iStockphoto

Det är inte alltid du kan bestämma vad bebisen ska äta, ofta bestämmer den själv vad den gillar och inte.

Burkmat bättre än hemlagat?

Burkmaten är supersmidig och kommer snabbt fram på bordet. Men visst är det både billigare och bättre att laga själv. Eller? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask ställer köpematen mot den hemlagade.

Vi valde att jämföra efter fyra olika parametrar.

Pengarna:

  • Hemlagad barnmat kostar ungefär hälften så mycket som fabrikslagad sett till enbart råvarorna. Men det är inte hela sanningen. De råvaror som används för fabrikslagad barnmat är extra noga kontrollerade vad gäller rester av bekämpningsmedel och andra ämnen, som till exempel nitrat, bly och mögelgifter. Reglerna för vad barnmat får innehålla är nämligen väldigt strikta, och om det skulle gå att köpa extra kontrollerade råvaror i handeln skulle de antagligen vara dyrare. Därför är det svårt att göra en rättvis jämförelse. Dessutom tillkommer kostnaden för hushållsel för den hemlagade maten, men faktum kvar­ står: För plånboken är det smartast att laga eget. Och de råvaror vi hittar i våra vanliga livsmedelsbutiker håller tillräckligt hög kvalitet för att användas till barnmat.

Tiden:

  • Storkok i all ära, men det är svårt att komma ifrån att det är tidsbesparande att köpa burkmat. Samtidigt behöver det inte ta så mycket mer tid i anspråk att laga själv, om man utgår från övriga familjens mat. Bebisen kan äta det mesta, bara man tar undan bebisportionen innan man saltar och mixar den till lagom konsistens.

Smaken:

  • Små barnmunnar är olika: Vissa gillar den köpta barnmatens milda smak bäst, medan andra kräver mer utmaning. Har man inte tid och lust att laga egen barnmat går det bra att krydda upp den köpta med lite örtkryddor, dill eller vad bebisen kan tänkas gilla. Och även om bebisen sitter med burkmat kan man förstås bjuda något från sin egen tallrik också. Det är ett bra sätt att få öva på olika smaker och konsistenser. Var inte rädd för att det är lite salt i – små smak­bitar är ingen fara.
  • En klar fördel med hemlagad mat är att den kan serveras i form av plockmat, något som inte minst kan passa för små matskeptiker som föredrar att sköta ätandet på egen hand. Plockbitar kan till exempel ges av kokt ägg, broccoli, köttbullar, potatis och kikärter – här är det bara fantasin (och möjligen bebisens ihopsnörpta mun) som sätter gränserna.
  • Oavsett om man väljer att ge köpt eller hemlagad barnmat är det viktigt att göra måltiden till en mysig stund. Att få äta med andra, till exempel, är roligare än att äta själv. Delad matglädje är ju dubbel matglädje, om än ganska kladdig.

Näringsinnehållet:

  • Hemlagad barnmat är inte alltid mer näringsrik än fabrikslagad – det beror helt på vad man lagar. men en viktig sak som skiljer hemlagad barnmat från köpt är att man har möjlighet att tillsätta en större del kött, fisk eller baljväxter, med resultatet att maten blir näringstätare.
  • Grovt sett kan man tänka ”en tredjedel av allt” när man lagar egen barnmat, det vill säga en tredjedel potatis, ris eller pasta, en tredjedel kött, fisk eller baljväxter och en tredjedel grönsaker – och så lite rapsolja som ger de fettsyror barnet behöver. Möjligen kan man ta lite mindre del kött, fisk och baljväxter för att inte proteininnehållet ska bli onödigt högt. Tvärtemot vad många tror är det till synes låga proteininnehållet i de köpta barnmatsburkarna inget bekymmer. Friska barn får i sig tillräckligt mycket protein även om de bara får köpt barnmat, och det finns ingen fördel med att överdriva proteinintaget. Här gäller ”lagom är bäst”.
  • Det finns en missuppfattning att den köpta barnmaten innehåller mycket tillsatser och att konserveringen gör den näringsfattig, men så är inte fallet. Varken färgämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel är tillåtna i barnmat, och konserveringen går till så att maten hettas upp, en behandling som de flesta näringsämnen tål. De som får stryka på foten är de värmekänsliga vattenlösliga vitaminerna, alltså B-vitaminerna och C-vitamin, men de allra flesta barn äter ju annan mat utöver burkmaten, till exempel bröstmjölk, modersmjölksersättning, välling, gröt och frukt, så det är inget problem.
  • Det är lätt att tro att de ekologiska barnmatsburkarna är nyttigare, men eftersom reglerna är så strikta för råvaror till barnmat, oavsett om de är ekologiska eller ej, är det rent näringsmässigt ingen skillnad. Att välja ekologiskt är i det här fallet alltså snarare ett ideologiskt ställningstagande.

Resultatet? Klicka till nästa sida!

 

Resultatet:

Välj det som passar dig och din bebis

Den bästa maten är helt enkelt den som barnet gillar och äter med glädje – oavsett om den är hemlagad eller fabrikstillverkad. Köpt barnmat är smidig att ta med när man är ute på resande fot, särskilt om den är oöppnad, eftersom den inte behöver förvaras kallt då. Så länge bebisen samtycker går det dessutom bra att servera den rumsvarm, ifall det är svårt att få till uppvärm­ningen. Vilken köpt barnmat som är bäst är omöjligt att säga. Det är större skillnader mellan olika rätter av samma fabrikat än fabrikaten emellan, och skillnaderna är så små att det inte
går att utse en ”bästa burk”.
      Hemlagad mat kan passa bättre hemma, särskilt om familjen äter något som är lätt att anpassa till bebisen. Men oavsett vad man väljer att ge ska man känna sig trygg i valet – det finns för­ och nackdelar med både köpt och hemlagad barnmat, och det kan helt enkelt inte bli så fel. Och man ska inte ha dåligt samvete om det landar på fabrikslagad, valet av barnmat är inga­lunda något mått på hur bra förälder man är.

Vad ger du din bebis?Rösta
Hemlagat
 0%
Burkmat
 0%
Vill göra egen mat men hinner inte
 0%
Tack för att du röstat!

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler