"Skaffa lånelöfte innan ni går på visningar"

"Skaffa lånelöfte innan ni går på visningar"

Ditt drömhus är säkert också någon annans drömhus. Så var snabb. Och ha ett lånelöfte från banken innan du börjar gå på husvisningar, tipsar mäklaren Liselotte Bogerius.

Barnfamiljen är mäklaren Liselotte Bogerius vanligaste kund. Den genomsnittliga villa­köparen har ett eller två barn, vill ha minst tre sovrum och nära till skola och dagis.

– De flesta har realistiska krav när de kommer på våra visningar. Och de kommer väl för­beredda. De flesta tittar ju på nätet och vet vad det handlar om. I dag har man en helt annan överblick jämfört med hur det var förut, säger Liselotte Bogerius, som har varit auktoriserad mäklare sedan 1970-talet och som nu arbetar i Nykvarn i Sörmland.

Samtidigt har det blivit svårare att köpa hus, eftersom efterfrågan ökar och tidsmarginalerna har krympt. Ett hett eftertraktat hus brukar ta omkring 14 dagar att sälja, från första visning till kontraktsskrivning.

För den som går på husvisning är det allra viktigaste att ha ett lånelöfte färdigt från banken, anser Liselott Bogerius.

– Hittar du drömhuset är det ju troligt att det också är drömhuset för någon annan. Det kan gå snabbt. Det är viktigt att du då vet vad du håller på med och hur långt du kan gå i en budgivning, säger hon.

Hon rekommenderar också sina kunder att göra en besiktning av huset, utförd av en extern besiktningsman, innan affären genomförs. En sådan kostar omkring 5 000 kronor, vilket är väl investerade pengar, menar hon.

– Många tror ju att vi som mäklare undersöker huset. Det gör vi, men inte på samma sätt som en besiktningsman. Där­emot måste vi vara tydliga med att det är säljarens uppgifter och att vi förlitar oss på det, säger hon.

Gör en kalkyl
Säljaren kan också teckna en säljarförsäkring mot dolda fel, som ger säljaren ryggen fri om det skulle upptäckas något dolt fel. Dolda fel uppkommer ”inte så ofta som folk tror”, menar Liselotte Bogerius, men kan innebär kostsamt bekymmer.

– Det mesta går att undersöka om man har tid. Men en björk som har vuxit sig upp genom en ledning, det kan ju ingen människa förutse, säger hon.

Mäklarsamfundet strävar efter att utgångspriserna ska vara så realistiska som möjligt.

– Här i Nykvarn försöker vi lägga utgångspriset så nära det realistiska priset som möjligt och lyckas ganska bra med det. I Stockholm kan det däremot gå upp 25–30 procent, säger hon.

Både mäklaren och bankerna gör en kalkyl över boendekostnaderna vid en husaffär för att köparen ska undvika obehagliga överraskningar.

– I dag rekommenderar vi våra kunder att inte ligga på marginalen i budgivningen, eftersom räntorna med stor sannolikhet är på väg uppåt. Då är det bättre att försöka hålla sig lite grann över, säger Liselotte Bogerius.

Som husköpare måste man lita på sin mäklare, menar hon.

– Vi är så hårt hållna. Vi kan bli av med vår registrering om vi gör ett allvarligt fel, säger hon.

Många river ut allt
Liselotte Bogerius har genom åren sett åtskilliga exempel på husköpare med alltför höga tankar om sin egen händighet. Att köpa ett hus med för stora renoveringsbehov blir ofta jobbigare än planerat.

– Många har också bråttom med att riva ut allting. Jag tycker att man borde vänta lite, bo in sig innan man bestämmer sig för hur man ska göra om det, säger hon.

Är det lättare att bygga själv?
– Då ska man veta att det är ett jätteprojekt. Då ska man vara kunnig, säger hon.

– Nyproduktionen kostar ju lika mycket oavsett var man bygger, så på vissa orter blir det för dyrt eftersom priset på befintliga hus är så låga.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler