Köp julklapparna på nätet

Natten till den 18 december förra året slogs ett nytt rekord. Aldrig tidigare har Posten tagit emot så många paket under ett och samma dygn, närmare bestämt 326 589 stycken. Det var förstås julklappar det handlade om, och e-handeln stod bakom en inte obetydlig del av den ökande mängden postförsändelser.

Bara under förra året ökade e-handeln med nästan en fjärdedel, och ökningen fortsätter i år. Det verkar inte ens som om den rådande lågkonjunkturen, som överlag fått oss att dra ner på shoppandet, fått handeln på nätet att bromsa upp. Det visar en utredning från HUI, Handelns utredningsinstitut.

Hur stor del av årets julklappshandel som blir digital finns det inga prognoser på, enligt HUI. Men alla tecken tyder på att nya rekord kan slås.

– Det är framför allt tre faktorer som gör att folk väljer att e-handla, nämligen lägre priser, större utbud och bekvämlighet. Allt detta är ju också mycket bra argument för att julhandla på nätet, säger Jonas Arnberg, tillförordnad vd på HUI.

Han konstaterar också att sämre tider sätter mer fokus på julklapparnas pris, vilket gynnar nätets möjligheter till prisjämförelse.

Förra året tänkte 24 procent av julklappshopparna, totalt en och en halv miljon svenskar, handla julklappar på distans, visar en undersökning från Posten. E-handeln verkar också vara ett lockande alternativ för just stressade småbarnsföräldrar. I åldersgruppen 30–39 år såg var tredje person fram emot att sköta en del av julhandeln på distans.

Postens undersökning visar att det är männen som tar på sig de stora spenderbyxorna när de distanshandlar. Bland dem som räknade med att köpa för över 5 000 kronor var männen starkt överrepresenterade, medan kvinnorna istället var klart flest bland dem som tänkte köpa julklappar på distans för mindre än 500 kronor.

Fyndade pokémonfigurer
Trebarnspappan Dan Hallemar är rutinerad julklappsköpare på nätet. Han väljer ofta eBay med säte i Singapore för att hitta julklappar som inte går att få tag på i Sverige, eller sådant som skulle bli på tok för dyrt att köpa i vanliga affärer här hemma.

En succé förra året var gosedjuret och klockan med en viss gullig tevespelsfigur, som mellansonen Olle var särskilt förtjust i. Ingen annan på dagis hade en sådan! En annan gång fyndande han 48 pokémonfigurer på ett bräde för en dryg hundralapp, kanske en tiondel av vad de hade kostat att köpa en och en i en vanlig leksaksaffär.

– Då gjorde jag en julkalender med en figur i varje lucka. Det hade ju inte varit möjligt om jag köpt enstaka figurerna i en vanlig leksaksaffär, säger Dan.

Barnen Hallemar, Ivar, 8, Olle, 5 och Elsa, 2 år – och deras pappa – gillar mycket av den asiatiska populärkulturen med sådant som mangaserier, Nintendo och Pokémon.

– Jag tycker att den asiatiska kulturen är rätt dåligt representerad i våra svenska leksaksaffärer. Det mesta är influerat av USA, över huvud taget tycker jag att utbudet i våra leksaksaffärer är rätt trist, säger Dan Hallemar.

På eBay har han istället hittat roliga tröjor och prylar med annat än Batman eller den senaste Disney-filmen, som barnen är garanterat ensamma om på lekplatsen. Där finns också chansen att hitta just den där enstaka favoritfiguren eller önskekortet, utan att behöva betala för en massa andra figurer eller kort som ingen egentligen vill ha.

Dan Hallemar handlar framför allt på auktionssajten eBay.com, men också på Tradera som är den svenska delen av eBay, och ibland även på Blocket.

– Fördelen med eBay är att det känns tryggt eftersom man alltid kan kolla vilka betyg handlarna har fått, gå in och läsa kommentarer och se hur länge de har varit i branschen. Den handlare som får några dåliga omdömen är ju körd direkt.

Det exakta slutpriset
Ofta deltar han i budgivningarna som sköts via mejl, men många handlare erbjuder också en ”köp direkt”-knapp med ett fast pris. Han betalar via Pay Pal, en förmedlingstjänst där man inte ger handlaren tillgång till betalningen förrän varan är levererad.

Hittills har han aldrig känt sig lurad eller fått några problem, även om slutpriset ibland har blivit lite högre än han tänkt sig.

– Frakten är ofta den allra största utgiften, inte sällan flera gånger dyrare än själva varan, och ibland kan det också vara svårt att hitta exakt vad frakten kostar på handlarens webbplats, säger Dan Hallemar.

– Överhuvudtaget kan det vara lurigt att ha koll på exakta slutpriser med varierande fakturor och eventuella extra utgifter. Det gäller att hålla shoppingfingrarna i styr och vara lite försiktig.

Det också viktigt att dra igång i tid, tipsar Dan. Lagom till julskyltningen, kanske redan i oktober, bör man försöka göra sina beställningar. Särskilt om varorna ska skickas långt bort ifrån.

– Förra året var det en grej som inte kom förrän efter nyår. Då fick vi säga på julafton att det var en sak som var på väg med posten. Men det blev lite spännande att gå och vänta på den också.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 13/2008

NUVARANDE Köp julklapparna på nätet
NÄSTA Prata matematik med ditt barn