3 snabba recept för två personer


Den som vill kan komplettera med en bit kyckling eller färdigköpta köttbullar till exempel.

Anders vill också poängtera att matrecept inte är någon exakt vetenskap, gillar man till exempel sockerärter kan man ta mer av dem.


Varm pastasallad med feta, ruccola och tomat

Pasta, t ex spagetti – beräkna cirka 50 gram okokt pasta per person.
Några cocktailtomater per person
En bit fetaost efter smak, (ungefär 50 gram)
4 msk kidneybönor
1 msk vitlöks- och chiliolja
En näve ruccola eller spenat
1 msk vitvinsvinäger
Salt och peppar

Dela pastan i tre delar (den ska ju kunna ätas med en hand) och lägg i kokande, saltat vatten. Skär en skåra i varje tomat och pressa sönder dem en och en med fingrarna i en skål. Smula i fetaost efter smak. Tillsätt kidneybönor samt spenat eller ruccola. Smaksätt med olja, vinäger, peppar och försiktig med salt, eftersom fetaosten smakar mycket. Häll vattnet av pastan och blanda den med fetaost-röran.


Köttfärsspett med salsa och mozarellasallad


Färdigköpta köttfärsspett, finns i de flesta välsorterade matbutiker

BBQ bönsalsa, t ex Go Greens i kartong
6–8 cocktailtomater
6–8 babymozzarella
En näve salladsmix
3 msk druvolja
2 msk vinäger
Salt
Peppar

Häll olja i en stekpanna. När den är varm, lägg i köttfärsspetten. Håll koll på dem och vänd ibland. Sänk eventuellt värmen ett snäpp så att de inte bränns vid.
Medan de steker gör du salladen genom att skära cocktailtomaterna på mitten, klämma ur saften i en bunke och lägga i tomaterna också. Tomatsaften ska bli en del av den goda dressingen. Häll i druvolja eller matolja, salt och peppar. Tillsätt mozzarellan, någon näve salladsmix och blanda.
Äts med BBQ bönsalsa och de färdigstekta spetten.


Ravioli med haricot vertes och avokado

Små ravioli smaksatta med mozzarella och tomat eller annan ravioli
15–20 haricots verts
1 avokado
1 tomat
Parmesanost (hyvlade skivor efter smak)
2 msk olja
2 msk färskpressad citron
Salt och peppar

Lägg raviolin i kokande, saltat vatten. Knipsa av ändarna på haricots vertsen. Gröp ur avokadon och skär tomaterna i klyftor. Hyvla lite parmesanost.
Värm en kastrull med lite olja i på spisen. Lägg alla kalla ingredienser utom avokado och parmesanost. Låt det gosa till sig lite i någon minut. Ta kastrullen av värmen, tillsätt smaksättare som vinäger, citron, salt, peppar samt ost och avokado. Blanda i raviolin, servera. Eventuellt med lite extra nymalen svartpeppar.

Vardagsmat på 10 minuter

Recepten publicerades i Vi Föräldrar 12/2007

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler