Marie fick rätt mot försäkringskassan

Foglossning är ingen sjukdom, menade försäkringskassan. Men efter tre års kamp fick Marie sin ersättning.

Det känns jätteroligt att jag orkade genomföra det här och att jag till slut fick rätt, säger hon, och hoppas att kammarrättens dom nu ska bli vägledande för liknande fall.

Trebarnsmamman Marie, 37, är tillbaka på sitt arbete som hydrolog på SMHI i Norrköping. Hon berättar att hon fortfarande känner av ryggen, men att den har blivit mycket bättre. De värsta småbarnsåren är också förbi för Maries och maken Martins del. Deras tre pojkar Ludvig, Joel och Milton har hunnit bli 5, 4 och 2,5 år gamla.

– Det var kämpigt många gånger att klara av vardagen med småbarn, samtidigt skulle jag skriva överklaganden och skicka in olika bilagor och intyg. Ett tag hade vi tre blöjbarn. Det blev Martin som fick göra det mesta av det jobbet.

Marie berättar att hon inte hade några som helst problem under sina två första graviditeter. Det var när hon väntade minstingen Milton som hon i slutet av femte månaden fick intensiva ryggsmärtor.

– Det var en chock att det gjorde så ont. Smärtorna kom gradvis och blev bara värre och värre. Jag kunde inte gå till jobbet, utan låg mest. Det var en ständig värk i ryggslutet som gjorde att jag inte kunde röra mig.

Läkaren på mödravårdscentralen konstaterade att Marie hade fått foglossning, som innebär att fogarna mellan bäckenbenen luckras upp, vilket gör att man kan få ont. Hon blev sjukskriven fram till den planerade förlossningen och fick även ett stödbälte. Men det hjälpte bara till en viss del i början. Marie fortsatte att ha väldigt ont.

Kunde inte arbeta
Från arbetsgivarens sida var det aldrig något problem med hennes sjukskrivning. Men någon vecka efter att hon hade fått sin sista sjukpenning betald från jobbet, kom brevet från försäkringskassan.

– De skev att de övervägde att inte betala ut någon sjukpenning och behövde kompletterande information, berättar Marie, som tänkte att det måste vara något misstag, men ändå skickade in ett nytt sjukintyg.

Men i nästa brev fick hon chockbeskedet att någon sjukpenning inte skulle betalas ut. Skälet för bedömningen var att foglossning inte kunde anses vara någon sjukdom, det var snarare normalt vid graviditet. Hennes arbetsförmåga var därmed inte nedsatt med minst en fjärdedel, vilket är vad som krävs för att sjukpenning ska betalas ut.

– Jag blev både ledsen, arg och besviken. Jag hade så ont att jag inte kunde arbeta, ändå hade jag inte rätt till någon sjukpenning. Om jag däremot hade fått lika ont efter att exempelvis ha trillat av en cykel, då skulle mina smärtor ha klassats som sjukdom, men inte vid graviditet. Det tyckte jag var fel.
Marie Bergstrand överklagade till försäkringskassan, som gjorde en omprövning av beslutet. Men det blev återigen ett nej.

Nästa instans blev länsrätten. Även denna gick på försäkringskassans linje. Då var Marie på väg att ge upp.

Men hennes fall hade uppmärksammats i de lokala medierna. Och många var upprörda över beslutet, bland annat läkare.

– Först kände jag, jag orkar inte mer och tänkte, reglerna är väl så här i Sverige. Men all uppbackning från omgivningen gjorde att jag beslöt mig för att även överklaga till kammarrätten. Men jag hade definitivt inga höga förväntningar, berättar Marie.

Kritisk mot rutiner

Tre år senare fick Marie Bergstrand det positiva beskedet att kammarrätten hade gjort en helt annan bedömning.

– Det var jätteroligt att jag äntligen fick rätt. Domen var väldigt enkel. De konstaterade helt enkelt att intensiv ryggsmärta ska räknas som sjukdom, även vid graviditet.

Marie ska nu få den sjukpenning hon tidigare gått miste om. Hon berättar att de varit tvungna att ta sparade slantar och låna pengar av föräldrarna för att klara ekonomin.

– Det fanns inget annat alternativ eftersom jag inte kunde jobba.

Hon är väldigt kritisk mot försäkringskassans rutiner.

– De ifrågasatte hela tiden mitt sjukintyg, utan att överhuvudtaget träffa mig. Jag tycker det är jättekonstigt att försäkringsläkaren kan underkänna min läkares intyg, utan att undersöka hur jag mår. Det görs tydligen också väldigt olika bedömningar, beroende på var i landet man bor.

Marie tror att hennes foglossning berodde på att hon fick barn så tätt. Kroppen hann aldrig återhämta sig mellan graviditeterna. Det tog också lång tid för henne att bli återställd. Hon berättar att hon hela året efter att Milton hade fötts, hade kraftig värk. Fortfarande känner hon av ryggen.

– Jag kan exempelvis inte längre gå långa promenader eller bära något tungt. Jag har testat sjukgymnastik och blivit mycket bättre. Men jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå igenom en sådan här graviditet igen.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2009

NUVARANDE Marie fick rätt mot försäkringskassan
NÄSTA Bebisar gillar starka färger