Är nappflaskan farlig?

Kan innehålla hormonstörande ämne.

Nappflaskor i plast kan vara farliga, rapporterar media. I Kanada har nappflaskor som innehåller det aktuella ämnet förbjudits, men Kettil Svensson, toxikolog på svenska Livsmedelsverket, anser inte att man behöver vara orolig.

Det handlar om bisfenol A, ett ämne som kan ge skador på fortplantningen och som bland annat finns i nappflaskor i plasten polykarbonat.

De som riskerar att få i sig mest bisfenol A är barn under sex månader som dricker modersmjölksersättning i nappflaskor av polykarbonat.

EFSA, The European Food Safety Authority, har nyligen fastställt nya riskvärden för bisfenol A efter att ha gått igenom en mängd studier, berättar Kettil Svensson:

– Det visade att barn som får modersmjölksersättning från nappflaska i allra värsta fall skulle komma upp till en tredjedel av den nivå man har fastslagit som tolerabel, säger han.

– Och dessutom – de studier som EFSA har gått igenom är baserade på möss och råttor, och de djuren ämnesomsätter bisfenol A på ett annorlunda sätt än vi människor; hos oss går det mycket snabbare genom kroppen. Det gör risken ännu mindre, så jag ser idag inget skäl att vara orolig.

I Kanada har man dragit en annan slutsats. Kanada tänker stoppa all import, försäljning och reklam för de aktuella nappflaskorna. Även om forskningen tyder på att exponeringen av små barn och nyfödda ligger under den gräns som kan vara riskabel så behöver säkerhetsmarginalen bli större, har Kanadas hälsominister Tony Clement förklarat. ”Vi anser att vi behöver göra detta för att vara på den säkra sidan”, har han sagt, skriver Svenska Dagbladet.

Kettil Svensson har till Expressen sagt att ”vi kan komma till samma resultat som kanadensarna, men idag tycker jag inte att man ska vara orolig”.

– Vi kanske kommer fram till något annat om tio år, sådant vet man aldrig, men utifrån det vi vet nu är jag inte orolig, förtydligar han.

Torbjörn Holm, fabrikschef hos den svenska nappflasketillverkaren Esska, försäkrar i Expressen att alla deras nappflaskor testas regelbundet och håller sig inom EU:s gränsvärden. Han avråder dock föräldrar från att använda äldre och repiga flaskor.


Läs mer om bisfenol A

NUVARANDE Är nappflaskan farlig?
NÄSTA Här är recepten