Vad tycker du?

Jesper Juuls coachning väckte debatt.

När Josefin och Pasquale fick barn för två år sedan började relationen knaka i fogarna.

De ständiga grälen om vem som ska göra vad där hemma har gjort situationen ohållbar, och Josefin skrev till Vi Föräldrars föräldracoachning för att få hjälp av familjeterapeuten Jesper Juul.


Starka reaktioner

Jesper Juuls coachning, som publicerades i Vi Föräldrar 10/2007 (läs här), har väckt starka reaktioner.

Så här skriver till exempel Helena, tvåbarnsmamma med jämlik man:

”Jag brukar inte läsa Vi Föräldrar och vet därför inte vilken typ av råd Jesper Juul brukar ge. Men i det senaste numret, där han ska coacha Josefin och Pasquale ger han ju väldigt märkliga råd. Den här Pasquale är ju uppenbarligen en mullig mansgris som får fortsätta vara det, eftersom Juul bara ger sig på Josefin.
I Sverige är det för de flesta föräldrar självklart att man delar på ansvaret. Om Juul alltid är lika konservativ och okonkret i sina råd tycker jag att ni ska hitta en annan familjeterapeut som rådgivare.”


Och så här skriver Therese:

”Vi Föräldrar kom i morse med posten. Tänker: Aah, äntligen, och börjar bläddra… Tio minuter senare är jag apgalet arg på Jesper Juul!  En stackars kvinna har i sin desperation sökt hans hjälp och han hånar henne och tycker att hon lever i en fantasivärld! Hon ska bara acceptera att karln är en slö skit som inte har fattat jämställdhet överhuvudtaget.
Hur kan en tidning som Vi Föräldrar, som annars påstår sig stå på jämställdhetens sida, bara ge plats i tidningen åt sånt dravel? Jag satt hela artikeln och väntade på att han skulle säga åt karln att växa upp. Men den där Juul verkar leva i ett annat århundrade där kvinnan tacksamt ska ta emot de små smulor mannen hjälper till med.”


Jesper Juul svarar

Jesper Juul anser att kritikerna behöver läsa coachningen en gång till:

”Mannen i det här paret har tusen gånger – med och utan ord – sagt nej till att ta mer del i hushållsarbetet. Det här är inte en inställning som jag sympatiserar med, men mitt jobb är ju inte att ta moralisk ställning till människors konflikter. När jag använder ordet ”fantasivärld” om kvinnans verklighetsuppfattning är det för att hon (äntligen) ska se  i ögonen vem hon är gift med och komma ut från sin ödmjuka position (om hon vill).
Då finns det två möjligheter kvar: Hon kan besluta sig för att lämna mannen eller hon kan konfrontera honom med mycket mera styrka och kraft.
Det är ju inte ovanligt, att vi människor under de första tio åren av ett förhållande egentligen lever ihop med vår fantasi om, vem den andra är, än den han/hon faktiskt är och ofta kan det krisa till, när vi ”ser” den andre. Jag tror att vi är eniga om att de båda måste bli ”vuxna”.”

Vad tycker du?

Läs coachningen (

NUVARANDE Vad tycker du?
NÄSTA Lågt kolesterol kan ge tidig födsel