Toms smarta recept

Årets kock Tom Sjöstedt bjuder på smarta recept.

2 snabba som sköter sig själva i ugnen

• Dela revbensspjäll i bitar, ha på lite olivolja samt lite honung, timjan, salt och peppar, stek i 175 grader, cirka 50 minuter i ugnen.

• Blanda råa, skalade rotfrukter i bitar med råa kycklingklubbor på en plåt, ringla över lite olivolja, salt och peppar. Stek i ugn, 175 grader tills allt är klart. Kycklingen ska vara genomstekt med klar köttsaft.


Astas kalvfrikadeller med tomatsås

400 gram kalvfärs
1 ägg
1 gul lök, finhackad
1 msk dijonsenap
1 tsk salt (uteslut om du lagar till barn under ett år)
2 krm peppar

Tomatsås:
1 morot, skalad
1 gul lök, skalad
1 fänkål
1 vitlök, skalad
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
1 kycklingbuljongtärning
1 dl chilisås
0,5 kruka basilika, grovhackad
0,5 ask körsbärstomater (250 grams ask), salt, svartpeppar

Gör så här: Blanda färsen med ett ägg, gul lök, dijonsenap, salt och peppar, forma till stora köttbullar. Sjud dem i vatten och eventuellt lite olivolja i ca 5–7 minuter.
Fräs morot, lök, fänkål och vitlök i olivolja i en kastrull tills det mjuknar. Tillsätt vin och reducera tills inte så mycket vätska återstår. Häll på krossade tomater och buljongtärning, låt småputtra cirka 10–15 min. Smaksätt med chilisås, basilika och körsbärstomater skurna i lagom bitar. Smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt pasta.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler