Jakten på drömhuset

Med barnen kommer ofta husdrömmarna. Men att hitta det perfekta boendet kan vara svårt. Vad har vi råd med – egentligen – och vad ska man akta sig för? Följ med familjen Robinsson på husvisning.

Så ökade villapriserna

• I Storstockholm har huspriserna ökat med 16 procent under det senaste året. I Malmö är siffran 10 procent och i Göteborg 7 procent.
 
• Snittpriset för en villa är dryg 1,8 miljoner kronor i hela landet. I Stockholms län är genomsnittspriset drygt 3,5 miljoner och i Västernorrlands län 827 000 kronor.

• Mellan maj och juli år 2007 bytte drygt 14 000 villor ägare.

• Antalet mäklarförmedlade affärer har under 2007 ökat från 77 till 85 procent i hela landet. Vid mäklarförmedlade affärer blir priset omkring 20 procent högre än vid privatförmedlade affärer.

Texten publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Källor: Mäklarstatistik, Mäklarsamfundet, Svenska bankföreningen

Från lekstugan hörs skratt och över gräsmattan släpas leksaker fram och tillbaka. Medan barnen leker går de vuxna omkring med flackande blickar.

Barnkalas? Nej, husvisning.

Inne i köket till 1940-talsvillan i stockholmsförorten Älvsjö står familjen Robinsson och bläddrar i en objektsbeskrivning.

– Bilderna ger intryck av att huset är större. Det här känns mycket mindre i verkligheten, säger Jennie och inspekterar köksluckorna.

Maken Oriel bär på Maya, 2 månader, medan storasyster Leah, 2 år, springer omkring. Hon har adopterat en nalle och ser ut att vara beredd att flytta in vilken dag som helst.

Oriel och Jennie är inte ensamma om att ha lockats av villan på Vivelvägen. Trappan upp till ytterdörren är full av skor. I vardagsrummet står mäklaren Kristina Lindholm och delar ut papper och svarar på frågor. Är huset radonmätt? Åt vilket väderstreck vetter uteplatsen? Finns det skolor i närheten?

Högen med husbeskrivningar krymper medan listan för intresseanmälningar blir längre.

Visningen är mellan klockan 12 och 13, en tid som är noga anpassad till husets främsta målgrupp: barnfamiljen. Vid den här tiden antas barnen ha hunnit äta lunch och ännu inte vara trötta. Det är bara Maya som sover i pappa Oriels famn.

Familjen Robinsson är väl bekant med grannskapet. De bor ett stenkast bort, i ett hus de köpte för ett och ett halvt år sedan. De vill gärna bo kvar i området, men gärna ha lite större.

Förutom varsitt rum till barnen står en öppen spis på önskelistan. Och en öppen planlösning, som gör det lätt att hålla koll på barnen och som skapar en luftig känsla.

Dessutom vill makarna att deras nästa hus ska kräva så lite upprustning som möjligt, eftersom de renoverade sig trötta när de flyttade in i sitt nuvarande hus.

– Vi vill inte lägga ner mer tid på sådant, säger Oriel.

”Vi blev lite blinda”
De har erfarenheterna från den förra bostadsaffären i färskt minne. Då gick de på ett tjugotal visningar innan de hittade vad de sökte. Eller trodde sig söka.

– Vi missbedömde behovet av antal rum. Vårt hus är egentligen större än det här, men har färre rum. Men vi blev kära i det huset. Vi blev nog lite blinda, säger Oriel.

Den här gången har de koll på utgifterna. De glömmer till exempel inte bort lagfarten, vilket innebar en oförutsedd kostnad på 50 000 kronor förra gången. De är också noga med att kolla om elsystemet har bytts ut sedan huset byggdes och om det finns någon oljepanna.

Innan de köpte sitt nuvarande hus kollade de upp med en snickare vad det skulle kosta att reparera.

– Det krävs alltid uppfräschning när man flyttar till ett nytt boende. Man vill ju sätta sin prägel på huset och kanske spackla och måla över hål i väggen. Allt smått runt omkring kostar också pengar, så det gäller att vara förutseende, säger Jennie.

Dagens visning är familjen Robinssons andra sedan de tog beslutet att börja leta efter nytt boende. Någon panik över att de måste ha tag i ett hus snabbt känner de egentligen inte, utan är inställda på att det kan och får ta tid.

– Vi vill kunna ha möjlighet att kanske få ett tredje barn utan att behöva flytta en gång till. Det vi flyttar till nu är det hus vi ska bo i de kommande tjugo åren, säger Jennie.

Åkt förbi och tittat
Inför visningen har familjen förberett sig genom att titta på bilder på mäklarens hemsida.  De har även åkt förbi och tittat på huset utifrån för att få en uppfattning om var det ligger.

Det första intrycket är betydelsefullt, menar Oriel och Jennie. Dagen innan åkte de förbi ett annat hus som också är till salu och som väckte deras nyfikenhet. Men de såg omedelbart att det inte var något för dem.

– Nej, jag vet inte vad det var, men det kändes fel, säger Oriel.

Inför visningen har de dessutom fått sitt eget hus värderat och följt budgivningen på liknande hus i samma område för att skaffa sig en bild av de ekonomiska förutsättningarna. Lånelöftet är inget hinder, eftersom Jennie jobbar på bank. Skola och barnomsorg är inte heller något problem för familjen Robinsson, eftersom Leah går på judisk förskola i centrala Stockholm och Maya också ska gå där.

– Men det är ändå skönt att veta att det finns bra dagis i närheten, om det inte skulle funka, säger Oriel.

”Svårt att fokusera”
På gräsmattan pågår barnkalaset för fullt. Leah lägger beslag på en leksaksgräsklippare som hon drar fram och tillbaka.

– Det är lite svårt att fokusera på huset när barnen är med, säger Oriel, men påpekar sam­tidigt att det är viktigt att Leah får se hur det ser ut.

Och så går han iväg för att tala med Kristina Lindholm om förutsättningarna att bygga ut huset och om det finns något bygglov förberett.

Det är ett fint hus som är i gott skick, men det står ganska snart klart det inte är vad familjen Robinsson letar efter. De stora ytorna och den öppna planlösningen saknas. Och så är det en rad detaljer som inte faller makarna i smaken.

– Det är olika sorters trägolv i rummen. Hur har de tänkt här, frågar sig Jennie.

När de en stund senare går ut till sin bil återstår kanske trettio husbeskrivningar av de ursprungliga hundra i högen i vardagsrummet.

Några dagar senare har priset stigit från 3,1 till omkring 4 miljoner. Snart flyttar en ny familj in i huset på Vivelvägen. Men inte familjen Robinsson. För deras del går jakten vidare.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida

NUVARANDE Jakten på drömhuset
NÄSTA ”Ingen tid är rätt eller fel att köpa hus”