7 härliga frukostar

7 härliga frukostar

7 härliga frukostar

Ibland behöver man inspiration för att hitta riktigt frukostlust. Här är sju varianter som får hela familjen att vakna.

 

En bra frukost kan innehålla bröd, gröt eller flingor, någon mjölkprodukt och gärna lite frukt och grönt.
Som omväxling kan det smaka bra att börja dagen med ett ägg som ger protein och i princip är heltäckande gällande behovet av vitaminer och mineraler.
Man behöver inte variera frukosten om man inte vill. Men ibland kan man behöva lite inspiration. Särskilt om det är svårt att intressera barnet för att äta på morgonen. Varsågod, här är sju goda frukostförslag.

Gröt med äppelmos, bär och juice

Välj gärna att koka gröt på grahamsgryn – de är godare än havregryn och nyttigare än mannagryn. Recept finns på förpackningen. Servera med lättmjölk och ett glas juice, samt gärna lite färska eller frusna, tinade bär om sådana finns hemma. 

Müsli med yoghurt och juice

Müslin kan vara köpt eller hemgjord. Välj gärna nyckehålsmärkt om du köper färdig müsli, eller gör egen. Att göra egen müsli är både enkelt och snabbt. Det tar inte mer än 5 minuter att röra ihop egen müsli som sedan gräddas en kvart i ugnen. Resultatet blir lite Start-aktigt, men inte alls lika sött.

Crunchy müsli, 8 dl:
1 dl vatten
3 msk flytande margarin
2 msk honung
4 dl havregryn (fiberhavregryn går jättebra)
1 dl havrekli
0,5 dl solrosfrön
1 dl kokos
0,5 dl hackad mandel
1 dl finhackad torkad frukt, t ex ananas, papaya, russin, aprikoser

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vatten, flytande margarin och honung i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna, utom den torkade frukten. Häll blandningen i en liten långpanna (den behöver inte smörjas). Grädda müslin knaprig i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt den torkade frukten och låt svalna. Häll upp i en burk och förvara torrt. Det går bra att dubbla receptet för att få en müsli som räcker längre. Det går också bra att dryga ut den med cornflakes eller puffat rostat ris.

Kokt ägg med soldater och juice

Vill man en krämig men inte rinnande gula lägger man ägget i kallt vatten, kokar upp och sjuder i cirka 4 minuter om det är ett normalstort ägg. (Koktid varierar efter storlek.) Spola därefter med kallt vatten för att stanna av kokningen. Servera med ”soldater”: rosta en skiva bröd, smöra och skär i långa remsor att doppa i den goda gulan. För hårdkokt ägg, koka i tio minuter. Då får man nog bre gulan på brödet…
 

Frukostmuffins med mjölk och fruktskivor

Muffinsen kan bakas i förväg och frysas in, och tas fram alltefter de går åt. Man kan ha smör och ost på om man vill, det mättar bättre om man är riktigt hungrig.

Frukostmuffins med morot och müsli
(12 små)
3 dl vetemjöl
1 dl havrekli
1 dl basmüsli
0,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 krm salt
0,5 dl flytande margarin (50 gram)
2 ägg
2 dl yoghurt
1 dl riven morot

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt flytande margarin, ägg, yoghurt och riven morot och rör om till en smet. Klicka ut i formarna i en smord muffinspanna eller i muffinsformar. Det blir ungefär 12 små muffins. Grädda i mitten av ugnen 15–18 minuter. Ät som de är eller med lite smör och en skiva ost.
 

Plättar med sylt, bär och mjölk

Plättarna kan lagas kvällen innan och tas fram och värmas i mikron. Om man dubblar smeten kan man sedan frysa in dem i lämplig mängd till framtida frukostar. Servera med lättsockrad sylt och gärna några färska bär. Mjölk smakar bäst till, även om det inte behövs näringsmässigt. Vatten funkar lika bra. 

Pösiga plättar
3 laggar = 21 tunna plättar
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt
flytande margarin att steka i

Gör så här: Häll mjöl i en bunke, vispa klumpfritt med hälften av mjölken. Knäck i äggen, tillsätt salt, vispa, tillsätt resterande mjölk och rör ihop till en slät smet.
Låt gärna smeten stå en stund och svälla – men det funkar att steka plättar direkt. Häll lite flytande margarin i rundlarna på plättlaggen. Häll lite smet i varje, vänd när de börjar pösa upp, är torra på ovansidan och börjar få lite färg. Man får vara rätt snabb i vändingarna så de att inte bränns vid, sänk eventuellt värmen på spisen lite.
Sju plättar kan vara en lagom portion till ett skolbarn.
Den som vill kan byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl för att göra plättarna lite nyttigare ur fibersynpunkt.
 

Jordgubbssmoothie med smörgås

Godast är smoothien nygjord. Får den stå blir den lätt lite vattning i konsistensen. Servera gärna en smörgås till med exempelvis avokado och kalkon.

Smoothie
2 dl lättyoghurt
1 medelstor banan
8 jordgubbar eller fler efter smak
1 tsk socker
eventuellt 1 msk havrekli för fibrernas skull

Gör så här: Mixa alla ingredienser till en slät smoothie. Häll upp i glas och servera.
 

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler