Spara till barnen – 10 tips!

"Små belopp växer sig hyfsat stora på 18 år. Därför är det värt att börja spara till barnen nu, även om det bara blir små summor", säger Vi Föräldrars ekonom Mika Burman Götz.

MIKA BURMAN GÖTZ

Ålder: 31.
Gör: Sparekonom på Nordnet.
Familj: Singel.
Bor: Stockholm:
Så här sparar jag till mina barn: Har inga egna barn men sparar till min brorson i aktier.

1. Dum fråga kanske, men: Varför ska man spara till sina barn?
– Som förälder fyller man en viktig funktion i att inspirera sitt barn till att själv vilja ta hand om sin ekonomi och sitt sparande. Dessutom kan det givetvis kännas väldigt skönt att ha möjligheten att skicka med sina barn en extra slant när de själva ska börja stå för de kostnader man som förälder stått för fram till dess att barnet flyttar hemifrån.

2. Jag funderar på att spara i fonder och aktier. Vad ska jag då tänka på för att maxa vinsten?
– Barn har gåvan som stavas tid. Du har många år på dig innan din dotter eller son behöver använda pengarna. Om du börjar spara när barnet är litet och du inte planerar att använda pengarna förrän barnet är äldre kan du ta en lite högre risk. Då tycker jag absolut att du ska vara på aktiemarknaden, antingen via fonder eller direktägande. På fem till sju års sikt skulle jag ligga fullinvesterad i aktier. Starta med en bred indexförvaltad aktiefond som investerar i svenska storbolag. Krydda sedan med aktiefonder som investerar i tillväxtmarknader och råvaror, för ytterligare riskspridning.
Men när du inte har lika lång tid på dig, alltså när du närmar dig barnets 18-årsdag, bör du ha delar av sparandet i räntebärande papper, till exempel räntefonder eller obligationer.

3. Hur mycket pengar är mini-nivån att lägga för att det ska vara lönt?
– Inget sparande är för litet, och det är aldrig för sent att börja spara. Sätt en automatisk överföring från ditt lönekonto så att det dras ett belopp varje månad. Sparar du bara ett litet belopp är fonder ett bra alternativ eftersom du då naturligt får riskspridning.

4. Och om jag vill spara lite mer då?
– Det kan alltid vara bra att ha en aktiefond i botten, men vill du spara lite mer tycker jag att direktägande i aktier är ett bra alternativ. Då slipper du förvaltningsavgiften som fonderna tar ut för att förvalta ditt kapital. Tänk på att för att få en god riskspridning bör du äga aktier i ett antal olika bolag som är verksamma inom flera olika branscher. Det direkta aktieägandet kräver lite större engagemang än fondägande. Det är viktigt att du förstår vad bolaget gör och hur det tjänar pengar innan du väljer att investera. Tänk också på att hålla dig uppdaterad!

5. Är det smart att spara barnbidraget?
– Barnbidraget är till för att täcka barnets vardagliga kostnader, så givetvis kommer dessa före ett eventuellt sparande. Men ofta kan man hitta saker och ting man köper som kanske inte är nödvändiga och då är det bättre att spara de där pengarna. Väljer du att spara hela barnbidraget i 18 år och har en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 8 procent – vilket känns rimligt om du placerar på aktiemarknaden – kommer du att ha en halv miljon kronor till barnet på dess 18-årsdag.

6. Barnen brukar få pengarna vid 18. Men om jag är rädd för att min unge bränner allt på en gång?

– Ja, visst kan det vara så att ditt barn inte är redo för att ta hand om sina sparpengar själv. Olika ungdomar är olika redo för det. Ett tips är att öppna en kapitalförsäkring i ditt eget namn och sätta barnet som förmånstagare. Då väljer du själv när barnet ska få tillgång till pengarna. Sätter du depån eller kapitalförsäkringen i barnets namn kommer den automatiskt att övergå till barnet när barnet fyller 18 år.

7. Ska man spara till något speciellt – typ körkort eller bostad?

– Ja gärna, det är alltid mycket lättare att motivera och tycka att sparandet är roligt om det finns en tydlig målbild. Är barnet tillräckligt gammalt, så fråga vad hon eller han vill spara till. Det kan vara både kortsiktiga och långsiktiga mål. Hitta en snygg bild eller något annat som påminner om vad ni sparar till.

8. Är det smartare att inte spara och bara låta barnen ärva?
– Nej, det tycker jag inte, framför allt av det skälet att det är viktigt att barnen får vara delaktiga i sparandet. Lär dem hur de ska tänka och resonera, och gör det roligt. Det kommer du förmodligen ha mycket nytta av när de blir äldre och flyttar hemifrån. Då slipper du kanske samtal där barnen ber om att få mer pengar insatta på kontot för att pengarna är slut i mitten av månaden. Det är dessutom värt att tänka på att arvet kanske inte faller ut förrän barnen är i 60-årsåldern.

9. Värdeökningen på bostäder är enorm i storstäderna. Är det bästa att barnen får ärva min bostad?

– Jag skulle inte se mitt boende som ett sparande utan som just ett boende. Precis som på aktiemarknaden går priserna på fastighetsmarknaden upp och ner. Det beror mycket på var du bor om du kan göra en bra affär på ditt boende eller inte. Jag tror på ett regelbundet månatligt sparande även om det bara är mindre belopp du kan sätta av.

10. Om jag är pank – ska jag ha dåligt samvete då? För att jag inte sparar till barnen?
– Nej, självklart inte. Men jag tycker att du ska göra en budget och följa upp vilka kostnader du har under en månad för att se om det är något du kan dra in på och istället spara de pengarna. Det viktiga är ju trots allt att barnen först har boende, mat och kläder. Och kom ihåg att även väldigt små belopp växer sig hyfsat stora på 18 år.

" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="1092" data-post-img_count="0">
NUVARANDE Spara till barnen – 10 tips!
NÄSTA Vi Föräldrar Gravid nr 1, 2011