7 familjemiddagar

7 familjemiddagar

7 familjemiddagar

Komponera en veckomeny med några vanliga barnfavoriter som kyckling, korv och köttfärs, men ge rätterna en knorr - så att även de vuxna trivs vid matbordet!

Pelle Ulfsson Falkner är en passionerad hemmakock som förra året gick till final i tävlingen Årets hemmakock. Men eftersom han även är pappa till två små barn blir det sällan gourmemat till vardags. Precis som hos så många andra barnfamiljer handlar det om att försöka variera köttfärs, korv, kyckling och pannkaka med en kul liten knorr för att alla i familjen (även de vuxna) ska trivas vid matbordet.

Måndag: Blommig falukorv med sellerimos
Tisdag: Jordärtskockssoppa med rentoast
Onsdag: Zucchiniplättar med äppelkeso
Torsdag: Laxpasta med fänkål och broccoli
Fredag: Parmesanöverbakad kyckling
Lördag: Lammfärs på spett med grillade rotfrukter, halloumi och honungstzatziki
Söndag: Renskav med mandelpotatis-quesadilla och lingonsirap

Måndag: Blommig falukorv med sellerimos

Svårighetsgrad: Lätt
Tillagningstid: Cirka 30–40 minuter

4 portioner
Blommig falukorv
En ring (cirka 800 g) falukorv
1 grönt äpple
1 dl gröna ärtor
1 dl majs
Lite riven ost

Tomatsås
1 burk passerade tomater
1 gul lök
½ dl vitt vin
En skvätt vinäger
1 tsk honung
Salt, peppar, oregano

Sellerimos
800 gram rotselleri
200 gram potatis
2 dl standardmjölk
1 msk smör
2 äggulor
Muskot, salt, peppar

Gör så här:
Hacka löken och låt den ”svettas” i lite olja i en panna. Häll på passerade tomater, vin, vinäger och honung. Krydda med salt, peppar och gärna lite örter, till exempel oregano. Låt småputtra i 10 minuter.
Skala och skär sellerin och potatisen i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Ge ärtorna och majsen ett snabbt uppkok i vatten (om de är frysta).
Skär djupa skåror i falukorven, men inte helt igenom, och lägg korven i en smord, ugnsfast form. Skölj och kärna ur äpplet, dela i halvor, skär tunna skivor. Peta ner en äppelskiva mellan falukorvskivorna.
Varva tomatsås, majs och ärtor inuti och ovanpå korvringen. Strö lite riven ost över och sätt in i 200 graders ugnsvärme i 20 minuter.
Pressa under tiden sellerin och potatisen med en potatisstamp. (Undvik elvisp, det gör att moset blir klistrigt och segt.) Smält smör, tillsätt mjölk och hetta upp. Krydda med salt, peppar och lite riven muskot. Blanda mjölkblandningen med sellerin och potatisen och rör i äggulorna. Smaka av.

Tips! Servera en god senap till, det gör att korven funkar utmärkt även för de vuxna i familjen.
Förenkla så här: Använd en köpt, färdiglagad tomatsås. Gärna ekologisk.
Misstänksam mot selleri i mos? Använd bara potatis.
 

Tisdag: Jordärtskockssoppa med rentoast

Svårighetsgrad: Medel (skockan är lite besvärlig att skala men väl värd besväret).
Tillagningstid: Cirka 30 minuter.

4 portioner
500 gram jordärtskockor
1 liten bit rotselleri, ca 150 gram
5 dl vatten
1 msk lantbuljong eller en
buljongtärning
2,5 dl grädde
1 äggula
Salt, peppar
Eventuellt persilja

Rentoast
2 skivor vitt bröd
100 gram rökt renkött
100 gram färskost (till exempel
Philadelphia)
Cirka 1/2 msk riven pepparrot
1/2 msk smör

Gör så här:
Skala och skär skockorna och rotsellerin i mindre bitar. Koka upp buljongen, lägg i rotfrukterna och koka tills de är mjuka. Känn efter med en provsticka.
Mixa skockor, selleri och buljong till en slät soppa med stavmixer. Tillsätt grädde och låt koka ihop en liten stund. Smaka av med salt och peppar. Ställ soppan åt sidan och låt svalna något.
Stek brödskivorna gyllenbruna i lite smör. Skär bort kanterna och dela dem i trekanter. Skär renköttet i fina tärningar, blanda med färskosten, smaksätt med pepparrot om du vill. Lägg ett lager ostkräm på varje brödbit.
Vänd i en äggula i soppan under kraftig vispning. Häll upp i skålar och garnera eventuellt med lite hackad persilja. Servera med rentoasten vid sidan av.

Minus pepparrot? Om barnen inte vill ha pepparrot kan man göra två byttor med ostblandning, en med pepparrot och en utan.

Onsdag: Zucchiniplättar med äppelkeso

Svårighetsgrad: Lätt
Tillagningstid: Cirka 30–40 minuter.

4 portioner
Zucchiniplättar
3 ägg
6 dl mjölk
2,75 dl dinkelmjöl
2 zucchini
2–3 morötter
½ kruka färsk oregano
Salt, peppar
Smör, cirka 3 ms

Äppelkeso
2 röda äpplen, till exempel Ingrid Marie
1 burk keso (250 gram)
Dragon, cirka ½ tsk

Gör så här:
Vispa ihop mjöl, ägg och hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, vispa ihop och låt svälla 10–15 minuter.
Kärna ur och tärna äpplena. Blanda med keson och smaksätt med lite smulad torkad dragon.
Hacka oreganon och riv grönsakerna grovt, cirka 1 liter rivna grönsaker är lagom. Smält cirka 1 msk smör i en stekpanna eller i ett plättjärn. Vänd ner grönsaker, örter och smör i smeten. Smaksätt med salt och peppar.
Stek plättarna gyllenbruna i en klick smör.
Servera de nystekta zucchiniplättarna med äppelkeso.

Tips! Grönsakerna går att variera efter önskemål, riven kålrot, kålrabbi eller färsk spenat passar också bra.
Måste man ha i färsk oregano: Nej, uteslut det om barnen inte gillar smaken.
Kan jag använda vetemjöl? Ja, eller ännu hellre fullkornsvetemjöl.
Helgmys: Låt zucchiniplättarna bli helgförrätt genom att byta ut äppel­keson mot crème fraiche, hackad rödlök och löjrom. Svart eller röd kaviar går också bra.
 

Torsdag: Laxpasta med fänkål och broccoli

Svårighetsgrad: Lätt. Tillagningstid: Cirka 20 minuter

4 personer
Pasta för fyra personer, till exempel färsk tagliatelle med spenat, som ger en fin brytning till laxen
300 gram rökt lax i bit
1 fänkål (alt. sparris eller gröna ärtor)
1 liten purjolök
1 knippe broccoli, cirka 250 g
½ kruka örtkrydda som oregano
eller mejram
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk lantbuljong (eller 1 buljongtärning)
1 dl vitt vin
Svartpeppar
Smör och olja

Gör så här:
Skär broccolin i buketter, skala stammen och skär den i små bitar. Koka broccolin, cirka 3 minuter.
Skär ut fänkålens hårda stam och kasta den, hacka resten i tunna, fina bitar. Hacka purjolöken grovt, och skär laxen i tärningsstora kuber. Hacka örterna.
Hetta upp lite smör och olja i en stor stekpanna. Fräs löken och fänkålen några minuter, lägg i broccolin och fräs ytterligare någon minut.
Häll på grädde, vin och blanda ner lantbuljong och örter. Tag några varv med pepparkvarnen. Koka ihop några minuter.
Vänd ner laxen försiktigt och låt den bli varm. Obs! Du behöver inget salt, laxen och buljongen räcker.
Servera med pasta och gott bröd.
 

Fredag: Parmesanöverbakad kyckling

Svårighetsgrad: Lätt. Tillagningstid: Cirka 30–40 minuter

4 personer
500–600 gram kycklingfilé eller kycklinglårfilé
Salt, peppar
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk kycklingfond
1/2 dl soltorkade tomater
1/2 kruka färsk basilika
Olivolja, smör
1 dl riven färsk parmesan

Gör så här:
Banka ut kycklingfiléerna, dela dem i mindre bitar, krydda dem med salt och peppar på bägge sidor och stek dem i olivolja och smör tills de nästan är genomstekta.
Lägg filéerna i en ugnsfast form. Koka ihop en sås av vin, grädde och kycklingfond. Smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna i strimlor. Täck kycklingen först med tomaterna, sedan med basilika och avslutningsvis riven ost. Slå gräddsåsen över.
Baka i ugn, 200 grader i cirka 15 minuter. Servera med ris, bulgur eller cous-cous.

Istället för soltorkade tomater: Experimentera med champinjoner, kronärtskockor, sparris eller annat du tycker är gott.
 

Lördag: Lammfärs på spett med grillade rotfrukter, halloumi och honungstzatziki

Svårighetsgrad: Medel. Tillagningstid: 1 timme

4 portioner
Lammfärsbiffar
500 gram lammfärs
1 gul lök
1 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk ströbröd, cirka
1 dl kokt bulgur, cirka
1 msk sweet chili
1 tsk dragon
Salt, peppar
Smör, olivolja

Grillade rotfrukter
Blandade rotfrukter (till exempel rotselleri, kålrot, palsternacka, morötter och svartrötter)
1 bit halloumi, cirka 150 gram, eller mer om man vill
Olivolja
Timjan, rosmarin
Salt, peppar

Honungstzatziki
1 gurka
2 vitlöksklyftor
3 dl matlagningsyoghurt
2 tsk flytande honung
En nypa flingsalt, eller vanligt salt

Gör så här:
Blanda ägg, grädde och ströbröd i en bunke och låt svälla några minuter. Riv löken grovt, hetta upp lite smör och olja i en stekpanna och låt löken bli mjuk. Vänd sedan ner löken i ägg­smeten, tillsätt lammfärs och bulgur och krydda med sweet chili, dragon, salt och peppar.
Forma smala och avlånga biffar. Hetta upp lite olja och smör i en stekpanna och förstek biffarna på medelstark värme i cirka 10 minuter. Stick träspett igenom biffarna och lägg dem på ett galler.
Riv gurkan grovt, salta lite och låt rinna av i en sil. Blanda gurka, matlagningsyoughurt och honung och smaksätt med pressad vitlök.
Skala och dela rotsakerna i bitar. Svartroten går snabbare och kan vara i lite större bitar. Morot tar lite längre tid och skärs förslagsvis i tunna stavar. Rotselleri, kålrot, palsternacka skärs i mitt-emellan-stora bitar. På så sätt blir alla rotfrukter klara samtidigt.
Bred ut alla rotfrukterna i en långpanna. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar, timjan och rosmarin. Grilla i 225 graders ugnsvärme cirka 20 minuter, rotsakerna ska nästan vara klara. Känn med en provsticka.
Skär halloumin i kuber, fördela osten över rotfrukterna.
Öka ugnsvärmen till grill, sätt in rotsakerna underst och gallret med lammfärsspett ovanför. Grilla cirka 10 minuter tills spetten och osten fått fin färg och rotsakerna är lagom mjuka.

Tips! Att blanda i lite bulgur i färsen gör biffarna mindre kompakta. Om man har ett barn som ratar den typen av tillbehör i vanliga fall, kan det här vara ett bra sätt att ändå smyga in lite nyttigheter.
Vitlök eller inte i såsen: Om barnen är ovana vid vitlök kan du dela upp såsen i två skålar innan du har i vitlök i den ena och låter barnens sås vara naturell.
Halloumi: Om barnen inte gillar osten kan du lägga den på hälften av rotfrukterna. Annars är ostbitarna lätta att peta bort.
Istället för svartrot: Kålrabbi, paprika eller rödlök. Paprika och rödlök går dock ganska snabbt att laga, så det kan du lägga i efter halva tiden.
En variant av Per Ulfsson Falkners bidrag i tävlingen Årets hemmakock 2008.
”Inte så krångligt som det låter”, lovar Pelle.

Söndag: Renskav med messmör och trattkantareller, mandelpotatisquesadilla och lingonsirap

Svårighetsgrad: Medel. Tillagningstid: 1 timme

4 portioner
500 gram renskav (2 paket)
1 gul lök
2 dl trattkantareller
3 dl grädde
1 msk messmör
2 tsk soja, gärna japansk
½ msk viltfond
1 msk smör
1 nypa enbär, krossade
Salt och peppar
Persilja

Mandelpotatisquesadilla
2 tunnbröd, mjuka, stora runda
1 dl lagrad ost, riven
1 kg mandelpotatis
1 ½ dl mjölk, standard
2 msk smör
2 äggulor
Muskot
Salt och peppar

Lingonsirap
1 dl lingon
1 dl vit sirap

Gör så här:
Låt lingonen och sirapen koka ihop i cirka 10 minuter. Sila och kyl.
Skala och koka potatisen. Tänk på att mandelpotatis har kortare koktid än vanlig potatis.
Bryn smör, hackad lök, kantareller och renskav i en stor stekpanna. Tillsätt grädde, messmör, en nypa krossade enbär och låt koka ihop i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Pressa den kokta potatisen med en potatispress, smält 1 msk smör, tillsätt mjölk och värm. Rör försiktigt ner smörmjölken i potatisen. Tillsätt äggulor och smaka av med riven muskot, salt och peppar.

Vänd försiktigt i riven ost i potatis­purén. Bred ut ungefär hälften på ett tunnbröd. Lägg ytterligare ett tunnbröd ovanpå. Stek quesadillan gyllenbrun i smör på båda sidor.
Skär upp quesadillan i tårtbitar, servera med renskav och garnera med persilja och ringlad lingonsirap.
Servera resten av moset vid sidan av för dem som är extra hungriga eller om barnen har svårt för quesadillan. 

 

Publicerad i Vi Föräldrar nr 3 2009.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler