Så betalar du säkert

Det är relativt tryggt att lämna ut kontokortsnumret på nätet, men bara till säkra och och seriösa
e-handlare. Men det finns också andra betalningssätt.

• Att betala med bank- eller kreditkort är kanske det vanligaste sättet att betala vid e-handel i dag, åtminstone inom Sverige. Förbättrade säkerhetssystem har gjort att allt fler vågar lämna ut sina kontokortsnummer.

• När du betalar med kort på nätet ska du kolla att webbplatsens adress börjar med ”https” i stället för det vanliga ”http”. Det betyder att kommunikationen är krypterad och inte kan avläsas av någon utomstående. Många banker har utvecklat egna tjänster för säker kortbetalning för sina kunder. Det kan vara värt att kolla vad din bank erbjuder.

• En del e-handelsföretag vill att du sätter in pengar direkt på företagets konto. Det ska du bara göra om du verkligen litar på e-handlaren. Kontrollera då gärna att kontot verkligen tillhör företaget och inte en privatperson.

• Att betala i förskott är mycket vanligt inom e-handel, men du ska vara medveten om att du därmed förlorar ditt starkaste vapen som kund – möjligheten att hålla inne med betalningen tills du är nöjd med varan. En del väljer därför att betala mot faktura eller postförskott, även om det innebär en extra kostnad.

• På till exempel auktionssajter används ofta en betalningsförmedling där säljaren deponerar pengar tills varan är levererad. Pay Pal är en etablerad förmedling, medan Western Union bara bör användas mellan privatpersoner.

Källor: Konsumenternas Bank- och finansbyrå, Konsument Europa

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 13/2008

NUVARANDE Så betalar du säkert
NÄSTA Läs det finstilta när du handlar