Bjud in till grön fest!

Bjud in till grön fest!

Bjud in till grön fest!

Bjud på grön fest med primörer!

Här kommer förslag på en vårmiddag att bjuda såväl farmor som bästa vännerna på.


Råvarorna, vårprimörena, hittar i du i de flesta matbutiker. Det enda som kan vara svårt att få tag på är nässlor men de kan ersättas med färsk spenat.


Vill du plocka nässlorna själv, så kolla där jorden är fet. Kring trädgårdskomposten, runt gamla uthus och på dikesrenen brukar de växa. I dag, när bilarnas bensin inte innehåller bly, är det inte längre farligt att plocka i närheten av bilvägar. Plocka bara de yttersta späda bladen och använd handskar. Även små nässelblad bränns rejält.


För att underlätta köksarbetet inför middagsbjudningen har jag gjort förslag på hur det går att förbereda.


Ingefärsbubbel

Ingefära är inte bara bra mot illamående, utan ger också en god kryddstark smak åt denna bubblande men alkoholfria äppeldrink.

6 glas:
6 cm färsk ingefära  
3 msk honung
1 dl koncentrerad äppeljuice
1 skivad citron
50 cl mineralvatten
Is

Gör så här: Skala och skiva ingefäran tunt. Koka ingefäran i 2 dl vatten i 10 minuter. Smaka av med honung och koncentrerad äppeljuice.
Skrubba och skölj citronen noga. Skiva den tunt och blanda med ingefärslagen. Kyl drycken.
Sila av citron och ingefära. Fördela drycken i glas. Häll på mineralvatten och is.
Garnera med några färska myntakvistar.

Ostbollar

Som gravid ska man undvika en lång rad färsk- och dessertostar. Hemlagade färskostar kan man däremot frossa i. För att få färskosten lite fastare har jag låtit den rinna av genom ett kaffefilter. Tycker du att det är för jobbigt kan du i stället bre osten direkt på brödet och strö över antingen kryddörter eller rosépeppar.

12 ostbollar:
1 burk (200 g) Kesella Gourmet
1 dl crème fraiche
1 tsk örtsalt
4 msk finhackade färska eller frysta kryddörter, t ex oregano och persilja
4 msk rosépeppar
Några skivor mörkt fast bröd, typ danskt rågbröd
Garnering: lökskott eller gräslök

Gör så här: Häll kesella och crème fraiche i ett kaffefilter. Låt rinna av i ett par timmar. Ju längre tid, desto fastare ostsmet.
Rör ner örtsalt och smaka av. Det kan behövas lite mer.
Forma till 12 små kulor. Rulla hälften i av kulorna i finhackade kryddörter och hälften i grovt krossad rosépeppar. Ställ kallt tills det är dags att bjuda på kulorna.
Lägg varje kula på en bit rågbröd. Fin form får brödet om man trycker ut hjärtan med små pepparkaksmått.
Ställ på ett fat och garnera med lökskott eller annat grönt.

Nässelsoppa

Får du inte tag på 2 liter färska nässlor går det bra att dryga ut med färsk spenat eller mangold. Lägg då i spenat och mangold efter 5 minuter. En god och vårlig spenatsoppa blir det om du i stället kokar soppan på 1,5 liter spenatblad och 0,5 liter ruccola.

6 portioner som förrätt (3–4 portioner som lunch):
2 liter färska nässlor, hel spenat eller mangold – eller 5 dl (400 g) hackad fryst  
1 msk fond eller 1 tärning grönsaksbuljong
2 msk flytande margarin eller olja
2 msk vetemjöl
0,5 dl hackad gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk crème fraiche

Tillbehör: 3 hårdkokta ägg, forell-, lax- eller stenbitsrom från burk.

Gör så här: Skölj nässlorna (eller spenaten) noga i flera vatten.
Packa ihop nässelbladen i en kastrull. Häll på 7 dl kokande vatten. Tillsätt buljong och låt koka i 10 minuter. Sila av kokvattnet.
Hacka bladen fint, antingen i matberedare eller för hand med kniv.
Smält fettet i en gryta. Rör i vetemjölet och späd med kokspadet. Koka upp under omrörning och rör i de hackade bladen. Tillsätt hackad gräslök.
Smaka av med salt och peppar. Rör i crème fraiche.
Servera med en ägghalva och en knapp matsked laxrom.


Matscones

Behövs ett bröd till soppan? Prova dessa snabbakade matscones fyllda med en bit fårost.
Frys in sconesen som eventuellt blir över. Värm dem i mikro, så har du ett lyxigt tillbehör även till vardagssoppan eller lunchsalladen.  

12 matscones:
7 dl vetemjöl
1 dl fint rågmjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk kummin
1,5 dl flytande margarin eller smält smör
1/2 ägg
2 dl mjölk
100—120 g färdigpaketerad, pastöriserad fårost
Pensling:
1/2 ägg
lök- eller sesamfrö

Gör så här: Värm ugnen till 250 grader. Blanda allt mjöl med bakpulver och salt. Rör i flytande margarin, ett halvt uppvispat ägg och mjölk. Rör snabbt ihop till en deg.
Dela i 12 bitar. Platta ut lite och lägg en sockerbitstor kub fårost på varje bit. Forma till en boll. (Så här långt går det utmärkta att förbereda.) Lägg bollarna i en smord muffinsplåt med 12 hål eller i muffinsformar.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrö.
Grädda i 10 minuter.
Servera sconesen varma eller lätt uppvärmda i mikro.

Kycklingfiléer i sås av ärtpuré och wasabi

För att ge extra smak åt  klycklingfiléerna har jag lindat in dem i parmaskinka. Vanligtvis brukar man avråda gravida från att äta torkad eller kallrökt skinka, men eftersom skinkan här steks innehåller den inga farliga bakterier eller parasiter. Du kan också byta skinkan mot bacon.
Ärtpuré är klassisk vårmat, men här får den en japansk touch av wasabin. I stället för japansk pepparrot kan du smaksätta med riven vanlig svensk pepparrot.

6 portioner:
6 kycklingfiléer
6 skivor parmaskinka eller 1 paket bacon
salt, peppar

Sås:
6 dl (500g) små gröna frysta ärter
1 gul lök
Några kvistar färsk persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk fond eller 1 tärning hönsbuljong
3 msk wasabi (japansk pepparrot)
3 msk crème fraiche
salt, peppar
1–2 msk pressad citron eller vinäger

Gör så här: Torka av kycklingfiléerna. Slå in varje filé i en skiva parmaskinka (eller två skivor bacon).  Fäst med en tandpetare på undersidan.
Bryn filéerna runt om till vacker färg i en traktörgryta eller stor stekpanna. Salta och peppra lätt. Häll på några centimeter vatten. Täck med lock och låt bräsera i 10-12 minuter.
Koka de gröna ärterna, finhackad gul lök, skivad vitlök och persilja i 2 dl vatten med buljongfond. Koka tills ärterna är riktigt mjuka.
Sila av kokspadet. Lägg grönsakerna i matberedare, klicka i wasabi och kör till fint mos. Späd med kokspad och några matskedar crème fraiche.
Smaka av med salt och peppar. (Så här långt kan man förbereda.)
Klicka ärtsåsen runt filéerna och pressa över citron. Värm och servera genast.

Potatisklyftor i ugn

Än får vi vänta på den riktigt fina färskpotatisen, men knapriga ugnsstekta klyftor av vinterpotatis är inte dumt det heller.

6 portioner:
1– 1,2 kg potatis
2 msk olivolja

Gör så här: Värm ugnen till 250 grader. Skölj potatisen. Skär i klyftor. Lägg klyftorna på en plåt täckt med bakplåtspapper eller bakplåtsduk.
Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter. Ringla över lite olivolja och grädda i ytterligare cirka 20 minuter tills potatisen fått färg och är mjuk.
Salta.

Kokt sparris

Extra vårlik blir huvudrätten om du serverar kokt sparris till. Ett proffsknep är att koka sparrisen i en gnutta socker. Det ger extra smak, men inga extra kalorier eller sötsug.

6 portioner:
300 g färsk eller fryst grön sparris
1 tsk salt
1 tsk socker

Gör så här: Skär bort de yttersta centimetrarna på sparrisstjälkarna om de känns hårda och träiga.
Lägg i en kastrull, häll på vatten så att det precis täcker sparrisen och strö över salt och socker.
Koka sparrisen några minuter tills stjälkarna precis har mjuknat.

Rabarberpaj med marängtäcke

Lite sött på slutet behövs. Den första rabarbern, den så kallade glasrabarbern, är vackert röd, ofta riktigt mjäll och är dessutom mycket läcker när den får mjukna i ugnen. Här får rabarbern sällskap av en pajdeg med knapriga mandelbitar och ett luftigt marängtäcke.

6–8 portioner:
1 liter skuren rabarber
1 dl strösocker
1 msk potatismjöl

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
1 dl sötmandel
0,5 dl socker
125 g smör
3 äggulor

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Gör så här: Kör vetemjöl, mandlar och socker i matberedare med vass kniv tills mandlarna är grovt hackade eller hacka för hand och blanda.
Klicka i smöret och häll i äggulorna. (Var försiktig när du skiljer vitorna från gulorna. En enda gnutta äggula gör att de inte kan vispas till marängsmet.)
Kör snabbt till en deg. Platta ut till en rundel, lägg i plastpåse och låt vila 30 minuter i kylskåp.
Värm ugnen till 225 grader.
Kläm, platta ut degen direkt i en pajform, cirka 27– 29 centimeter i diameter. ”Fodra” pajdegens kant med aluminiumfolie, så hålls den på plats. (Inte nödvändigt, men ser trevligt ut). Grädda pajdegen i 10 minuter.
Skölj rabarbern och skär i knappt centimetertjocka bitar. Blanda rabarberbitar, socker och potatismjöl. Häll i pajformen.
Sänk värmen till 175 grader och grädda  den fyllda pajen i ytterligare
15 minuter. (Så här långt kan du förbereda.)
Vispa äggvitor till hårt skum. Du ska kunna vända skålen upp och ned utan att smeten rinner ur.
Vispa i hälften av sockret och vispa smeten tills den är slät. Vänd ner resten av sockret. Bred äggvitan över rabarbern.
Grädda i 10 minuter tills marängen fått lite färg.
Pajen är allra godast ljummen med lite vispad grädde eller vaniljglass.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008 

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler