”Den här gången vill jag vara hemma”

Nu är det min tur, tycker pappa Mattias.

Hugo, 9 månader, föddes in i en stor familj: mamma Josefin, pappa Mattias, bröderna Oliver och Ludvig och systrarna Julia och Cornelia. Här finns alltid en ledig famn. Just nu är mamma hemma med honom, men snart ska pappa vara föräldraledig – för första gången.

– När Oliver och Ludvig var små jobbade jag mycket och trodde, som så många andra, att jag var oumbärlig, säger Mattias och lyfter upp Hugo från gåstolen till sitt knä. Den här gången kändes det självklart att vara hemma. Nu ser jag fram emot att få ägna mer tid både åt Hugo och de större barnen.

Även Josefin ser fram emot Mattias föräldraledighet. När Julia och Cornelia var små tog hon ensam ut nästan alla föräldradagar.

– Det känns så häftigt att Mattias också ska vara hemma en längre tid, att vi ska dela den här erfarenheten, säger hon.

Längtar till jobbet
Josefin kommer att vara hemma omkring ett år. Sedan tar Mattias över fram till den planerade inskolningen i förskolan, fyra eller fem månader totalt. Exakt när bytet kommer att ske har de inte bestämt än. Det beror lite på Hugo och när han börjar äta lite mer eller tar flaskan.

Josefin älskar att vara hemma, men har så smått börjat längta tillbaka till jobbet på familjeföretaget som hennes mamma driver.

– Särskilt den första tiden, när Mattias är hemma. Då blir det ju inte samma vardagsstress med mat, sjuka barn, hämtningar, lämningar och aktiviteter. Då kommer Mattias att vara här, säger hon och tar emot Hugo, som snart har somnat i hennes famn.

Livet i familjen Alrenius-Öhman går i fyraveckorscykler. Först en vecka med de större pojkarna, sedan en med flickorna och en med alla barnen tillsammans. Sist en vecka ensamma med Hugo när hans storasyskon bor i sina andra familjer.

Snålat med dagarna
För att få mer familjetid även i framtiden har Mattias och Josefin snålat med föräldradagarna.

– Vi vill ha långa, sammanhängande sommarsemestrar de närmaste åren.

Ekonomiskt förlorar de inte så mycket när Mattias, som tjänar mer än Josefin, är hemma.

– Min arbetsgivare fyller ut föräldrapenningen till 90 procent av lönen. Dessutom finns ett familjevänligt klimat, där särskilt papporna uppmanas vara hemma länge med sina barn.

När Hugo börjar i förskolan kommer Mattias och Josefin att dela på vabbdagar, hämtningar och lämningar. Kanske kommer Josefin att gå ner något i arbetstid.

– Att gå hem tidigare för att ta hand om Hugo blir ju inte så svårt när det är mormor som är chefen, säger Josefin och skrattar.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008

NUVARANDE ”Den här gången vill jag vara hemma”
NÄSTA Jag blöder när vi har sex