"Huset överträffar allt vi drömt om"

"Huset överträffar allt vi drömt om"

Familjen Mårtensson bor i en lite sliten, men gedigen villa i Stuvsta, söder om Stockholm. När vi kommer är middagen just avklarad och Mikaela, 6, och Amanda, 3, är angelägna om att visa upp sitt lite röriga, men rosacharmiga rum, som de delar.

Huset är inte särskilt stort och just nu är det bara övervåningen på cirka 80 kvadratmeter, som är beboelig, berättar pappa David.

Här finns ett äldre kök, vardagsrum, arbetsrum och två sovrum. Källaren är oinredd, men planer på att göra i ordning den finns. När flickorna är större kommer de säkert att vilja ha lite avskildhet, tror David, och visar den stupande och smala trappan ner till källaren.

Här i villan på Segervägen har familjen bott sedan december 2004 – och de stormtrivs. Men det var ingen självklarhet för dem att köpa hus. Det hade lika gärna kunnat bli en större lägenhet. För själva drivkraften var behovet av utrymme när dotter nummer två, Amanda, föddes.

– Då blev situationen akut. Vi bodde i en bostadsrättstvåa i Kungsklippan och var desperata efter mer plats. Med bara ett barn gick det an, men med två blev det omöjligt. Vi hade börjat kolla runt lite när Mikaela var 1 år, men när Amanda föddes blev letandet mer aktivt, berättar Karina, som själv är uppvuxen i lägenhet.

Bitarna föll på plats
Hus var inget hon hade funderat så mycket på, men tänkte att det kunde vara mysigt med egen trädgård. David bodde i lägenhet tills han var 10 år, därefter i hus. Så för hans del var hus något han förr eller senare ville ha.

Familjen kastade sig hoppfullt ut i bostadsdjungeln, men blev snabbt desillusionerade av de höga priserna. Eftersom David bott i Stuvsta, ville de gärna ha en villa just där. De sprang på många visningar och lusläste bostadsbilagorna, men hoppade av budgivning efter budgivning när priserna sköt i höjden.

David arbetar som dataprogrammerare och tjänar hyfsat. Men Karina är sjukskriven, så några stora marginaler hade de inte.

Men så dök huset på Seger­vägen upp och pusselbitarna föll på plats. Priset gick inte upp så mycket och säljaren var mån om att köparna skulle vara en barn­familj.

Det lilla huset med plåtfasad från 1934 gick för en bra bit under två miljoner, ett kanonpris redan då. Det hade visserligen renoveringsbehov, men grunden var intakt och det fanns inga allvarliga fel.

– Nej, inget mögel eller liknande. Däremot är köket litet och omodernt och måste bytas. Och det är mycket annat som måste fixas till. Men vi tar det i vår takt, när vi har tid och råd. Vi har inte bråttom, detta är ett livsprojekt, säger David och berättar att den första riktigt stora investeringen var att dra in bergvärme.

Paj på egna äpplen

För Karina har huset infriat alla förväntningar.

– Tänk att gå ut i trädgården och plocka egna äpplen och sedan baka en paj. Det är guld värt! I början trodde jag att det kanske skulle kännas otäckt att bo i ett hus helt utan grannar inpå, men nu tycker jag bara att det är skönt, säger hon.

Att barnen kan springa ut och in, att de har gungor i trädgården och en bilfri återvändsgata att leka på är andra fördelar, liksom närheten till butiker och kommunikationer. Segervägen ligger nämligen i gränslandet mellan Stuvsta och Hagsätra, där det finns både buss och tunnelbana samt ett centrum.

– Ja, huset har verkligen överträffat allt vi drömt om. Det kostar oss knappt mer än lägenheten per månad, samtidigt som vi har betydligt mera plats och avskildhet, säger David och får medhåll av Karina som dock tillägger att hon gärna skulle ha ännu mera plats.

– Ytterligare två tre rum vore inte helt fel. Om vi hade några miljoner till skulle vi nog satsa på ett större hus, säger hon med ett leende.

Några nackdelar med att bo i hus kan David och Karina inte komma på.

– Det är så befriande att få bestämma själv hur man vill ha det. I en bostadsrättsförening måste man ju samsas med andra och det kan ofta bli en del diskussioner. Det slipper vi, konstaterar David.

Att det i gengäld är mycket jobb och ansvar, det tar han med ro.

– Det här huset kommer vi att bo och växa i. Med tiden kommer vi att bygga ut och bygga om. Källaren står väl näst på tur. Och en uteplats med grill.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2007

Tillbaka till köpa hus-specialens förstasida

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler