”Våga vara besvärlig när du köper hus”

Åsa Holstein har skrivit en bok för alla som känner sig dumma när de sitter hos mäklaren och ställer frågor. ”Våga vara besvärlig när du köper hus”, är hennes råd.

9 tips inför husköpet

Att följa listan över Åsa Holsteins tips ger intryck av att ta en massa tid. Tid, som knappast finns när det handlar om att köpa hus. Men det behöver det inte alls göra.
– På en dag kan man få mycket gjort. Och det kan ju spara mycket pengar, så det är värt det, säger hon.

Tänk på kostnaderna. Många köper för dyrt i dag. Det är lätt att låna pengar, men tänk på att det inte bara är lånen som kostar. Man ska spara till lagfartskostnader och engångsskatter också. De kan vara över 100 000 kronor. Det glömmer man ofta.

Elbesikta. Elsystemet är den största anledningen till brand. Nästan vid varje besiktning hittas elfel. Många elinstallatörer gör gratis besiktningar.

Begär fuktmätning vid besiktning. Många besiktningsmän saknar fuktmätare. Det bör man kräva när man väljer besiktningsman. En del besiktningsmän tar inte med sig mätare, för de vill ta det som ett extra uppdrag och ta extra betalt.

Kolla med stadsbyggnadskontoret. Kontrollera utbyggnadsplaner för om­rådet på kommunens stadsbyggnadskontor. Det ingår i köparens undersökningsplikt att kolla. Det är inte svårt att få den informationen.

Kontakta sotare. ”Vi skulle köpa en sommarstuga och beställde en provtryckning, för att kolla om skorstenen läcker in rök i huset. När sotaren kom och skulle kolla rasade allt ihop. Nu kunde vi få säljaren att bekosta skorstenen”, säger Åsa Holstein.

Eget avlopp? Trekammarbrunnarna håller inte så länge, ungefär 15 år. Det är en stor grej att gräva upp gräsmattan för att byta ut. Kolla med kommunen om vad de tycker.

Egen brunn? Ta ett vattenprov. Det är viktigt, i synnerhet för den som har barn.

Bygglov? Kolla att allting stämmer, så att den förra ägaren inte har byggt något olovligt. Annars får man straffavgift och riskerar att få riva.

Mät radon. Kolla med kommunen om det finns i området, eller om det finns i byggnadsmaterialet.
En rejäl nit fick författaren och frilansjournalisten Åsa Holstein att börja engagera sig i frågor kring husmarknaden.

– Jag och min man förlorade drömhuset. Mäklaren tyckte inte att vi skulle skriva kontrakt in­nan huset var besiktigat. Och då kom det en familj och bjöd över. Det muntliga avtalet gällde inte längre. Det fanns ingenting vi kunde göra åt det, säger hon.

Några år – och fastighetsaffärer – senare hade hon skrivit boken Köpa hus (Svensk Byggtjänst), som kom ut 2000 och som nu trycks i en fjärde upplaga.

– Jag insåg att det inte fanns någon sammanställning över allt man behöver kolla och veta inför en husaffär, säger Åsa Holstein, som även har skaffat sig en amerikansk mäklareexamen, då hon bodde i USA några år.

”Titta på räkningar”
Den som saknar vana av att köpa hus litar på vad mäklaren säger. Men att helt och hållet lägga sitt framtida boende i händerna på en mäklare är inte bra, anser Åsa Holstein.

– Jag tycker inte att man bör lita på mäklaren till hundra procent. Det är inte säkert att de kan så mycket om huset. De kan ha förlitat sig på säljarens uppgifter. Och säljaren kanske inte heller vet allt om huset, säger hon.

Våga därför vara besvärlig, uppmanar hon:

– Jag har själv känt mig hemskt jobbig när jag har köpt hus. Men det får mäklaren lov att ta. Det är deras jobb att svara på frågor, säger hon och nämner kontroll av driftskostnaderna som exempel.

– Be att få titta på gamla räkningar och se att uppgifterna stämmer. Det handlar oftast om stora pengar, det har man igen, säger Åsa Holstein.

I vissa delstater i USA används två av varandra oberoende mäklare vid varje affär, en som hjälper köparen och en som hjälper säljaren.

– Köparens mäklare stöttar och kan säga saker som ”Jag tycker att priset är lite högt i det här området”. Här i Sverige står man helt ensam. Man känner sig dum när man sitter på mäklarkontoret, säger Åsa Holstein.

Svängdörrsklausul
Nu har Åsa Holstein startat en sajt, av samma anledning som hon skrev boken: att vara en guide för husköpare. Hon stöttar även flera familjer i deras på­gående husaffärer.

Den vanligaste frågan hon får handlar om vad som gäller vid muntliga överenskommelser. Säljaren och köparen har kommit överens om ett pris, och så hinner köparen kanske säga upp sitt hyreskontrakt och så kommer någon annan och bjuder över.

Åsa har inga problem att sätta sig in i den frågeställningen.

– Kontrakten är ofta luddigt formulerade, så att man inte kan dra sig ur, även om man har trott sig ha den rätten, säger hon.

Ett råd från Konsumentverket, som hon gärna vidarebefordrar, är att se till att ha en svängdörrsklausul i kontraktet. Är man inte nöjd med besiktningen, så ska köpet kunna gå tillbaka.

Åsa Holstein tycker att fler borde lyssna på ”den där varningsklockan”.

– Man tror till exempel att man vänjer sig vid den där stora vägen som låter. Men man känner på sig rätt mycket. Lyssna på de signalerna, säger Åsa.

”Lätt bli förälskad”
Däremot ska man inte låta känslan styra alltför mycket.

– Det är lätt att bli otroligt förälskad, säger hon.

Kan det vara billigare att bygga nytt än att köpa ett befintligt hus?
– I dag kan man bygga ett fantastiskt hus för 1,5 miljoner och få en billig tomt. Men jag tycker att man ska jämföra det med vad ett befintligt hus kostar i vissa områden. Det låter lockande. Men då ska man hitta en bra tomt. Och det är ofta väldigt mycket problem och mycket jobb med nybyggda hus. Det där är en riktig djungel. Då måste man läsa på, säger hon.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida

NUVARANDE ”Våga vara besvärlig när du köper hus”
NÄSTA Undvik fallgroparna vid husköp