iStockphoto

Smart att ha en påse med ärtor i frysen, tinar snabbt och är kul att pilla med på tallriken.

Blixtsnabba barnmaten

Ibland är det inte läge att stå en längre tid framför spisen och svänga ihop bästa maten till sin lilla hungriga stjärna som sitter på golvet och väntar (eller hänger i famnen). Bebisar vill sällan vänta länge!

Tips på snabba rätter:

Nyttiga snabbmaten

Koka favoritpastan och tillsätt frysta gröna ärtor mot slutet. Stek ett ägg och häll upp ett glas mjölk. Varsågod, en måltid som ger en stor del av en 2,5-årings rekommenderade dagliga intag av bland annat B12, zink, magnesium, kalcium och järn.

/Sara Ask, dietist

Omelett

2 ägg
2 msk kallt vatten
1 tomat, i tunna skivor
ev ärtor

Vispa ihop äggen med vatten och häll i en relativt varm stekpanna. Låt omeletten steka till sig något och lägg på skivad tomat och strössla eventuellt över ärtor. När smeten stannat och det går att vika över ena delen av omeletten över den andra är den klar. Skär upp i småbitar och servera. Ska du även äta själv kan du ju salta efter smak.

/Josefine Lind, redaktör

 

Pimpa fiskbullen


1 burk laxbullar i citronsås, värmda
Pasta, eller potatis till
Klipp över dill
Servera!

/Sara Ask, dietist

 

Våfflor

Våffelmix är absolut snabbast, men här tipsar vi om egen, med lite mer nyttigheter i.

Fullkornsvåfflor:

10 stycken

2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
0,5 tsk salt
2 st ägg
2 msk smör eller margarin, smält
4-5 dl mjölk

1 Blanda mjöl, salt och havregryn i en bunke.
2 Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
3 Vispa sedan ner resten av mjölken, äggen och det smälta smöret.
4 Se till att våffeljärnet har lite smör mellan laggarna innan du börjar grädda.

Serveringstips:

Istället för bara sylt; Blanda två matskedar kesella naturell med en klick hallonsylt.

/Josefine, redaktör

 

Citronpasta på en kvart (till hela familjen):

Koka valfri pasta.
Pressa citronjuice i botten på tallriken, ca 1 msk per portion. Skvätt i lika mycket olivolja, riv ner en näve parmesanost och pressa i lite vitlök. Tillsätt den nykokta pastan, rör om och servera. Gott som attan på en kvart!

/Sara Ask, dietist

 

Potatispannkaka i ugn

Tar längst tid att förbereda men lagar sig själv i ugnen sen.

4 portioner

6 potatisar
2 dl vetemjöl
3/4 tsk salt
5 dl mjölk
3 ägg
2 msk flytande margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala de råa potatisarna och riv dem på ett rivjärn.
2. Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggen, ett i taget. Rör ner den rivna potatisen.
3. Ringa margarin i en långpanna eller ugnsäker form, cirka 30 x 40 cm. Ställ in i ugnen 1 minut. Ta ut formen, häll i smeten och tillaga i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, till pannkakan har stannat och fått fin färg. Servera med lingonsylt och kålsallad.

/Sara Ask, dietist

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler