusten för att äta annan mat.
 

2. Varför ska man begränsa vällingdrickandet?
– Det är inte alls säkert att intaget behöver begränsas, det beror på hur mycket välling barnet dricker och om det påverkar aptiten på annan mat. Man brukar säga att barn har ett så kallat konsistensfönster vid 8–10 månaders ålder, då det är bra att introducera grövre konsistenser. Då är det viktigt att barnet inte äter så mycket välling att det inte har aptit för annan mat. Över lag brukar jag säga att barn, oavsett ålder, inte bör få mer än tre flaskor välling eller grötmål om dagen.
 

3. Vad kan man ersätta vällingen med?
– Det är en väldigt vanlig fråga som föräldrar har, kanske främst de vars barn inte äter välling. Men välling är inget måste, i andra länder äter barn inte välling och det går ju bra. Jag brukar säga att välling är som bröd eller gröt fast i flytande form.

4. Är det okej att fortsätta ge välling som kvällsmål?
– Att ge välling vid läggdags kan vara del av en fungerande kvällsrutin. Något som barnet gillar och som gör att det somnar. Helst ska man nog ge vällingen innan barnet borstat tänderna. Tandläkare jag pratat med tycker inte att man ska ha som vana att ge välling efter tandborstningen på kvällen. De menar att det kan påverka tänderna, särskilt om barnet äter flera gån­ger om natten.

5. Hur bryter man vanan med välling på natten?

– Det handlar om att orka ta strid med sitt barn. Det finns inga genvägar. Man måste bestämma sig för att inte ge välling och stålsätta sig om barnet skriker. Man får offra några nätter för att det ska bli lugn och ro sedan. Barnet är ju vant vid att få något varmt och gott i magen när det vaknar på natten.
 

6. Som förälder kan man känna sig otroligt elak som vägrar barnet välling…
– Det är vanligt att känna så, men försök att stå ut. Tänk att det här är något bra för barnet: Genom att inte få mat på natten ges barnet möjlighet att bli suget på att äta på dagen istället och behöver inte vakna på natten av hunger eller gammal vana, och får då både bättre aptit och sömn. Sedan får barnet ju chansen att prova på en massa goda smaker och rätter. Och inte minst: Den som gillar många smaker, inklusive grönsaker, löper mindre risk att senare i livet utveckla övervikt.
 

7. Kan ett stort intag av välling ge övervikt?
– Nja … Det finns många livsmedel som är riskablare ur den synvinkeln. Barn är dessutom ofta bra på att reglera hunger och mättnad, bättre än vi vuxna. De känner vad de behöver. Har de ätit mycket välling en dag är de inte så sugna på annan mat. Men visst, barn som äter frukost, lunch och middag och mycket välling ovanpå det kan få i sig mer kalorier än de behöver.
 

8. Hur kan man tänka kring den trygghet som napp-flaskan kanske ger?
– Det lilla barnet har stort sugbehov och kan när det ammar och äter ur nappflaska få trygghet och tröst också, förutom mat. Men när barnet är äldre och börjat äta vanlig mat bör man undvika att koppla ihop mat med tröst och till exempel ge välling när barnet är ledset för att det till exempel ramlat. Att ge något att äta för att trösta ger en felprogrammering kring mat och vad man ska göra med sina ledsna känslor. Man kan istället trösta med ord och kramar.
 

9. Kan ett barn leva på enbart välling?
– Även om välling innehåller bra näring med vitaminer och mineraler som järn, som är viktigt för barnets utveckling, är den inte lika förfinad som till exempel sondnäring är, som man kan leva på som enda föda. Sondnäringen är bland annat berikad med viktiga fettsyror som omega 3. En del näringsämnen i vällingen är dessutom svårare för kroppen att ta upp jämfört med dem i riktig mat. Om barnet verkligen bara vill ha välling och vägrar mat i fast form bör man utesluta att barnet har problem att tugga, svälja eller att det finns andra bakomliggande orsaker.
 

10. Ska man sluta tvärt med att ge välling eller fasa ut den flaska för flaska?
– Det måste varje familj själv avgöra. Det finns inget rätt och fel här. Det är en enkel och snabb lösning att ge barnet välling när det bara petar i maten, men försök att inte göra det om ni vill fasa ut vällingen. Det kommer att vara några jobbiga dagar, och barnet kommer att vara gnälligt. Men barnet svälter inte ihjäl på några dagar. Däremot kan du för att underlätta ge mellis lite tidigare om barnet inte ätit någon lunch.
 

11. Vad gör man om barnet envisas med att vilja ha välling istället för mat?
– Det vanliga är att vällingen fasas ut i takt med att barnet lär sig gilla nya smaker och att barnet inte längre vill ha välling utan föredrar annan mat. Men om det inte fungerar och något verkar orsaka att barnet bara vill ha välling kan bvc hjälpa, kanske genom att förmedla kontakt till en dietist. Det kan vara så att barnet till exempel på grund av allergi får ont av att äta vissa livsmedel och instinktivt väljer bort dem. Eller så kan det vara så enkelt att man själv har väldigt höga förväntningar på hur lång tid det ska ta att vänja barnet vid nya smaker och konsistenser. Det kan ta månader utan att det är något konstigt.
 

12. Måste man sluta med välling?
– Nej, inte alls. Det finns ju välling även för vuxna. Vill barnet fortsätta att äta välling som något enstaka mål, till exempel till frukost, mellis eller som kvällsmål, finns det inget som hindrar. Tvärtom. Välling är bra och bekväm mat. Men eftersom aptiten påverkas av mycket välling brukar man säga max tre flaskor om dagen. Gärna fiberrik. Man kan så småningom behöva tänka på att servera barnet välling på ett för åldern passande sätt. Har barnet hunnit bli 5–6 år, och kanske börjat skolan, är det nog inte så kul om kompisarna ser att han eller hon äter välling ur nappflaska.

NUVARANDE Dags att sluta med välling?
NÄSTA Ville du föda med kejsarsnitt utan att det fanns medicinska skäl?